”Nyt on taas aika elää” – Keko Salatan musiikki on julkaisutauon jälkeen täynnä elämäniloa

Keko Salatan uudessa kappaleessa vierailee Jore & Zpoppa.

24.03.2024

Artisti-tuottaja Keko Salata julkaisi perjantaina Minne vaan -nimisen kappaleen, jossa vierailee räppiduo Jore & Zpoppa. Kappale on toinen julkaisu Keko Salatan tänä vuonna ilmestyvältä Afterlife vol. 1 -ep:ltä, jonka ensimmäinen single ilmestyi loppuvuodesta.

Tämä marraskuussa julkaistu ja kultarajan ylittänyt Kaikki ok -kappale päätti Keko Salatan kaksi ja puoli vuotta kestäneen julkaisutauon, joka alkoi hänen maaliskuussa 2021 ilmestyneestä Asioilla on tapana järjestyä -albumistaan.

Kuten Kaikki ok, myös uusi single perustuu toiveikkaaseen ja elämänmyönteiseen asenteeseen. Siinä missä Kaikki ok käsitteli eron jälkeisiä tunteita hyväksynnällä ja hyväntahtoisuudella, uudessa Minne vaan -biisissä keskiössä on veljeyden arvostaminen.

Terhakalla poljennolla etenevä kappale on rakkaudellinen julistus kaikille tärkeille tyypeille, jotka ovat olleet lapsuudesta asti läsnä ja tukeneet pyyteettömästi. Kateudensekaisesta vertailusta tai muiden kanssa kilpailemisesta ei kuulu häivääkään, vaan kappale on syvä kumarrus niille läheisille, joiden läsnäoloon voi luottaa riippumatta siitä, mitä ympärillä tapahtuu.

”Uuteen musiikkiin on suodattunut hyviä fiiliksiä ja kevyttä oloa”, Keko Salata eli Sakke Aalto kertoo kappaleen tiedotteessa. ”Nyt on taas aika elää! Minne vaan -biisissä on hyvä ja vahva eteenpäin vievä energia. Ei surkuttelua vaan pikku muistutus veljeydelle/perheelle/kenelle vaan tärkeälle. Sekoitus uutta ja vanhaa ja vähän lainattua.”

Kappaleen kertosäkeessä Keko Salata lainaa 2000-luvun taitteessa menestykseen nousseelta Tiktak-yhtyeeltä, jonka vuonna 1999 ilmestyneeltä Frendit-debyyttilevyltä löytyy samanniminen kappale. Tiktakin Minne vaan oli täynnä riemua ja rohkeutta: ”Yksinään ei kukaan maailmaa valloita, meille mikään ei oo mahdotonta”, Tiktak lauloi ja maalasi mielikuvaa, jossa joukko ystäviä juoksee käsi kädessä kohti aurinkoa.

Samalla tavalla Keko Salata ja Jore ja Zpoppa korostavat omassa modernisoidussa versiossaan huolettomuutta ja yhteisön vapauttavaa voimaa.

Debyyttilevynsä vuonna 2017 julkaissut Keko Salata tunnetaan artistina, lauluntekijänä, laulajana ja tuottajana. Soolomateriaalinsa lisäksi hän on vieraillut muun muassa Behmin, Junon ja Auroran kappaleissa, ja vuonna 2021 hän voitti Vuoden tuottaja -Emman.

Keko Salata kertoo bonganneensa Joren ja Zpoppan Ylen Lähiöiden finest -dokumentista (2020).

”Huomasin heti, että tyypeissä on jotain spessua”, artisti sanoo.

Jore & Zpoppa julkaisi vastikään uuden singlen nimeltä Heikkouteni, jossa vierailee Tuuli. Duon maaliskussa 2023 ilmestyneellä Love SZN -debyyttialbumilla vierailivat muun muassa ShrtySexmane ja William.

Lisää luettavaa