Purraan hammasta ja juodaan kaljaa – Paleface julkaisi isille ja pojille omistetun kappaleen vaikenemisen kulttuurista

Palefacen tulevan albumin on tuottanut Santeri "MD$" Kauppinen.

06.11.2022

Perjantaina 4. marraskuuta Paleface julkaisi uuden kappaleen nimeltä Miehet ei itke. Biisi on ensimmäinen artistin tulevalta levyltä nimeltä Autofiktio, joka ilmestyy keväällä 2023. Sonyn julkaiseman kappaleen biitti on Simon ”CeeMon” Kososen sämpleristä, kitarat ja mandoliinit Anssi Salmisen soittamat ja bassot Sami Yaffalta. Koskettimissa kuullaan Valtteri Pöyhöstä, ja taustalauluissa Teri Manteretta. Kappaleen tuotannosta ja miksauksesta vastaa Santeri ”MD$” Kauppinen.

”Mulla on itselläni kaksi lasta ja vaikka he ovatkin tyttöjä, tulee usein mietittyä minkälaista esimerkkiä heille antaa ja myös minkälaisen mallin on itse saanut omasta himasta”, Paleface sanoo. ”Olen kiitollinen, että mun omassa kodissani on saanut näyttää tunteita, mutta paljon on varmasti jäänyt sukupolvien aikana myös käsittelemättä. Nyt aika on erilainen kuin aiemmille sukupolville.”

Monipuolisena tarinankertojana tunnettu Paleface valjastaa nyt kykynsä sellaisen aiheen käsittelyyn, jonka tähdellisyyttä ei liikoja voi korostaa. Miehet ei itke -kappaleessa perataan läpi vuosikymmenien, jollei jopa vuosisatojen perintö, joka perustuu puhumattomuuden kulttuuriin, ja jonka seurauksena mies mieluummin kuolee kuin käsittelee tunteensa. Skenaariona kärjistetty, mutta siitä huolimatta aivan liian realistinen.

Kappaleeseen Paleface saa mahdutettua ilmiön syyt ja seuraukset: läsnä ovat niin sota, 90-luvun lama, alkoholin turruttava efekti kuin kansallinen häpeäkin. Kovin moni tuskin on välttynyt siltä tiedolta, että tunteiden purkaminen on kokonaisvaltaisen terveyden kannalta paljon suotavampaa kuin surun ja ahdistuksen tukahduttaminen, mutta siitä huolimatta maskuliinisuuden viitta painaa raskaana. Paleface käsittelee aihepiiriä ymmärtäväisestä mutta kriittisestä näkökulmasta, eikä epäselväksi jää, etteikö hampaat irvessä puskemiseen perustuvien asenteiden olisi aika muuttua suopeampaan suuntaan.

Paleface kertoo räppäävänsä kappaleessa muun muassa omasta isoisästään, joka lähti jatkosotaan 16-vuotiaana.

”Voiko sen ikäisellä pojalla olla työkaluja käsitellä niin hurjia asioita?” Paleface pohtii. ”Kuten monet muutkin sodan kokeneet suomalaiset miehet, ukki piti kokemuksensa aika pitkälle omana tietonaan. Vanhemmiten hän alkoi sopivan tilaisuuden tullen niistä kertoa, esimerkiksi saunan lauteilla.”

”Nuoremmat sukupolvet elävät jo onneksi osittain erilaisessa, sallivammassa maailmassa”, Paleface jatkaa. ”Ehkä räppäreilläkin on ollut tässä oma panoksensa. Vielä 20 vuotta sitten räpin mieskuva oli voittamaton sankari, joka tallasi muut alleen, eikä osoittanut heikkoutta tai inhimillisyyttä. Viime vuosina räpissäkin on näkynyt ja kuulunut toisenlainen ääni. Monet räppärit ovat räpänneet omista ongelmistaan ja epäonnistumisistaan. Suunta on oikea.”

Tulevaa levyään Paleface kuvailee uransa parhaaksi. Sen on tuottanut MD$. Paleface kertoo kaksikkoa yhdistävän rakkaus perinteiseen 90-luvun hiphopiin, jonka henkeä on saatu taltioitua tulevalle kokopitkälle.

”Joku voisi pitää mun ja Santerin yhteistyötä jotenkin epätodennäköisenä, mutta yhdistelmä osoittautui heti toimivaksi”, Paleface toteaa. ”Syntyi nopea ja tuottelias työtapa. Santeri on tajuttoman musikaalinen jäbä, joka ymmärtää laajasti musiikin estetiikkaa, myös räppilaatikon ulkopuolelta. Heti ensimmäisellä biisileirillä syntyi neljä kappaletta, jotka kaikki taisivat päätyä levylle.”

Kuuntele Miehet ei itke -kappale alta.

Lisää luettavaa