Teoston tutkimuksen mukaan musiikkialalla esiintyy edelleen paljon syrjintää: näin se ilmenee vastanneiden joukossa

Teoston kyselytutkimuksen mukaan syrjintää esiintyy musiikkialalla edelleen runsaasti.

21.03.2024

Musiikkialalla on käyty yhä enemmän keskustelua yhdenvertaisuudesta, rasismista ja seksismistä. Tärkeitä puheenvuoroja on nostettu esille ja alan työntekijät ovat ottaneet kantaa ongelmalliseen käytökseen entistä enemmän. Myös tutkimuksia aiheesta on tehty ja tehdään edelleen.

Nyt Teosto onkin julkaissut helmi-maaliskuussa tekemänsä tutkimuksen tulokset, jotka eivät ikävä kyllä ole kovin kaunista luettavaa. Yhdenvertaisuuden tilaa ja syrjintää musiikkialalla tutkineen kyselyn mukaan alle puolet (49%) pitää musiikkialaa yhdenvertaisena, ja syrjintää ja ennakkoluuloja koetaan esiintyvän paljon.

Yli puolet (54%) kertoo kokeneensa jonkinlaista syrjintää, ja eniten sitä on ilmennyt etnisten vähemmistöjen joukossa. Miehistä sukupuolista syrjintää on kokenut vain 14 %, kun taas kaksi kolmesta vastanneesta naisesta on kokenut sukupuolesta johtuvaa syrjintää tai ahdistelua.

Myös ikäsyrjintä on yleistä alalla tutkimuksen mukaan. Sitä oli kokenut kaikkiaan 37 prosenttia musiikkialalla toimivista, ja lähes puolet ikäsyrjintää kokeneista olivat naisia.

”Vaikka eteenpäin on menty, syrjintää ja epäasiallista kohtelua on kokenut yhä yli puolet alalla toimivista. Syrjinnän kokemuksia on kaikissa alan ammattiryhmissä aina yrityspuolen toimijoista freelancereihin ja järjestöihin. Paljon on siis vielä työtä tehtävänä”, kommentoi tutkimushanketta koordinoinut Teoston viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Vappu Aura.

Voit lukea lisää tutkimuksesta ja sen tuloksista täällä.

Lisää luettavaa