Sunnuntaina pidätetty 21 Savage onkin Yhdysvalloissa laittomasti oleskellut britti – sosiaalisessa mediassa pyörii nyt suurkampanja artistin vapauttamiseksi

21 Savage pidätettiin maahanmuuttoviraston toimesta sunnuntaina.

Uutisoimme aiemmin, että atlantalaisräppäri 21 Savage eli She’yaa Bin Abraham-Joseph pidätettiin maahanmuuttovalvoja U.S. Immigration and Customs Enforcement eli ICE:n toimesta sunnuntaina, koska hänen epäiltiin todellisuudessa olevan britti, joka on oleskellut Yhdysvalloissa luvatta vuosia. Artistin syntymätodistuksesta kävikin ilmi, että artisti on todella syntynyt Briteissä. Syntymätodistuksen mukaan hän on syntynyt Newham Hospitalissa Itä-Lontoossa 22. lokakuuta 1992 ja hänen nimekseen on merkitty Shéyaa bin Abraham. Myös hänen vanhempansa Heather Joseph ja Kevin Emmons ovat brittejä. Artisti itse on vahvistanut tiedon oikeaksi.

21 Savage kertoo, että hän on muuttanut Yhdysvaltoihin yhdessä äitinsä kanssa vuonna 2005. Artisti oli tuolloin 7-vuotias. Hänen viisuminsa voimassaoloaika Yhdysvalloissa loppui heinäkuussa 2006, jonka jälkeen hän on oleskellut maassa luvatta. Artistin itsensä mukaan viisumi vanhentui ”syystä, joka ei ollut hänen omansa” ja hän haki uutta viisumia vuonna 2017 tajuttuaan tarvitsevansa sellaisen.

Monet ovatkin nyt nousseet puolustamaan räppäriä sosiaalisessa mediassa. Muiden muassa 21 Savagen briteissä asuvat kaksoissiskot Kyra ja Jayda, joista jälkimmäinen twiittasi veljensä puolustamiseksi muun muassa seuraavaa: “Mutta Sayaa muutti Amerikkaan kun hän oli hullun nuori, joten hän on käytännössä amerikkalainen, hän kasvoi siellä”

Myös julkisuuden henkilöt ovat nousseet räppärin tueksi. Esimerkiksi Meek Mill, Cardi B ja Offset ovat twiitanneet hänen vankeudesta vapauttamisensa puolesta.

21 Savagen karkottamisen estämiseksi perustettu Free 21 Savage -adressi keräsi vuorokaudessa 125 000 allekirjoitusta. Kampanjan takana on Patrisse Khan-Cullors, joka on myös vuonna 2013 perustettua Black Live Matters eli mustaihoisiin kohdistuvaa syrjintää, erityisesti poliisiväkivaltaa vastustavan liikkeen perustaja. Kampanjan ilmoituksen omalla sivullaan on jakanut muun muassa Cardi B (alla). Kaikkiaan #Free21savage-hashtagilla löytyy Instagramista jo yli 11 000 postausta.

Ainakin toistaiseksi 21 Savage on vielä pidätettynä, mutta ainakin hänen vapauttamisyrityksensä ovat olleet mittavia. Seuraamme, mitä tuleman pitää.