Pidätkö rap-musiikista? Analysoimme kesän festaritarjontaa sillä silmällä

15.06.2016

Teksti: Tuomas Aflecht

Rap on valtavirran musiikkia Suomessa vuonna 2016, mutta senhän te jo tiedätte. Tämä näkyy sekä perinteisinä rockfestivaaleina tunnettujen tapahtumien kattauksessa että tietysti asiaan vihkiytyneinä genrefestareina. Vieraat ulkomailta edustavat niin legendaosastoa kuin kuumia tulokkaita, ja kaikkea siltä väliltä. Lukuisat kotimaiset aktit täydentävät pakettia. Seuraavaksi paneudumme festivaali kerrallaan nimenomaan räppikattauksiin.

Blockfest: Viisi tuliemojia viidestä
19.–20.8.2016 Tampere

Nas, A$AP Rocky, Big Sean, Travi$ Scott, G-Eazy, Yung Lean, Eevil Stöö, Cheek, Gasellit, JVG, Lyömättömät, Paperi-T, Sairas-t & OD Kokemus, Sofa, Tippa-T, View, Yungin Takeover, Brädi, Elastinen, Gettomasa, JXO, Kalle Kinos, Khid, Kube, Mikael Gabriel, Nikke Ankara, Ruger Hauer ft. Regina, The Three Smiths

Blockfest jatkaa hurjalla tasolla monellakin eri mittakaavalla. Nas on legenda, jota arvostavat kaikki. Big Sean taasen on yksi tämän hetken kovimpia nuoria tekijöitä. Hän räppäsi taannoin tien Kanye Westin sydämeen suoraan jalkakäytävältä. Nyt Big Sean vetää ympäri maailmaa suuria festarikeikkoja. Vaikka cv:stä löytyy jo todella isoja raphittejä, on potentiaalia vielä suurempiin tekoihin. Julkaisi alkuvuodesta levyn yhdessä Jhene Aikon kanssa ja tänä vuonna pitäisi tulla vielä soololevy. Ehkäpä siis kuullaan uusiakin biisejä? G-Eazy luottaa kertosäkeisiin, mutta omaa vastapainoksi koukuttavan flegmaattisen flown, jota osaa hyödyntää. Livekunto silti kysymysmerkki. Entäpä sitten Yung Lean? Mies on julkaissut tänä vuonna taas paljon uutta musiikkia ja heittää myös todella paljon keikkoja. Mitä ilmeisimmin Tampereella tullaan näkemään varsin mielenkiintoinen keikka. Jos tunnelma on jäinen, se ei johdu lämpötilasta.

Perjantai on kotimaisten osalta hivenen vaihtoehtoisempi kuin lauantai. Gasellit heittävät jo rutiinilla aina hyvän keikan, todennäköisesti lisäpaukkuja luvassa myös Blockfestin keikkaan. Eipä siis kannata missata. Yungin Takeover pitää sisällään nuoria lupauksia, joista kuulet vielä varmasti lisää.

Perjantain tärppi: Nas, tottakai.

Lauantaina on vain kaksi ulkomaalaista esiintyjää. Toisaalta, ei se määrä ole ennenkään korvannut laatua. A$AP Rocky ja Travi$ Scott tekevät nykyisin niitä juttuja joita ihmetellään vielä vuosien päästä. Miehet ovat viime aikoina nähty useaan otteeseen samoissa tilaisuuksissa joten kukapa tietää mikä ässä sieltä hihasta saapuu. Huhujen mukaan Rockyn viime vuotinen Ruisrockin keikka lässähti täydelliseksi pannukakuksi. Tampereella on siis oiva paikka revanssiin. Repertuaariin on myös löytynyt pari bängeriä lisää.

Jos Rockya arvostellaan toisinaan laiskahkosta livekunnosta, Travi$ Scottia ei. Mies on niitä artisteja, jotka vetävät täydellä höyryllä aina. Hän ei välttämättä ole kaikille tuttu, mutta mikäli olet kuunnellut esimerkiksi Yeezus-albumia, olet kuullut myös Travi$ Scottin kädenjälkeä. Myös Travi$ Scott on nousemassa seuraaville tasolle, mutta jo nyt tulikuuma kiinnitys. Katsokaa Travi$ Scottin livevideoita Youtubesta ja tuntekaa kiiman kasvavan.

