”On raskasta edelleen kantaa lähiöräppärin viittaa” – Juno rehellisenä päihteistä ja väkivallasta

"Mä en tue huumeita, mä en tue väkivaltaa, enkä mä tue pahaa oloa."

12.06.2022

2000-luvun alussa räppiuransa aloittanut Juno julkaisi perjantaina ensimmäisen singlensä tälle vuodelle. Mukana päihteitä käsittelevässä kappaleessa on Jonna Tervomaa, joka laulaa kappaleen kertosäkeen. Sonyn kautta ilmestynyt biisi on ensimmäinen Junon seitsemänneltä albumilta, joka on ajoitettu ilmestyväksi ensi vuonna. Levyllä Juno ottaa isojen teemojen kautta kantaa asioihin, jotka ovat hänelle tärkeitä.

Kaadun saappaat jalassa on siinä mielessä paljonpuhuva esimerkki tulevasta, että kappaleessa ehdottomasti otetaan kantaa ja kunnolla. Juno nimittäin puhuu biisissä päihteistä ja niihin liittyvistä haasteista suoraan ja rehellisesti.

”Olen menettänyt monta läheistä päihteille, ja mäkin oisin voinut helposti olla yksi niistä”, Juno sanoo. ”Vaikka jengillä on musta sellainen mielikuva, että mä vain douppaan jossain lähiössä, olen oikeasti koko mun elämäni tehnyt ratkaisuja, joilla pääsen pakoon päihteitä. Mulle on raskasta edelleen kantaa lähiöräppärin viittaa, vaikka oikeasti asun maalla suurperheen kanssa ja teen pihahommia.”

Vaikka biisi on kyllästetty niillä ongelmilla, joita päihdepitoiseen elämään usein kuuluu, ei tunnelma suinkaan ole yksioikoisen murheellinen. Kappaleessa nimittäin käsitellään niitä syitä ja seurauksia, jotka päihdeongelmien äärelle usein ajavat, sekä pohditaan ihmisen omaa vastuuta ja roolia niin omaan kuin läheistenkin elämänpolkuun liittyen.

”Vaikka olen kokenut ja kokeillut kaikenlaista, mä en tue huumeita, mä en tue väkivaltaa, enkä mä tue pahaa oloa”, Juno toteaa. ”Mä en halua lähteä täältä liian aikaisin, vaan toteuttaa ne unelmat, joista olen junnuna haaveillut. Mulle ne ovat perhe, musaura ja hyvä elämä.”

Tätä samaa toiveikkuutta ja luottoa elämään ilmentää kappalekin, vaikka teksteissä kuoleman äärellä ollaankin. Nälkäisyys elämää kohtaan säihkyy etenkin Jonna Tervomaan kertosäkeestä, jossa korkealle nostettu soihtu roihuaa runsaana.

”Mua huolestuttaa erityisesti nuorten päihteiden käyttö, sillä he eivät ymmärrä miten pahasti ne voivat ajaa elämän raiteiltaan. Päihteisiin liittyy paljon lieveilmiöitä, mielenterveysongelmia ja väkivaltaa. Toivon, että tämä biisi herättelee ja voimaannuttaa ihmisiä ajattelemaan omaa tulevaisuuttaan”, Juno päättää.

Kuuntele kappale alta.

Lisää luettavaa