Tänään sitä saa, nimittäin Festarikalevalaa! Kaikki huikeimmat festarimuistot yksissä kansissa

11.05.2012

Havahduin PMMP:n keikan aikana Herra Ylpon kanssa täydessä kännissä heidän lavaltaan”, paljastaa Jouni Hynynen Festarikalevalassa. Tämä ja hervoton määrä muita tarinoita on taltioitu tänään ilmestyvään uuteen kansalliseepokseen!

Kuva: Mika Korento & Mikko Marjakangas

Mitä tapahtui Nirvanan moshpitissä Ruisrockissa -92? Kuka kiskoi kaljaa teltalla Red Hot Chili Peppersin kitaristin kanssa? Millaista on viettää yli 400 päivää elämästään festareilla?

Rumban ja kirjafirma Roiston Festarikalevala – käsikirjasi kesäfestareille on suomalaisen festarikulttuurin pikkujättiläinen, jossa sukelletaan rock-kansan kesäjuhlien syvimpään ytimeen festari-ikoni Pantsen johdolla. Pääosaa kirjassa näyttelevät yli 100 suomalaisen festarikansan omakohtaista tarinaa 1970-luvun alusta aina tähän päivään.

Festareita on koluttu Suomessa jo yli 40 vuotta ja lähes jokaisella suomalaisella on varmasti ainakin yksi festaritarina, joka jaksaa naurattaa tai koskettaa vielä kiikkustuolissa piippua poltellessa. Jotteivät kaikki nuo täräyttävät legendat vaipuisi unholaan, päättivät Roisto ja Rumba astua Lönnrotin jalanjäljille ja kerätä suomalaisen festarikansanperinnön muistoineen ja kokemuksineen yksiin kansiin.

Rakkaustarinoista aina uskomattomiin selviystymisseikkailuihin, löytyy kansien välistä lisäksi myös runsaasti hupia ja hyötyä festarikävijöille mm. Pantsen novellien, tee-se-itse-ohjeiden, käytännön vinkkien ja Fok_it-sarjakuvien muodossa.

Otetaan pari esimerkkiä:

”Jonkun takapihalta oli vaikea löytää pois ja koira haukkui pimeässä.”

”Lopun festarit kuljinkin sitten leipä päähineenäni.”

Oman mausteensa mieleenpainuvimpien muisteloiden soppaan on käynyt heittämässä myös kova kopla artisteja, joiden joukosta löytyvät mm. PMMP:n Mira Luoti, Kotiteollisuuden Hynynen, Eläkeläisten Onni Waris, Reckless Loven Olli Herman, Irina ja Tommy Lindgren.

Kirjan sisältämät kansantarinat kerättiin avoimella kutsulla festarikalevala.fi-sivuston kautta keväällä 2012. Festarikansa vastasi huutoon ja tarinoita lähetettiin yhteensä lähes 400. Sivusto elää edelleen ja Karpin mukaan siitä onkin tarkoitus kehittää jatkossa suomalaisen festarikulttuuriperinnön elävä arkisto.

Festarikalevala on saatavilla mm. R-Kioskeista ja kaikista hyvinvarustelluista kirjakaupoista. Voit toki tilata eepoksen myös suoraan täältä.