Nouseva pop-bändi teki tärkeän päätöksen vuonna 2017 – missä mennään nyt?

Haastattelussa Intiaanikesä.

Juho Länsiharju

Intiaanikesä on nouseva indie-pop bändi, joka julkaisi juuri uuden singlen Mitä jos. Rumba otti solistiin Johannekseen ja kitaristi-tuottaja Tapioon yhteyden. Millaisissa maailmoissa Intiaanikesää eletään, mitä bändi lupaa tuoda mukanaan ja mikä tärkeä päätös tehtiin vuonna 2017?

Lue haastattelu alta, katso kaksi musiikkivideota ja kuuntele myös uusi kappale.

Ketkä vaikuttavat Intiaanikesässä ja miten yhtye sai alkunsa?

”Intiaanikesä syntyi allekirjoittaneiden kynästä. Olemme (Johannes ja Tapio) tehneet musiikkia yhdessä keskenämme jo useamman vuoden ajan, mutta Intiaanikesä itsessään perustettiin keväällä 2017. Tarkoituksena oli tehdä pop-musiikkia, jota itse kuuntelisimme ja jonka tekemisestä voisimme aidosti nauttia. Keikoilla Intiaanikesä esiintyy viiden hengen voimin.”

Indie-pop vaikuttaisi nousevan taas vauhdilla esiin monien uusien nimien myötä, jonka joukoissa tekin seisotte. Miten kuitenkin itse kuvailisitte musiikkianne, millaista on kokea Intiaanikesä?

”Meille itsellemme Intiaanikesän musiikissa keskeisintä on haikeus ja isot melodiat. Toiveena on ollut alusta lähtien se, että kappaleemme voisivat koskettaa mahdollisimman suurta yleisöä. Uskollisuus esimerkiksi indie-popin muotokielelle ei meitä itseämme sinänsä kiinnosta, koska se mitä julkaisemme virtaa ehdoitta sydämistämme.”

”Indie on toki meille tärkeää, mutta siinä missä moni genren edustaja saattaa keskittyä enemmän estetiikkaan kuin itse kappaleeseen, on meille tärkeämpää sävellys ja miten se palvelee yleisöä.”

Sanoituksenne ainakin allekirjoittaneen korviin tuo mieleen perinteisempiä suomi-indien ja rockin saralla vaikuttavia bändejä kuten Pariisin Kevään. Kuinka tärkeänä pidätte sanoituksia ja millaisissa maailmoissa musiikissanne liikutaan?

”Sanoitukset ovat meille tärkeitä. Olen pyrkinyt teksteissäni löytämään sellaisen muotokielen, jossa pystyn tasapainottelemaan sisältä kumpuavan runollisuuden ja kuitenkin selkeyden välimaastossa. Luen hirveästi runoja ja olen aina lukenut. Tämä todennäköisesti näkyy myös Intiaanikesän lyriikoissa.”

”Kirjoittajana en halua lähestyä elämää tai ilmiöitä mitenkään arkisesti vaan luomassani todellisuudessa sade saattaa soittaa säveliä samalla, kun tähdet polttavat sieluun reikiä. Arkimaailma ja sen realiteetit ovat kovin tylsiä ja ehdottomia. Pitäköön muut kirjoittajat kertomuksensa valomerkin jälkeisistä seikkailuista tai kriiseistään. Intiaanikesä haluaa olla siellä, missä sanat loppuvat ja eteeri alkaa.”

Millaista sanomaa haluatte omalta osaltanne tuoda kotimaiseen musiikkiin?

”Vuonna 2017 istuessamme linja-autossa teimme linjavetoa, että musiikkimme on tarkoitettu niille, jotka kulkevat varjoisilla kujilla. Jokaisen julkaistun singlen myötä olemme kuitenkin tulleet pikku hiljaa tulokseen, että ihmisistä jokainen löytää itse itsensä sieltä varjoista.”

”Meidän musiikissamme ei kuulu voittaminen tai vahvana oleminen. Näen itse, että olemme se yhtye, joka pistetään soimaan siinä vaiheessa kun halutaan kuulla jotain kaunista ja kantavaa. Sellaista, joka samaistuu kuulijaan. Hiljaiseen hetkeen ennen nukkumaan menemistä. Suomessa on tilaa meidän kaltaisellemme yhtyeelle, joka haluaa olla lämmin ja empaattinen. Sellaiselle, joka on soundtrack niihin päiviin, kun ei vain jaksa.”


Olette vielä kohtalaisen tuore bändi, millaista palautetta olette saaneet?

”Olemme aktiivisesti yhteydessä kuulijakuntaamme sosiaalisen median kautta. Koko olemassa olomme aikana olemme saaneet kuulla ihmisiltä kauniita ja joskus myös kipeitä tarinoita, miten olemme olleet tukena heille. Ilmeisesti muutaman romanssinkin olemme musiikillamme pelastaneet. Palautteen saaminen vetää aina hiljaiseksi ja nöyräksi.”

”On ollut mahtavaa sisäistää tarinoiden kautta kuinka tärkeää se studiossa istuminen lopulta onkaan. Pitkät päivät ja vuosien työ ei ole valunut hukkaan, jos on pystynyt vaikuttamaan ihmisten elämään näin perustavanlaatuisella tavalla. Päällimmäisenä palautteesta jää olotilaksi kiitollisuus kuuntelijoitamme kohtaan. On hienoa ymmärtää ja tulla ymmärretyksi.”

Kauriinmetsästäjillä on kappale nimeltä Intiaanikesä. Miltä kuulostaisi teidän biisi nimeltä Kauriinmetsästäjät?

”Kauriinmetsästäjien laulu Intiaanikesä on vallan mainio! Olemme vitsailleet yhtyeen kanssa, että ehkä jonain päivänä teemme laulun nimeltä ’Kauriinmetsästäjät’. Kyseiseen veisuun kuuluisi ehdottomasti samplausta metsästä, rahinaa ja kitaraa.”

”Lyriikat kertoisivat kaveruksista, jotka ovat lähteneet syksyn viimeiselle metsästysreissulle ja kohtaavat siellä kumpikin elämäänsä mullistavan kokemuksen erilaisten unimaisemien kautta. Lopulta kaverukset palaavat metsästä ilman muuta saalista, kuin yhdessä keräämänsä kokemuksen.”

Juttua korjattu: kyseessä on bändi ei duo.