Tältä kuulostaa maailman viimeinen ehjä Stradivarius-kitara

Euroopan musiikkihistorian kuuluisin soitinrakentaja lienee Antonio Stradivari. Italialainen rakensi 1600-1700-luvuilla huipputason jousi- ja kielisoittimia alan huipuille. Kaikkein tunnetuimpia olivat Stradivarius-viulut, joita ovat soittaneet maailman kärkinimet, kuten viulistien Steve Vai, Niccolo Paganini.

Nykyisin jäljellä olevat Stradivarius-viulut ovat maailman arvokkaimpia viuluja, joiden arvo on miljoonia euroa. Esimerkiksi The Vieuxtemps Guarneri -Stradivarius myytiin keräilijälle 16 miljoonan dollarin hintaan.

Stradivari rakensi noin 1100 soitinta, joiden joukossa oli myös kitaroita. Kuitenkin vain viisi stradivarius-kitaraa on säilynyt tähän päivään asti. Ainoa soittokuntoinen niistä on vuonna 1679 rakennettu ”The Sabionari”, joka on tällä hetkellä keräilijän omistuksessa.

Kuuntele alta, miltä maailman viimeinen Stradivarius-kitara The Sabionari kuulostaa barokkimuusikko Rolf Lislevandin hyppysissä. Miljoona-arvoa ja yksityiskohtia tuskin kuulee kännykkävideolta, mutta saatte idean.

The Sabionarin sulosoinnut täällä.

Kitarasta löytyy lisätietoa täältä. Lisäksi alla ”Messiah”-Stradivariusviulu, jonka arvioidaan olevan maailman arvokkain soitin. Sen hinnaksi on arvioitu kevyet 20-50 miljoonaa dollaria.