Muilta osin Blockfestin lauantaita voi kutsua pääpäiväksi. Todennäköisesti Cheek jo yksinään vetää paikalle huiman määrän väkeä. Vastapainoksi löytyy esimerkiksi Tampereen oma poika Kalle Kinos sekä livekunnoltakin vakuuttava Gettomasa. Kotimaisena tärppinä nostettakoon mielenkiintoinen The Three Smiths, jossa vaikuttaa Gracias, Ewok ja Noah Kin.

Pipefest: Ulkomaisia tarkalla maulla
22.–23.7.2016 Himos

Atmosphere, Dilated Peoples. Immortal Technique, Mick Jenkins, Cheek, Elastinen, Nikke Ankara, JVG, Mikael Gabriel, Atomirotta, Brädi, Rähinä Special: Spekti, Uniikki ja Timo Pieni Huijaus, Aivovuoto, Eevil Stöö, KHID, Kube, Mäkki, Paperi T, Raappana & New Riddim Crew, Stepa, Are & DJ Massimo, View

Päiväkohtaista ohjelmaa ei ole julkaistu, mutta luonnehdittakoon, että nyt on luvassa rapnörttien juhlat. Dilated Peoples teki paluun viime vuonna ja eittämättä kuuluu niihin keskikokoisten nimien legendoihin. Mielenkiintoisin ulkomainen nimi on Mick Jenkins. Ei tule välttämättä saamaan massoja ikinä haltuun, mutta varteenotettava tekijä, jolla on isoja temppuja edessä. Sekä Wave[s] ja The Water[s] ovat keränneet kehuja niin yleisöltä kuin kollegoilta. Atmospheren älykkörap kiinnostaa aina ja Niko Toiskallion tekstistä päätellen homma toimii myös livenä. Immortal Technique kruunaa kovat ulkomaalaiset kiinnitykset. Kuten edellä mainittiin, nyt on luvassa rapnörttien juhlat.

Kotimaiselta osiolta löytyy miellyttävä yllätys. Timo Pieni Huijaus nimittäin heittää keikan yhdessä Uniikin ja Spektin kanssa. Mieheltä ei ole kuultu biisejä vuosikausiin ja myös edellisestä keikasta on jo aikaa. Pipefest takaa mielenkiintoiset rapkekkerit, jossa ulkomaalaiset artistit ovat hyvässä linjassa.

Tärppi: Dilated Peoples keikalla saattaa olla myös mahdollisuus kuulla jäsenten soolobiisejä. Se nostakoon kyseisen aktin vielä ylitse Mick Jenkinsin hypen.

Summer Upissa paluu tulevaisuuteen yskien
8.–9.7.2016 Lahti

Cheek, Tyga, Future, Mac Miller, Aste & Evelina, JVG, Elastinen, Mäkki, Nikke Ankara, Brädi, Rähinä Special, Mikael Gabriel, Teflon Brothers, Atomirotta, Kube, Paperi-T, Khid, View, Tuuttimörkö, Eevil Stöö, Aivovuoto

Pipefestilla kävi varsin ikävästi viime vuonna kun Future ei saapunutkaan pelipaikoille. Nyt Lahessa on paikka revanssille kun yskänlääperäpin kruunaamaton kuningas saapuu siunaamaan meidät kaikki kodeiinihanoista pursuavalla räpillään. Future on todella kova kiinnitys, kenties kesän kovin räpin saralla. Ainakin jos lukuja ja yleisiä kiiman orastavuutta katsotaan. Yhdysvalloissa vetää vastaavien rapkekkereiden kärkinimenä. Mikäli kenties maailman tunnetuin rap-dj Esco saapuu mukaan, on luvassa todelliset bileet.

