Pykäri teki seikkailunvastaisen kappaleen ja omisti sen meren ärsyttävyydelle

Omaehtoisen indie-artistin uusi levy julkaistaan pian.

24.03.2024

Miksi meri ei vain voisi pysyä paikoillaan? Edes hetken aikaa? Eikö olekin ärsyttävää, että se liikehtii niin levottomasti ja taukoamatta, kuin vakavammasta keskittymishäiriöstä kärsien?

Tällaisia ajatuksia herättää omalaatuisen artisti-tuottaja Pykärin uusi single Meren ääni. Toisin kuin ehkä joka ikinen merta käsittelevä kappale musiikin historiassa, Pykärin versiossa merestä nostetaan esiin kaikki sen hankalat, ikävät ja sietämättömät puolet. Romanttisissa ja filosofisissa tulkinnoissa meren nähdään tyypillisesti symboloivan viisautta, vapautta, ikuisuutta ja ties mitä majesteettista, mutta Pykäri rohkenee olla toista mieltä.

Hän on kyllästynyt meren ääneen ja pitää meren ilmenemismuotoa liian kirkkaana.

”Makasin rannalla ja kuuntelin merta. Yhtäkkiä tajusin, että meri kuulostaa oikeastaan aika rasittavalta”, Pykäri sanoo tiedotteessa. ”Joko liian voimakkaalta, levottomalta tai märältä. Meri on myös lähes pyhä ja sitä kunnioitetaan kaikilla tavoilla. Se liitetään seikkailuun ja aina muistetaan mainita, miten se voi viedä minne vaan. Halusin tehdä seikkailunvastaisen kappaleen, häpäistä meren ja listata sen huonoja puolia.”

Pykäri rikkoo esimerkiksi illuusion, jonka meri niin teennäisesti luo silmänkantamattomiin jatkuvalla näennäisellä loputtomuudellaan. Oikeasti mikään ei jatku ikuisesti. ”Kaikki loppuu joskus kuitenkin”, Pykäri laulaa pohtivan ja hieman pettyneen kuuloisesti.

Kappale on pessimistiseen asenneilmapiiriinsä nähden toteutustavaltaan häkellyttävän virkeä. Tahti on energinen, kuorolaulut virtaavat rohkaisevan korkealla ja viulu säestää suorastaan hilpeällä tavalla Pykärin sinne tänne harhailevia laulumelodioita. Kokonaisuuden monet puolet herättävätkin kysymyksen siitä, täytyykö huonojen piirteiden korostaminen nähdä suoraviivaisesti negatiivisen esiin nostamisena, vai voiko siihen suhtautua neutraalisti.

Totuus kuitenkin on, että meri oikeasti on usein liian kirkas. Sitä paitsi meri sattuu, kun se osuu haavoihin. Tarvitseeko näitä ominaisuuksia piilotella?

Pykäri on tuottanut kappaleen yhdessä Mikko Pennasen kanssa, jonka punk-yhtye vierailee kappaleessa. Lisäksi biisin vierailijoita ovat kansanmusiikkikuoro Kardemimmit, viulisti Meriheini Luoto ja kuorosovituksen tehnyt Karin Mäkiranta, jonka kanssa Pykäri muodostaa Babel-yhtyeen.

PME:lle levyttävä Pykäri on tuttu nimi Suomen indie-ympyröissä, sillä ennen vuonna 2017 alkanutta soolouransa hän tuli jo 2000-luvun alussa tutuksi Regina-yhtyeestä. Pykäri julkaisee pian uuden U.F.O.-nimisen albumin, jolta on Meren äänen lisäksi kuultu helmikuussa ilmestynyt single Moi! Häntä kuullaan myös muun muassa Pesson uudella Sadboi-albumilla.

 

Lisää luettavaa