Suomalaistapahtumat luottavaisia – ”Siitä lähdetään, että kaikki festivaalit tulevat tapahtumaan normaalisti”

Tapahtumaorganisaatiot käyvät keskustelua viranomaisten kanssa edunvalvojajärjestönsä kautta.

Kvelertak, Tuska 2019.
Mikko Pylkkö

Koronaviruksen vaikutukset alkavat näkyä myös kulttuurin kentällä. Muutamat yhdysvaltalaisartistit ovat peruneet Euroopan-kiertueitaan ja Suomen-keikkojaan. Yksittäisiä keikkoja lukuun ottamatta yleisötapahtumia ei ole vielä jouduttu perumaan Suomessa, mutta esimerkiksi Tallinnassa järjestettävä Tallinn Music Week siirrettiin kuukausilla eteenpäin.

Soittelukierros suomalaisfestivaaleille kertoo, että organisaatioissa suhtaudutaan luottavaisin mielin kesätapahtumiin.

”Seuraamme tosi tarkasti uutisointia aiheesta, myös viranomaispäätöksiä muissa maissa ja ulkomaisten kollegafestivaalien reagointia niihin”, Johannes Kinnunen Provinssi- ja Sideways-festivaaleilta kommentoi.

”Suomessa ei ole tullut viranomaisilta minkäänlaisia konkreettisia päätöksiä, ja kunnes sellaisia tulee, niin me edetään ihan normaalisti. Siitä lähdetään, että kaikki festivaalit ja tapahtumat tulevat tapahtumaan normaalisti, ja uusia artisteja buukataan päivittäin.”

Tuska-festivaalin Eeka Mäkynen kertoo, ettei koronauutisilla ole ollut vaikutusta lipunmyyntiin.

”Näyttää siltä, että asiakkaatkin luottavat siihen, että asiat menevät niin kuin on sovittu”, Mäkynen sanoo.

Puhelukierros kertoo myös, että suomalaisfestivaalit keskustelevat aktiivisesti toistensa kanssa. Viranomaisten kanssa festivaalit käyvät keskustelua edunvalvojajärjestönsä MaRan kautta.

”MaRa sitten informoi festivaaleja enemmän kokonaisuutena. Se on huomattavasti järkevämpää, kuin että jokainen festivaali ja tapahtuma olisi THL:ään yhteydessä sooloillen”, Mäkynen, joka on myös MaRan festivaalityöryhmän puheenjohtaja, sanoo.

Perutut yhdysvaltalaisfestivaalit SXSW ja Ultra eivät tämän hetken tiedon mukaan palauta rahoja lippunsa ostaneille asiakkaille. Suomalaisfestivaalien linja tuntuu olevan yhtenäinen.

”Jos käy niin ikävästi, että koko tapahtuma perutaan, niin rahat pitää palauttaa. Minun oman oikeustajuni lisäksi Suomessa kuluttajansuoja on sen verran hyvä, että totta kai pitää hyvittää”, Ruisrockin Mikko Niemelä kommentoi.

Sidewaysin ja Provinssin Kinnunen, Tuskan Mäkynen ja Ruisrockin Niemelä ovat yhtä mieltä myös siitä, että festivaali järjestetään, ellei sitä viranomaispäätöksellä kielletä.

”Lähtökohtaisesti kuunnellaan viranomaisia”, Mäkynen päättää.