Summer Upin on kova paikka kilpailla asiakkaista Ruisrockin kanssa, mutta jos porukka menee räpin perässä, olisi Future ässä vähän jokaisen festarin pakassa. Perjantai ei tosin välttämättä tarjoa Futuren perässä kulkeville muuta välttämätöntä. Ainakin jos ulkomaisiin nimin kiinnitetään huomiota, Mac Miller ja Tyga nimittäin molemmat esiintyvät lauantaina. Cheek faneille todettakoon vielä kerran, että Summer Up sijaitsee kaupungissa nimeltä Lahti. Siltä saralta voisi kenties siis odottaa ekstralatausta.

Sideways luottaa taas tarkkaan harkintaan
17.–18.6.2016 Helsinki

Atomirotta, Eevil Stöö, EPMD, Flatbush Zombies, Mykki Blanco, Cherrie, Gasellit, Gettomasa, Khid, Noah Kin, SMC Lähiörotat, Töölön Ketterä, View, Yona

Sidewaysin ei kuulukaan olla luettelossa kun mietitään rapfestejä. Hillitty määrä sisältää silti suuren määrän tykitystä. Flatbush Zombies julkaisi hiljattain todella kovan levyn, EPMD taas menee etenkin levykaupan pölyttynyttä old school -hyllyä tutkineille. Mykki Blanco heitti Flow’ssa muutama vuosi takaperin räävittömän ja intensiivisen keikan, joten vähempää ei voi odottaa tälläkään kertaa. Suomesta nostettakoon esiin Töölön Ketterä, jonka kohdalla voinee ihmetellä miksi kaksikkoa ei ainakaan toistaiseksi ole kiinnitetty kovinkaan moneen paikkaan. Gasellien tapaan heittää energisen keikan joko sitten kyseisen yhtyeen lämppärinä tai ilmaiseksi terassilla. Sopeutuu ympäristöön.

Ruisrock: Turkuun lähdetään nyt
8.–10.7.2016 Turku

Vince Staples, DJ Shadow, Eevil Stöö, Gasellit, (Jack Ü, Major Lazer), Cheek, JVG, Lihamyrsky, Paperi T, Tippa T, Macklemore and Ryan Lewis, Vic Mensa, (Rudimental), Atomirotta, Mikael Gabriel, Noah Kin, Ruger Hauer feat. Regina, Teflon Brothers, Töölön Ketterä, View

Ruississa on mahdollista nähdä samana viikonloppuna kaksi mielenkiintoista nuorempaa nimeä. Vince Staples julkaisi viime vuonna todella hyvän albumin ja Vic Mensa sai suitsutusta osakseen saaneen ep:n pihalle juuri äsken. Molemmat ovat myös todella kovia live-esiintyjiä. Etenkin Vic Mensalla on huhupuheiden mukaan sitä sammumatonta energiaa. Samojen huhujen mukaan mies on toisinaan myös todellinen herrasmies ja vekkuli velikulta, joten Turun illassa saatetaan kuulla myös keskimääräistä parempaa vitsiä liittyen risteilyaluksiin. Mensa on myös tehnyt yhteistyötä Skrillexin kanssa, joten mikäli Sonnylla on aikaa ylimääräiseen iltapuhteeseen, saattaa jotain erikoista olla ilmassa.

Jättinimi Macklemore on kiertänyt tänä vuotena isolla bändillä. Olettavasti myös sillä saralla onnistutaan. Macklemore & Ryan Lewis on Ruississa tuttu nimi jo muutoinkin, joten kenties miehillä on syntymässä side kyseiseen miljööseen. Ruissin kelistä kerrottakoon jo ennakkoon, että ainakin Lihamyrsky on luvassa. Levy-yhtiön riveistä löytyvä Seksikäs-Suklaa vastaa yhdestä kesän kuumimmista kappaleista, Bandida. Siihen päälle se fakta, ettei Ruudolf edes osaa heittää huonoa keikkaa.

