Neljä vahvasti progetaustaista vaihtoehtorockin ja -hevin ystävää yhdisti voimansa ja intohimonsa Helsingissä vuonna 2017, ja syntyi Petrov-niminen yhtye. Noin vuotta myöhemmin ilmestyi Kraatteri-ep, jota yhtye kuvailee nyt jälkeenpäin pikemminkin ”demona, joka julkaistiin melko pienellä profiililla vain muutamalla nettisivulla”.
Instrumentaalista post-rockia soittava Petrov muuttui viisihenkiseksi vuonna 2020, ja se vaihtoi nimensä hiljattain muotoon Ptrov erottuakseen kaikista muista Petrov-bändeistä, joita on yhtyeen mukaan ”melko runsaasti”.
”Nimenvaihdos tukee uudenlaisen ajan alkua musiikillemme. Pokémon-termein voisi sanoa, että olemme saavuttaneet evoluutiomme lopullisen muodon”, yhtyeen suunnalta kerrotaan.
Nyt Rumban ennakkosoitossa kuultava Voimala I on siis yhtyeen uuden aloituspisteen ensiaskel. Mittava kappale on osa myöhemmin tänä vuonna ilmestyvää albumia, ja yhtyeen mukaan loistava esimerkki sille ominaisesta tyylistä. Virallisesti perjantaina ilmestyvästä biisistä julkaistaan myös lyhennetty ”radioversio”, jonka tarkoitus on helpottaa ryhmän musiikkiin tutustumista.
”Tiedostamme, että ajatus yhdeksästä ja puolesta minuutista painostavaa psykedeelistä hevimusiikkia saattaa kuulostaa vähän liian rajulta joillekin potentiaalisille kuulijoillemme.”
Yhtye painottaa silti, että heidän musiikkinsa on parhaimmillaan koko pituudessaan kuunneltuna, sillä yksi kantava teema on jännitteiden luominen pitkien kaarten avulla. Minkäänlaiset genrerajatkaan eivät ole Ptroville este.
”Meille ei ole ongelma laittaa samaan biisiin Slayer-henkistä kovan ajon riffiä heti Arvo Pärtin teoksista inspiraatiota saaneiden jousisovitusten perään.”
Yhtye pyrkii kanavoimaan biiseihinsä vaikutteita kaikenlaisesta musiikista. Esimerkiksi Radiohead ja Flying Lotus ovat Ptroville suuria inspiraation lähteitä, vaikka niiden soundia ei suoranaisesti bändin musiikissa kuulekaan.
Mitä instrumentaalisuuteen tulee, yhtye uskoo, että sillä voi luoda esimerkiksi aisteja sekoittavia kokemuksia, joissa äänet muuttuvat kuvioiksi, väreiksi tai hahmoiksi. Tarinoita voi kertoa myös ilman sanoituksia.
”Lopulta ei ole kovin olennaista, onko musiikki instrumentaalista vai ei. Tärkeintä on saada äänen väliaine värähtelemään tavalla, joka pitää kuulijan otteessaan.”
Kuuntele Voimala I tästä: