The Smithsin klassikko olisi jäänyt kirjoittamatta, jos Johnny Marr olisi hengaillut pubissa muun bändin kanssa

30.08.2014

Johnny Marr rustasi vuoden 1984 klassikon muun yhtyeen vaihdettua viihteelle.

Teksti: Tuukka Hämäläinen, kuva: Pop Median arkisto.

How Soon Is Now? kuuluu 1980-luvun kulttiyhtye The Smithsin tunnetuimpiin kappaleisiin, mutta sen olemassaolosta on kiittäminen kitaristi Johnny Marrinhuikeaa työmoraalia. NME:n mukaan Marr nimittäin kertoi tuoreessa radiohaastattelussa kappaleen riffin syntyneen sattumalta, samaan aikaan kun muut yhtyeen jäsenet olivat baarissa pitkän viikonlopun merkeissä.

”Yhtyetoverini olivat ulkona tekemässä jotain Bank Holiday -viikonloppuna, ja minä olin jumissa sisätiloissa, koska minun piti kirjoittaa biisi,” Marr kertoi. ”Jos olisin ollut pubissa, se ei olisi tapahtunut.”

Marr kertoo myös uskovansa Pablo Picasson kuuluisaan kommenttiin siitä, että inspiraatio on olemassa, mutta sen pitää ”tavoittaa meidät työskentelemässä”. Hän kuuluu siis niihin taiteilijoihin, jotka eivät todellakaan odottele tumput suorina hyvän idean syntymistä, vaan tekevät oikeasti töitä sen eteen.

How Soon Is Now? ilmestyi alunperin vuoden 1984 William, It Was Really Nothing -singlen b-puolena. Alta voit katsoa kappaleen musiikkivideon.

Johnny Marr siirtyi soolouralle viime vuotisella The Messenger -albumilla, jota seuraa lokakuun alussa toinen sooloalbumi Playland. The Smithsin nokkamies Morrissey puolestaan konsertoi Helsingin Finlandia-talolla 15. marraskuuta.

Lisää luettavaa