Ja juuri korvanappiimme saaman tiedon mukaan DJ Shadow’n myötä Ruisrockin kattaus on sinetöity. Legenda on soitellut vuosien saatossa ties mitä electro-jungle-dubstep-settejä, mutta ainakin kesäkuun lopussa ilmestyneeltä levyltä saadut maistiaiset (Nobody Speak feat. Run the Jewels, katson teitä) vihjailevat että paluuta tehdään jonnekin ensilevyjen henkiseen materiaaliin.

Kenellä on kuumin Flow?
12.–14.8.2016 Helsinki

Lil B, Stormzy, Eevil Stöö, View, Paperi T x Pekka Kuusisto x Samuli Kosminen, GoldLink, Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana feat. Agit-Cirk, Anderson .Paak & The Free Nationals, Ruger Hauer feat. Regina, Khid, Gettomasa, Töölön Ketterä, RPK

Flowssa ei ole räppiä määrällä pilattu. Akteja itsessään ei ole suunnattomasti, mutta onko sillä loppujen lopuksi merkitystäkään. Ne harvatkin nimet kun on valittu niin huolella.

Lil B on ilmiö itsessään. Mies jonka ymmärtäminen vaatii muutaman googletuksen enemmän kuin monet muut “coolit nimet” yhteensä. Stormzy taas on yksi grimen kuumimmista nimistä, artisti jolle Adelekin omistaa keikalla kappaleen. Britti heitti niin energisen keikan Tavastialla, että huhujen mukaan sillä energialla voisi ylläpitää Helsingin keskustan valoverkostoa. Edellä mainitut esiintyvät perjantaina.

Lauantaina on artisti nimeltään GoldLink. Suosittelen kuuntelemaan miehen And After That, We Didn’t Talk -albumin. Jos jokin räppi on tanssittavaa niin tämä. Todellakin vuoden 2015 parhaita julkaisuja, mutta jäänyt aivan liian vähälle huomiolle.

Kuten todettua, Flowssa ei ole määrältään paljon räppiä. Jotain siellä silti on mitä ei muilla festareilla olekaan, nimittäin vuoden paras rap-kiinnitys. Anderson .Paak on ensinnäkin vuoden merkittävimpiä tapauksia. Julkaisi yhden vuoden parhaimmista levyistä. On tekemässä jatkuvaa nousua kärkikastiin ja saanut isoja nimiä kiinnostumaan tekemisistään entisestään. Sen päälle räppäri-laulaja bändeineen on aivan uskomattomassa livekunnossa. Pelkästään talkshow-esiintymiset sisältävät meininkiä enemmän kuin ne ihan kivat räppärit, joiden dj sentään soitti ihan eri taustoja esityksessä! Anderson .Paak on lisäksi erittäin ammattitaitoinen rumpali ja soittaa niitä keikalla itsekin, samalla räpätessään. Tulee olemaan se Flown keikka josta puhutaan sinä artistina, josta kukaan ei ollut kuullutkaan, mutta heitti niiiiiiin kovan keikan silloin samaan aikaan, kun esiintyi se mitä kaikki muut olivat katsomassa.

Freedom Festival: Tampere on tänä kesänä erityisen hieno paikka
1.–2.7.2016 Tampere

Little Simz, Elf Kid, Heikki Kuula, Laineen Kasperi & Palava Kaupunki, Freerap (Solonen, Kosola, Jodarok, Särre), Tommishock & Kalifornia-Keke, Horse Attack Sqwad, Kriso, Tuuttimörkö, Ode, Francis Koira, Epelit, Kolmiyo, View, Asa & The Band, Yona, Atomirotta

Onhan Tampere kuulemani mukaan oikein hyvä paikka milloin tahansa, mutta tänäkin kesänä siellä on taas mahdollista nähdä paljon mielenkiintoisia artisteja. Freedom Festival on antamassa varteenotettavan vaihtoehdon festarikesään. Ei siellä mitään andersonpaakeja ole, mutta Little Simz on. Nyt kun joissain tapauksissa joutuu käyttämään termiä naisräppäri, todettakoon, että Little Simz on erittäin hyvä sellainen.

