Suomalaisbändi yhteistyössä Kent-tuottajan kanssa – ”Moni indiebändi tekee nämä hommat monesti kaverin kaverin kautta”

Uutta Roania!

Do Tang

Suomalainen indie-yhtye Roan julkaisi uuden singlen Stamina Guy. Japanilaiselle levy-yhtiölle levyttänyt yhtye on päivittynyt jäsenistöltään, kun Yläkerta-yhtyeestä tuttu Samuli Sulku liittyi bändiin.

Stamina Guy -kappaleen on miksannut Stefan Boman, joka tunnetaan lukuisista Kent-yhtyeksistään. Lisäksi Boman on työskennellyt yhtyeiden kuten Opeth ja Poets of the Fall kanssa.

Yhtyeen solisti Joonas Jalonen kertoo Rumballe biisin taustoista. Kappaleen voit kuunnella jutun alta.

Miten kuvailisitte uudistunutta tyyliä ja mikä siihen johti?

”En sanoisi ehkä uudistunut sillä tulevien kappaleidemme joukosta löytyy myös sitä klassisempaa Roania, sanoisin ehkä monipuolisempi ja päivitetty. Aiemminhan biisit sävelsi aluilleen lähes pelkästään minä, mutta viime vuoden keväästä lähtien alettiin pikku hiljaa tajuamaan se vahvuus ja uudenlainen asenne, mitä yhdessä säveltämällä ja tekemällä pystytään saamaan aikaan.”

”Kun aloimme säveltämään yhdessä ja nykyään myös kaikki enemmän tai vähemmän omilla tahoillaan, on mahdollisuudet yhtäkkiä rajattomat. Ollaan saatu myös rutkasti lisää menoa ja asennetta peliin tätä kautta meikän ainaisen romantiikkanössöilyn sekaan.”

”Samulin (tunnetaan myös Yläkerta-yhtyeen tuottaja/DJ:nä) liittyminen bändiin toi tietysti pöytään paljon lisää. Kaveri soittaa kymmentä eri soitinta, puhuu about kahtakymmentä kieltä ja löytää aina juuri oikeat soundit kaikkeen – hiton kova tyyppi. Samulin mukaan tulo mahdollisti myös sen, että pääsin itse kitaran takaa paljolti pois ja fiilistelemään lauluja ja liveä täysillä. Nämä muutokset on tuoneet meidän livepuolen myös aivan uudelle tasolle, ja nyt osittain kenkiintuijottelevista pojista on kuoriutunut yllättävänkin staramaisia rokkikukkoja!”

Mitä kertoisitte biisistä itsestään ja miksi se on teidän paras?

”Mr Stamina Guy syntyi itse asiassa jo 2019 pääsiäisen aikaan treenikämpällä yhteisvoimin ja täysin yllättäen. Tuo päivä ja tämä kyseinen kappale aloitti tämän jonkinnäköisen muutoksen, joka bändissä on tapahtunut ja avasi kunnolla silmämme sille, mihin kaikkeen me pystytäänkään.”

”Mr Stamina Guy nappaa kuulijan mukaansa heti ensimmäisistä sekunneista lähtien funkilla bassollaan ja tiukoilla rummuillaan, ja varmasti yllättää osan meidän kuulijoista monellakin tapaa. Kyseessä on myös ehdottomasti swagein Roan-biisi joka on kuultu! Biisiä on ehditty soittaa keikoilla vasta muutaman kerran, mutta siitä on heti kehkeytynyt aivan selkeä yleisön suosikki.”

Miten päädyitte yhteistyöhön Stefan Bomanin kanssa ja mitä se käytännössä tarkoittaa? Mitä itse opitte matkalla?

”Oltiin sen verran ylpeitä uusista biiseistä (Mr Stamina Guy ja 15.5. julkaistu They Never Learn), että meille oli tärkeää saada biisit myös soundillisesti kuulostamaan yhtä hyviltä kuin ne kappaleina ovat. Tästä syystä päätettiin tällä kertaa kääntyä miksauksen suhteen kunnon ammattilaisen puoleen. Moni indiebändi tekee nämä hommat monesti kaverin kaverin kautta tai muuta sellaista, mutta me päätettiin tällä kertaa kaivaa kuvetta ja varmistaa biiseille arvoisensa soundimaailma ja fiilis.”

”Meidän rumpali Niilo Suihko teki taustatyötä ja etsi meille eri vaihtoehtoja. Bomanin nimen ja meriittien noustua esille homma tuntui jotenkin heti selvältä. Yhteistyö natsasikin heti erittäin hyvin kohdilleen. Boman piti kappaleista kovasti ja paneutui heti innolla hommaan, ja tuntui tajuavan mitä me tahdotaan jo ennen kuin sitä itse osattiin sanoiksi pukea. Tässä yhteistyössä todellakin oppi kunnollisen miksauksen tärkeyden.”

”Boman ilmaisi myös toivovansa yhteistyön jatkuvan kanssamme tulevaisuudessa, joten olemme enemmän kuin iloisia tämän yhteistyön hedelmistä.”