Rumban ensiesityksessä Katti Meun ja Graciaksen yhteisvideo Pelastaja – ”On voimauttavaa tunnustaa oma olemassaolo kaikkine nyansseineen, eikä vain kohokohtiin keskittyen”

"Katti Meu X Gracias: Pelastaja" on ensimaistiainen tänä vuonna julkaistavasta EP:stä, jonka nimi on vielä verhottu salamyhkäisyyden verkkoon.

06.10.2017

Elektronisen tanssimusiikin, tanssitaiteen ja kokeellisen popin keskiössä tasapainotteleva Katti Meu, arkisemmin Katja-Maria Taavitsainen, on jo hetken lupaillut uutta EP:tä.

Tänään tarjolla on vihdoin ensimaistiainen naisen vielä tämän vuoden puolella julkaistavalta lyhytsoitolta. Pelastaja-nimen saanut single ja sitä säestämään luotu musiikkivideo on tehty yhteistyössä suomalais-kongolaisen räppäristara Graciaksen kanssa.

Vielä virallisesti nimetön EP tulee noudattamaan ensisinkkunsa osoittamaa tietä ja hyödyntää Graciaksen lisäksi muitakin kiinnostavia kotimaisia artisteja: projektissa tiedetään olevan mukana muun muassa Kalifornia-Keke ja Elias Gould.

”EP on lähtökohtaisesti rakennettu dialogeista. Koetan tällä tavoin korostaa dialogin oleellisuutta sekä ihan tässä elettävässä ajassa, että myös yhdessä tehdyissä teoksissa”, Katti Meu kuvailee tulevaa levyä.

Ennen Rumban videopremiääriä muutama kysymys Katille.

Miksi Pelastaja-biisin yhteistyökumppaniksi valikoitui juuri Gracias?

”Tämä yhteistyö valikoitui ihan sillä, että teki mieli katsoa, mitä saisimme yhdessä aikaiseksi. Meitä kiinnosti heti alusta saakka kerronnan monitasoisuus ja teoksen yhdessä rakentaminen. Olemme molemmat tehneet kaikenlaista viime vuodet, musiikin lisäksi mm. näyttämötaiteen parissa. Meitä kiinnosti nähdä, kuinka kaikki se voisi resonoida yhdessä luodussa kokonaisuudessa.”

”Alkuun minulla oli jo tiedossa, että Destolta tulee pari biittiä, joihin olin ajatellut dialogin mahdollisuutta jonkun toisen artistin kanssa. Kun kuulin kyseisen biisin instrumentaaliversion, tuli saman tien fiilis, että tämä kuulostaa Gradelta (Gracias). Joku intuitio.”

”Olimme tunteneet toisemme jo hyvän aikaa, mutta vielä emme olleet päässeet tekemään mitään teosta yhdessä. Yhdessä tekeminen oli tosi luontevaa. Tuntui oleelliselta ja hedelmälliseltä saada workshopata yhdessä esimerkiksi tekstejä, joiden tekoprosessissa yleensä sitä on aika yksin.”

”Lopputulosta kuunnellessa jokaisen teokseen osallistuneen ääni on mielestäni vahvasti läsnä. Se on rikkautta – yhdessä tekeminen. Dialogi.”

Tulevan EP:n konsepti kietoutuu vahvasti dialogin ympärille. Mitä teemoja tämä ensimmäinen julkistettu biisi käsittelee ja miksi?

”Teoksen nimi on Pelastaja ja sen ydinteema nivoutuu ’pohjalla käynnin ja kompuroinnin kautta voittoon’ -tyyppisen sielunmaiseman ympärille.”

”Biisi haastaa yhtä lailla tekijänsä kuin kuulijansa oman matkansa äärelle, kaikkine varjokohtineen ja low pointeineen. On voimauttavaa saada tunnustaa oma olemassaolo kaikkine nyansseineen, eikä vain kohokohtiin keskittyen. Käydä läpi ne häpeällisetkin turvalleen vetämiset, nousta ja jatkaa matkaa.”

”Kuka lopulta onkaan pelastaja? Kuka tarvitsee pelastusta? Ketä me odotamme?”

Katti Meun projekteissa on musiikillisen juonen lisäksi aina selkeä, tunnistettava visuaalinen näkökulma. Kuinka paljon osallistut omien videoidesi suunnitteluun?

”Osallistun kyllä ihan alusta saakka, työryhmän kokoamisesta ja sisällön jumppaamisesta lähtien. Videot ovat aina olleet osa kokonaisuutta, osa sisältöä, aisaparina musiikkiteoksen kanssa – siksi ne ehkä ovat myös niin omannäköisiään.”

”Tässä videossa halusimme jättää larppaamisen vähän vähemmälle ja jättää itse tekstille ja sen voimalle kaikki mahdollinen tila kerronnassa. Kaikkien viimeisimpien isojen kokonaisuuksien jälkeen koko työryhmällä, itseni mukaan lukien, oli toive kontrastista, minimalistisemmasta kerronnasta.”

”Toive saada keskittyä vain kahteen kertojaan ja siihen, mitä olemme yhdessä ja erikseen sanomassa.”

Pelastaja toteutettiin samalla työryhmällä kuin Katti Meun kaksi aikaisempaa videota: viime vuonna julkaistu Viisaus ja aiemmin tänä kesänä ilmestynyt Valoa päin. Muusikon ohjaaja-työparina toimi siis taas Jukka Moisio.

Lisää luettavaa