Pitkiä kaaria maalailevia moderneja sävellyksiä – Joona Toivanen Trio tekee laadukasta konkarijazzia

Yhtyeen ensimmäinen single tulevalta albumilta on lämminhenkinen ja varma teos.

Juho Luukkainen

Säveltäjä-pianisti Joona Toivasen kolmihenkinen yhtye julkaisi perjantaina ensimmäisen kappaleen tulevalta albumiltaan, joka saapuu ilahduttamaan jazzin ystäviä 25.2.2022. Levy kantaa nimeä Both Only, ja se ilmestyy We Jazzin kautta. Pianisti Joona Toivasen, basisti Tapani Toivasen ja rumpali Olavi Louhivuoren muodostama Joona Toivanen Trio on yli 20 vuotta kestäneen yhteisen taipaleensa aikana julkaissut kuusi albumia, joista viimeisin, vuonna 2017 ilmestynyt XX, palkittiin Teosto-palkinnolla.

Tulevan levyn ensimmäinen single Enlightened on nimensä mukaisesti valovoimainen ja vahva, kuin henkilökohtaiset koettelemukset olisivat autuaasti takanapäin ja jäljellä olisi enää kipupisteitä työstäessä kypsyneiden hedelmien poimimista. Lämminhenkisesti juurevaa ja höyhenenkeveää yhdistelevä kappale kuulostaa luontevalta ja varmalta, siltä että sen melodioiden raottamista väleistä löytyy salainen mutta simppeli reitti kohti yksinkertaisia iloja.

Tiedote lupaa tulevan levyn olevan trion tähänastisen musiikillisen uran ehein teos, jolla jätetään melankolisten kappaleiden keskelle sijaa myös improvisaatiolle. Yhtyeelle ominainen minimalistinen akustinen ilmaisu tulee sävyttymään pitkiä kaaria maalailevilla moderneilla sävellyksillä, mitä on ainakin Enlightened-biisin läpi rakentuvaa tarinaa kuunnellessa helppo uskoa. Löydät kappaleen alta.