Odysseus-festivaali järjestetään Kulttuuritehdas Korjaamolla 18.–19.7. Nyt Odysseus on ottanut kantaa musiikkitapahtumien markkinointiin ja ylipäänsä musiikkibisneksen termistöihin.
Odysseus-festivaali kertoo seuraavaa:
”Oletko koskaan miettinyt miksi yleisesti puhutaan ”vaihtoehtomusiikista” tai ”marginaalimusiikista”? Musiikkialan kapitalistinen perusrakenne on rakennettu populäärikulttuurin kulutustottumusten ehdoilla eikä tapahtumaviestintä usein kyseenalaista sitä kuka määrittelee musiikissa sen miten ja mistä puhutaan. Tai sitä, miksi toiset esiintyjät lukevat festarijulisteessa isolla fontilla ja toiset vähän pienemmällä. Nykymedian klikkiperustainen logiikka ohjaa puhumaan tunnetuista nimistä, jolloin marginalisoitu (lue: pienemmän kaupallisen potentiaalin omaava tai muotokieleltään poikkeava) musiikki kutistuu kuriositeetiksi. Asian tekee osaltaan ongelmalliseksi se, että myöskään useat niin sanotun ”vaihtoehtomusiikin” tekijät ja tukijat eivät tunnista arvoasetelmaa vaan toisintavat omassa viestinnässään vallitsevaa valtarakennetta”, festivaaleilta sanotaaaan tiedotteessa.
Festivaaleilta kerrotaan, että esimerkiksi maailmanmusiikki-termi on viime vuosina ollut kritiikin kohteena.
”Kolonialistiseen logiikkaan pohjautuva asettelu puskee ei-länsimaiset musiikkimuodot omaan eksoottiseen lokeroonsa, johon valtavirrassa hyväksytään vain tietyt länsimaisen musiikkimaailman struktuuriin tarpeeksi hyvin soveltuvat esiintyjät. Usein välissä on länsimainen levy-yhtiö tai agentuuri, jonka markkinointistrategiaan ei välttämättä kuulu eksotisoivan toiseuden purkaminen, sillä maksukykyisellä valtavirtafestivaalilla saattaa olla ”maailmanmusa-slotti”, johon esiintyjä sopisi. Lisäksi kyseenalaiset ja päivitystä kaipaavat termit kuten ”etno” saavat jostain syystä elää rauhassa musiikkikeskustelussa”, Odysseukselta kerrotan ja jatketaan:
”On haastavaa puhua musiikista niin, että itse taide saisi mahdollisuuden olla oma itsensä. Emme väitä, että olisimme immuuneja mediapaineelle. Odysseus-festivaali on päättänyt ottaa ensimmäisen askeleen kohti merkityksellisempää viestintää pysyttelemällä tiettyjen terminologisten asetteluiden ulkopuolella. Emme puhu ”vaihtoehtomusiikista”, ”marginaalimusiikista” tai ”maailmanmusiikista””, festivaaleilta kerrotaaan.
Vastauksia siihen, miten tilannetta saisi parennettua Odysseus ei osaa tarjota, ja sen he myöntävät itsekin.
”Emme aio argumentoida että meillä olisi valmis vastaus siihen miten vakiintuneet alaa vinouttavat termit pitäisi korvata. Olemme yksinkertaisesti luomassa uutta tilaa ja avaamassa keskustelua, joka toivoaksemme jatkuu. Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia ja uusia ideoita. Tie eteenpäin löytyy avoimuuden ja ennakkoluulottomuuden kautta.”
Odysseus kertoo sitoutuvansa hierarkiattomaan esiintyjämarkkinointiin. Festivaalin mukaan yksikään esiintyjä ei heillä ole pääesiintyjä, vaan kaikki ovat samalla viivalla. Myöskään esiintyjien kotimaata ei mainita, sillä:
”Kaikilla artisteilla on taustansa ja omat musiikilliset sekä kulttuurilliset vaikutteensa. Ne ilmenevät musiikin sisältä ja kunkin artistin tarinasta kiinnostumalla, eivät kansallisuuden korostamisen kautta. Musiikin luonteva moninaisuus on rikkaus, joka ruokkii yllätyksellisyyttä.”
Tapahtuman aikataulut on nyt julkaistu. Ne löydät täältä. Päiväkohtaiset esiintyjät löydät alta.
PE 18.7.
Antti Lötjönen & Kalle Kalima
Circle
Circus/Citadel
Dungen
Henna Emilia Hietamäki
Islaja: Urvogel
Josephine Foster
Kadonnut Manner
Litku Klemetti
Lyyti
Michael James Tapscott
Olimpia Splendid
Pauli Lyytinen
Sumuposauttaja
LA 19.7.
Asmâa Hamzaoui & Bnat Timboktou
Chuck Strangers
Circle – Interventio (Aprapat, Charles Hayward, Ill Japonia, John Smithin elokuvia)
DJ Kridlokk
Emilia Sisco
Hannu Karjalainen & Heli Hartikainen: If a Tree Falls
Islaja: Urvogel
Kadonnut Manner (Pop Up)
Klara LaFleur
Kultapalmut
Oiro Pena
Pierre Bastien
Pietu Arvola
Ty Roxy Band
TÄYDET
1980 AD
+ Vladislav Delay Quintet Listening Room
+ Odysseus Talks w/ Käänne Festival
+ Digelius Music Pop Up
+ DJs tbc