R&b:n ja räpin välimaastossa liikkuva duo julkaisi esikoislevyn, jota eroottisempaa ja öljyisempää ei suomiräpissä ole nähty

"Hei mä venaan sua beibi, lennä pian oksalleni, mä olen sytyttänyt kynttilät ja pedannut mun pedin", houkuttelee Vauvaöljy.

Slyrre Äs ja Forrester julkaisivat perjantaina vuonna 2021 perustamanaan Vauvaöljy-duona esikoislevynsä. Slide 4 U on Sebastiwanin ja Folkon tuottama seitsemän biisin kokonaisuus, ja se ilmestyi Rolling-levymerkin kautta. Räppiä ja r&b:tä yhdistelevän albumin viimeisessä kappaleessa vierailevat MC La, Pyöveli sekä Marfa.

Eräänä riskinä kiihkeän kermaisia vertauskuvia ja eroottisen öljyisiä tunnelmia tihkuvassa musiikissa on se, että kokonaisuus valahtaa vaivaannuttavan, epäkunnioittavan tai mauttoman puolelle. On taitolaji sukkuloida himojen ja nautintojen maailmassa siten, että se mitä tulee ulos on samaan aikaan sekä uskottavaa että viihdyttävää – ja vieläpä tavalla, joka ei korniudessaan huvittaisi.

Slyrre Äs ja Forrester kuitenkin seisovat sen verran tyylillä ja tulisuudella kuumia käänteitä ja hehkuvia haluja sisältävien riimiensä takana, että Slide 4 U:n kohdalla ei tarvitse pelätä yllä mainittuja riskejä. Seitsemän kappaleen kokonaisuudessa yksityiskohdat on hiottu kuntoon tunnelmia ja äänensävyjä myöten, niin että kuulijan vastuulle jää vain lokoisan asennon löytäminen ja omien ennakkoluulojen roskiin heittäminen.

Albumi ottaa yleisönsä hellään mutta horjumattomaan syleilyyn, vaikka toki lupaa pyytäen: ilman suostumusta ei Vauvaöljyn tahdissa tarvitse tanssia. Vaikka kappaleet ovat toinen toistaan tuhmempia ja kiertoilmaisut seksiin liittyen kaikkea muuta kuin kierteleviä, väreilee levyn pohjavesissä kohteliaan kunnioittava asenne.

Yksi tärkeä syy sille, että levyn ilmapiiri on rujon riettaan sijaan vilpittömän hellivä on se, että kappaleista huokuu tasavertaisuus. Kun nyt suomiräpin kontekstissa liikutaan, on silmiinpistävän merkittävää löytää oman seksuaalisuuden kohtaamiseen ja tarpeettoman jäyhien sukupuoliroolien raivaamiseen perustuvaa sisältöä sieltä, missä usein on pelkkää kovanaamaista egoilua ja testosteronihuuruista pelleilyä.

Siksi kappaleet ovat kaikessa herkkyydessään niin uskottavia, että niissä ei esineellistetä eikä nöyryytetä, vaan yksinkertaisesti nautitaan ja pidetään hauskaa, sekä huolehditaan siitä, että vastapuolikin kokee asian samoin. Kaikesta päätellen biisien takaa löytyvällä tiimillä on levyä tehdessäkin ollut melkoisen kivaa, mikä kuuluu lopputuloksessa. Biitit ovat kekseliään jännittäviä ja hassuttelevasta keveydestään huolimatta aihepiiriin sopivasti tunnelmallisen täyteläisiä, puhumattakaan lyriikoista läpi paistavasta seikkailullisuudesta.

Kuuntele Slide 4 U alta.

Lisää luettavaa