Poliisi niputti miehen ja ampui hänet teloituksenomaisesti kuoliaaksi: myös muusikot mukana kansan raivossa

Rumba Alton Sterling poliisi
Kuva: William Widmer

Viime päivinä somessa on vyörynyt raivo Yhdysvalloissa Minnesotassa sattuneesta välikohtauksesta, jonka seurauksena poliisi ampui miehen. Sivullisen kuvaamalla videolla näkyy, kuinka poliisi niputtaa 37-vuotiaan Alton Sterlingin maahan ja ampuu tämän kuoliaaksi lähietäisyydeltä.

Vaikka videolla Sterling näyttää täysin puolustuskyvyttömältä, poliisi päättää ampua tätä useaan kertaan selkään. Pitchforkin lähteiden mukaan Sterling oli kaivamassa lompakkoaan, ja poliisi luuli tätä aseeksi.

Tiistaina sattunut välikohtaus on saanut tuhansia ihmisiä osoittamaan mieltään kaduilla ja internetissä. Poliisia syytetään liiallisen voimankäytön lisäksi rasistisista motiiveista: nyt uskotaan, että Sterlingin musta ihonväri vaikutti asiaan.

Myös muusikot ovat reagoineet tapahtuneeseen. Esimerkiksi Chance the Rapper, John Legend, Joey Badass, Killer Mike ja Questlove ovat osoittaneet surunvalittelunsa jai raivonsa tilanteesta. Laulaja Blood Orange esimerkiksi toteaa: “Lopettakaa meidän tappaminen.”

Voimankäyttö sai jatkoa keskiviikkona, kun poliisi ampui autoonsa aseettoman Philando Castilen. Autossa oli samaan aikaan miehen naisystävä ja hänen 4-vuotias tyttärensä. Tässäkin ihonvärillä epäillään olleen osuutta asiaan.

Ylipäätään afroamerikkalaiset ovat olleet tilastollisesti useammin yhdysvaltalaispoliisien maalitauluna. Voxin lähteiden mukaan tummaihoisella teinillä on 21 kertaa suurempi todennäköisyys tulla ammutuksi poliisin toimesta kuin valkoihoisen teinin.

Mikäli Sterling on todella ollut niin vaaraton kuin videolla näyttää, tälle mielenilmaukselle on kyllä tilausta.

Täältä näet ampumistilanteesta kuvatun videon. Varoitus: raakaa materiaalia.

Alla New York Timesin uutisvideo Sterlingin kuolemasta seuranneista mielenosoituksista.