Rakastetun suomalaisyhtyeen tarina kansien väliin – tänä keväänä 50-vuotisjuhlat tiedossa

Kasevasta saadaan kirja,

22.01.2024

Hannu Linkolan Kaseva – Jykeen kiven lämpö kertoo Kaseva-yhtyeen tarinan.

Samalla kirjassa kuvataan tamperelaisen rock-kulttuurin kehitys 1960-luvulta 1980-luvulle, 2000-luvun nostalgia-aalto ja Kasevan uusi tuleminen sellaisina kuin yhtye, läheiset ja aikalaiset sen muistavat. Bändi juhlii 50-vuotista taivaltaan tänä keväänä. Kirja julkaistaan 8. päivä helmikuuta, samana päivänä kun Tampereen Vapriikissa avautuu Manserock-näyttely.

Yhtyeen suurimpia hittejä ovat kappaleet kuten Mari, Syksy, Tyhjää, Pena ja Kun maailma elää. Hannu Linkola kuvaa yhtyeen olemusta kirjassa muun muassa näin:

”Kaseva pysytteli kaukana 1970-luvun suomalaisista viihdemaailmasta, tähtitehtaana toimineesta päivänjulkisuudesta puhumattakaan. Yhtyeessä soitti viisi tavallista ’kamua’: konelatoja, autopeltiseppä, sekatyömies ja kaksi kirjanpitäjää, joille musiikissa tärkeintä oli musiikki itse. Laulut tarjosivat esittäjilleen kanavan käsitellä tunteitaan ja kokemusmaailmaansa, mutta ne eivät muuttaneet peilikuvaa tai ympäröivää todellisuutta toisiksi. Arki tehtaiden rytmittämässä kaupungissa oli hieman nuhruista ja korutonta, ja siinä kasevalaiset olivat koko ajan kiinni. Siihen sisältyi paljon onnea ja sitä pääsi pakoon lähiseudun metsiin ja peltojen reunoille, mutta se myös suodattui musiikkiin pelkistyneimmässä muodossaan, parkkiintuneiden käsien läpi kulkeneina kauneusvirheinä.”

Hannu Linkola on aiemmin kirjoittanut kirjan Kent-yhtyeestä (Du & jag Kent, S&S 2017). Musiikkia käsittelevien kirjojen lisäksi hän on käsikirjoittanut Suomen lähihistoriaa tarkastelleita radioesseitä. Linkola toimii Soundi-lehden avustajana.

Lisää luettavaa