Profeetta julkaisee uutta musiikkia – muistutellaan samalla viime vuoden hämyisimmästä kulttilevystä, josta tulee takuuvarmasti keräilyesine

Timothy Learya ja joogapunkia.

26.01.2022

Timothy Leary oli ristiriitainen hahmo, joka tutki Harvardin professorina LSD:n hyötyjä mutta tuli karnivalistisella suhtautumisella aineiden nappailuun jarruttaneensa psykedeelitutkimuksia vuosikymmeniksi. Yliopistosta potkut saatuaan Learystä tuli 1960-luvun yhdysvaltalaisen vastakulttuurin ikoni, joka vuosien vieriessä muuttui kenties jonkinlaiseksi karikatyyriksi hippiliikkeestä ja trippailufilosofiasta. Turn on, tune in, drop out ja siltä pohjalta.

Tästä huolimatta on helppo ymmärtää, miksi LSD:n popularisoijalla riittää seuraajia underground-liikehdinnöissä edelleen. Learyn teot ja teokset puhuttelevat ja inspiroivat, psykedelia kiehtoo ja mikrodoussauksestakin on voitu jo Härmässäkin puhua ilman paniikkia.

Matti Pihl, taiteilijanimeltään Profeetta, on jyväskyläläinen alakulttuurihahmo, joka on ammentanut eetokseensa learylaista psykedeelis-uskonnollista paatosta jo vuosien ajan. Profeetta ja Uusi maailmanuskonto teki psykotrooppisia tutkimusmatkoja dubin, reggaen, rockin ja kokeellisen elektronisen musiikin keinoin kolmen albumin mitalta 2007–2012. Profeetan sooloalbumi Elämä siemen kuolema (2020) oli kiteytys kaikesta aiemmasta: musiikillisesti linjakasta kraut-henkistä rockia dub-vivahteilla, lyriikan suhteen paluuta alkulähteelle, Learyyn. Levyn tekstit perustuivat Learyn meditatiiviseen runoteokseen Psychedelic Prayers.

Viime syksynä Profeetta riisui ilmaisunsa ympäriltä kaiken muun, jäljelle jäi vain psykedeelinen sana. Rajoitettuna vinyylipainoksena julkaistu Timothy Learyn Psykedeelisiä rukouksia Profeetan lausumana on juuri sitä mitä se lupaakin. Pihl on suomentanut Psychedelic Prayers -runoteoksen Learyn perikunnan siunauksella ja lausuu kuusiosaisen teoksen mustalle vinyylille kaiverretuilla urilla. Levyllä psykedeelinen kokemus puretaan selkeisiin osiin: alkupiste, keskikohta ja loppu. Harrastunnelmaiselle matkalle Profeetta ja Leary tarjoavat työkaluiksi itämaisen filosofian teesejä. Kyllähän tämä on jokaisen psykedeelisiin asiohin viehtyneiden levynkeräilijöiden pakkohankinta.

Profeetan suunnalta on tulossa myös uutta musiikkia. Yoga Punk -ep ilmestyy helmikuussa, ja siltä on juuri lohkaistu videobiisi Puhdas tajunta. Ennakkomaistiaisen perusteella krautpunk lienee kutakuinkin korrekti termi kuvaamaan menoa.

Lisää luettavaa