”Täällä puhutaan suoraan mutta eletään vinosti” – queeriä suomiräppiä Pride-kuukauden keskelle

Pimeän Hedelmän ja Pink Taco Krewn yhteisbiisi kannustaa tanssimaan kohti queerimpaa tulevaisuutta.

16.06.2022

Tänään otollisesti keskelle Pride-kuukautta ilmestyi Pimeän Hedelmän ja Pink Taco Krewn yhteisbiisi Täydellinen. Pride-juhlia ja syitä sen viettämiseen käsittelevä kappale on queer-räppiä parhaimmillaan, sillä biisissä juhlistetaan ilon kautta sukupuolen moninaisuutta, seksuaalisuuden vapautuneisuutta sekä jokaisen oikeutta identifioitua juuri siksi kuin itse kokee parhaaksi.

”Olen erittäin queer, eli täydellinen” lausutaan kertosäkeessä, mikä on ylpeän kannanoton lisäksi viittaus vuoden 1997 legendaariseen Mascaran Erittäin hyvä (ellei täydellinen) -hittiin. Pimeän Hedelmän ja Pink Taco Krewn biisi rakentuu kekseliäästi tämän ulkoisesti simppelin mutta moninaisia tarinoita sisällään pitävän lauseen varaan, tehden kertaheitolla selväksi, että syrjinnälle tai vähättelylle ei tehdä minkäänlaista tilaa.

Vaikka Täydellinen lähestyy aihettaan kimaltelevan onnen ja kuplivan riemun kautta, mahtuu kokonaisuuteen paljon muutakin kuin juhlimista ja rakkautta. Kunniaa tehdään Sylvia Riveralle ja Marsha P. Johnsonille, jotka molemmat tunnettiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta taistelevina aktivisteina, ja joita on osaltaan kiittäminen siitä, että saamme nyt juhlia Pride-kuukautta ja kaikkea siihen sisältyvää.

Biisissä sanotaan kyllä liehuville sateenkaarilipuille, ei-binäärisyydelle ja vallankumouksellisuudelle, kun taas jyrkkä ei lausutaan normeille, hetero- ja monogamiakeskeisyydelle sekä yritysten harjoittamalle pinkkipesulle.

Tai kuten kaikki äsken sanottu tiivistetään kappaleen kertosäkeessä: ”Pride on protesti, ja hyvät bileet”.

Pimeä Hedelmä -yhtyeen Likin tuotantoa oleva kappale sai osakseen myös musiikkivideon, jonka kuohuvaan tunnelmaan pääset suoraan alta. Yhteisöllisyyttä juhlistavassa videossa esiintyy bändien jäsenten lisäksi suuri joukko queer-ihmisiä, artisteja ja taiteilijoita.

Lisää luettavaa