Taustatukea rapbileisiin antaa Elf Kid. Eihän häiskällä erityisen paljon niitä kappaleita ole, mutta vanha salaisuus kuuluukin näin: mitä vähemmän biisejä, sitä enemmän jokereita täytyy löytyä myös hihasta. Golden Boy (se yksi kappale) on kyllä täyttä fifaräppiä, jos tiedät mitä tarkoitan. Suomiosasto: vahvaa. Freerap on aina varsin mielenkiintoinen pläjäys, toisaalta myös Laineen Kasperin & Palavan Kaupungin livemeininkiä tykätään kehua aivan riittämiin.

Ilosaarirockissa on Skepta
15.–17.7.2016 Joensuu

Skepta on todella, siis todella vakuuttava artisti.

Pori Jazz, tässä on Ms. Lauryn Hill
9.–17.7.2016 Pori

Ei nyt varsinaisesti räppiä, mutta Lauryn Hill kuitenkin.

Provinssi ansaitsee huomiota herättävän otsikon
30.6.–2.7.2016 Seinäjoki

A$AP Ferg, Action Bronson, Atomirotta, Cheek, Dxxxa D & Minkki, Eevil Stöö, House of Pain, Joku roti Mafia, JVG, Likanen Etelä, Noah Kin & Biniyam, Paperi T, Pyhimys, Silvana Imam, SMC Lähiörotat, Särre, View, Yelawolf

Hetken ajattelin, että jopas tätä Provinssia. Onpas täällä paljon näitä nimiä. Sitten silmät tarkensivat nimien tasokkuuteen. Hyvin tasaisestihan näitä on kolmelle eri päivälle ripoteltu, joten noteerataan erityisesti tätä torstaita. A$AP Ferg ja Action Bronson ovat todellisia livehärkiä. Niitä artisteja, jotka voisivat kärsiä migreenistä, mutta vetäisivät silti todella tykin keikan. Ferg julkaisi hiljattain uuden ja todella hyvän albuminsa. Bronsonilla on ollut viime aikoina ruokaohjelmineen monta rautaa tulessa, paitsi levytysrauta. Lisäksi festivaalilta löytyy vielä House of Pain ja Silvana Imam. Eikä siinä vielä kaikki, Yelawolf. Vakuuttavasta suomikattauksesta kiinnostavimmaksi on pakko nostaa Joku Roti Mafia. Nyt ollaan oikeilla jäljillä. Provinssi otti rockin nimestään pois ja sehän joitakuita nauratti. Asialla vain valmisteltiin sitä, että kukaan ei pahoita mieltään kun siellä on vakuuttavien rocknimien lisäksi myös oikein tymäkkä kattaus rapmusiikkia.

Seinäjoki Hiphop Festival: Seinäjoella bry bry
2.–3.9.2016 Seinäjoki

Asa & Laineen Kasperi, Nikke Ankara, SMC lähiörotat, Julma H, Yona, Sairas T, Musta Lista, Horse Attack Sqwad, Ällä, RA The Rugged Man, Eevil Stöö, Juju, Lyömättömät, Tippa T, Likanen Etelä, Og Ikonen, Open mic, hosted by: Solonen & Alamaa

Seinäjoella kekkereitä riittää. Todettakoon siis tässä, että RA The Rugged Man on kunnioitusta herättävä kaappaus. Mielenkiintoisena huomiona, että tässä vasta SYYSKUUSSA pidettävässä festarissa ei ole vielä laisinkaan Cheekiä mukana. Syyskuu antaa kyllä liikkumavaraa moneen suuntaan. Toistetaan vielä, että RA The Rugged Man on kyllä kova kiinnitys, vaikka edellisestä julkaisusta nyt onkin tovi vierähtänyt. Kyseessä on kuitenkin RA The Rugged Man, eikä hän nyt joka päivä täällä Suomessa käy. Hyvä meininki näin muutoinkin. Osittain jo otsikon takia voisimme kenteis suunnata katseemme kotimaisista nimistä Asaan.

Lisää luettavaa