Oiva Vedätyksen toinen single on kyyninen tsemppibiisi

"Yritin alitajuisesti tehdä keväistä tsemppibiisiä, mutta vähän kyynisenä ihmisenä en tämän lähemmäs sitä genreä pääse", toteaa Oiva Vedätys.

Kolmiodraama -yhtyeestä tuttu ja muun muassa Bustaavien Budien biiseissä vieraillut Oiva Vedätys julkaisi tänään toisen singlensä joulukuussa ilmestyneen soolodebyyttinsä jatkoksi. 2000-luvun alusta asti räppiä tehneen artistin tänään julkaistun singlen nimi on Paska päivä, ja se ilmestyi Överdogin kautta.

Silloin kun elämä oikein pistää pahintaan, kun kuraa roiskuu joka nurkan takaa eivätkä minkään maailman suojapukimet auta, haluatko kuulla joltain yltiöpirtsakalta oman elämänsä menestyjältä, kuinka nyt vain kannattaa suhtautua positiivisesti ja iloita arjen pienistä iloista? Että kyllä se siitä, hymyä pyllyyn ja eteenpäin? No et. Et todellakaan halua puskea tekohymyä naamalle ja pakottaa itseäsi kellumaan väkinäisesti jossain kiitollisuuden aalloilla sillä aikaa kun padottu raivo sisälläsi kasvaa.

Tässä kohtaa päästään kiinni Oiva Vedätyksen uuden biisin arvoon ja autenttisuuteen. Paska päivä on yksinkertainen mutta vetävä tiivistelmä siitä, miltä elämän ei-niin-aurinkoinen puoli näyttää, vailla minkään maailman hampaat irvessä puskettuja kaunisteluja tai myöskään marttyyrimaisia kurjuudessa vellomisia. Kun päivä on paska, silloin se on. Mitä sitten?

Hieman paradoksaalisesti kuitenkin juuri tämä olkien kohautteluun pohjautuva asenne kääntyy yllättävän kannustavaksi. Etenkin kertsissä kuultu muistutus siitä, että vaikeampien päivien otteesta ei kannata väkisin rimpuilla irti, mutta ei myöskään upota niihin päälakea myöten, ilmentää olosuhteisiin hyväksyvästi suhtautumisen magiaa – mikään yltiödramaattisesti haasteisiin suhtautuva uhri ei tarvitse olla, mutta eipä tosiasioista tarvitse tehdä sen koristeellisempiakaan kuin mitä ne ovat.

“Paska päivä syntyi niin, että sain Anal Thunderin Janne Ruokoselta kertsin skittamelodian, ja mulle tuli siitä vahvat AOR-vibat, joku The Police tai vastaava”, Oiva Vedätys kertoo. “Ajattelin että tähän pitää kirjoittaa joitain niin sanottuja aikuisten asioita. Ehkä yritin alitajuisesti tehdä keväistä tsemppibiisiä, mutta vähän kyynisenä ihmisenä en tämän lähemmäs sitä genreä pääse.”

Ihan tarpeeksi lähelle päästy, ei hätää. Lakonisen humoristisia vivahteita sisältävässä kappaleessa on sopiva annostus rosoista kiukuttelua sekä henkilökohtaisesta elämästä kohti ympäröiviä rakenteita kurottavaa kritiikkiäkin, joka välittyy edellistä singleä reippaamman ja, voisiko rohkaistua toteamaan, suorastaan myönteisemmän energian kautta.

Oiva Vedätyksen tuleva soolokokonaisuus tulee olemaan artistin aiempia bändiprojekteja vakavampi, mutta myös vapautunut. Se on pääosin Rammun tuottama.

Uuden kappaleen voit kuunnella alta.

YouTube video

Lisää luettavaa