No niin, on Ruotsin vuoro – ensin 2000 naispuolista musa-ammattilaista syyttää alaa systemaattisesta seksuaalisesta häirintäkulttuurista, sitten Warner Musicin ylempi johtaja joutui jäähylle ahdistelun takia

Lintukodossa kuohuu.

21.11.2017

Ruotsi jos jokin on maa, jonka yhteiskunnassa näyttää ulkopuolisen silmin vallitsevan lähes utooppinen tasa-arvo ja intensiivinen poliittinen korrektius.

Viime viikon aikana naapurin musaskene on kuitenkin suistunut ankaran myllerryksen alle, minkäs muunkaan kuin seksuaalisten häirintäskandaalien takia.

Ensin 2000 alan naispuolista ammattilaista julkaisi Dagens Nyheter -lehdessä avoimen kirjeen, joka julistaa bisneksen kärsivän systemaattisesta häirintäkulttuurista. Allekirjoittajiin kuuluvat muun muassa Robyn, Cardigansin Nina Persson, First Aid Kitin leidit, Shout Out Loudsin Bebban Stenborg, Zara Larsson, Carola ja Tove Lo.

Kirje sai alun perin innoituksensa suljetusta Facebook-ryhmästä, jossa alan ammattilaiset jakoivat satoja häirintä- ja ahdistelukokemuksia, ensin vain keskenään. Kertomusten sisällöt vaihtelivat ei-toivotusta seksuaalissävytteisestä kohtelusta työympäristössä aina raiskauksiin asti.

Kirjeen ilmestymisestä ei kestänyt paria päivääkään, kun Warner Music -levy-yhtiön ylimmästä johdosta pistettiin jäähylle vielä nimettömäksi jäänyt henkilö. Syynä oli Aftonbladet-lehden mukaan jatkuva naispuolisten alaisten ja artistien lähentely sekä epäterve suhde alkoholiin.

Kyseisen johtajan oli juuri tarkoitus muuttaa Ruotsin Warnerilta Iso-Britannian Warnerin johtajistoon, mutta siirto on jäissä vähintään syytösten tutkimisen ajan.

Ja jos tässä kohtaa tuntuu, että olisi kiva tuomita naapuri katsomatta kotimaiseen peiliin, kannattaa lukea Susanne Salmen tuore Rumba-kolumni suomalaisen musa-alan toimijan kokemuksista ja näkemyksistä.

Lisää luettavaa