”Tekoprosessi on mennyt osittain sumussa” – Sexmanen odotettu toinen albumi on rehellinen ja avoin kokonaisuus

Väärinymmärretty-albumi julkaistiin tänään.

22.10.2021

Sexmanen odotettu toinen albumi ilmestyi tänään. Räppiä ja laulua musiikissaan sekoitteleva Sexmane striimasi debyyttialbumillaan indienä kultaa, ja vietti kaiken kaikkiaan 79 viikkoa virallisella albumilistalla. Sonyn julkaisemalta Väärinymmärretty-nimiseltä uutuuslevyltä löytyy 16 kappaletta, jotka kertovat monipuolista tarinaa Sexmanen eli Max Senen elämästä.

Väärinymmärretty on monessa mielessä osuva nimi levylle, mutta paljonpuhuva se on etenkin siinä mielessä, että kokonaisuutta kuuntelemalla ymmärrys Sexmane-nimen takaa löytyvää ihmistä kohtaan syventyy moninkertaisesti. Kappaleissa käsitellään henkilökohtaisia aiheita virkistävän vilpittömällä otteella, joiden kautta ehditään albumin kuudellatoista biisillä käydä läpi lähes loputtomalta tuntuva määrä tunnetiloja. Kokonaisuus pysyy silti skarpisti kasassa ja esittelee kipukohtansa kunniakkaasti käsitelleen voimakkaan ja valoisan tyypin.

Yksi levyn ansioista on jonkinlainen tyyneys ja keveys, joka paistaa rankempienkin aiheiden läpi. Mitenkään helpolla ei elämä ole artistia päästänyt, mutta lannistumisen sijaan työläät kokemukset on valjastettu voimavaraksi ja tuotu levylle tasapainottamaan hilpeämpiä tunnelmia. Huomionarvoista on sekin, että Sexmane kykenee räppäämään pilke silmäkulmassa mimmeistä, rahasta ja juhlimisesta, vain vaihtaakseen lennosta moodia raadollisen rehelliseen avautumiseen.

Biiseistä moni ansaitsisi erityismaininnan, mutta yksi tärkeimmistä on rasismia ja syrjintää koskettavasti kommentoiva Etkö sä nää. Lisäksi jokainen menestystä ja kunnianhimoa käsittelevä biisi ilahduttaa, sillä samankaltaista yksioikoista itsevarmuutta vailla minkäänlaista ylimielisyyttä kuulisi mielellään lisää.

”Tapahtumarikas vuosi, päihteet ja ihmissuhteet ovat tiivistetysti tämän albumin teemat. Tekoprosessi on mennyt osittain sumussa. Albumilla kuuluu epävarmuus, kaipaus, viha, suru, epätoivo, ahdistus, toiveikkuus, herkkyys, nöyryys, vapaus, yksinäisyys, rakkaus ja ilo. Fiiteissä ja tuotannoissa on mun mielestä tämän hetken siisteimpiä ja lahjakkaimpia tyyppejä”, Sexmane kommentoi. Levyltä löytyykin iso kattaus vierailijoita Ege Zulusta Pessaan ja Williamista Ibeen.

Rumban taannoisessa haastattelussa Sexmane nimesi supervoimakseen kyvyn saada ihmiset sekoamaan keikoillaan. Huomiota energisellä lavakarismallaan herättänyttä artistia on marraskuussa mahdollisuus päästä todistamaan livenä, kun Väärinymmärretty-albumin julkaisukeikka nähdään Helsingin Ääniwallissa 26.11. Liput keikalle löytyvät täältä.

 

Lisää luettavaa