The Fox -hitillään viraali-ilmiöksi kohonnyt Ylvis julkaisi uutta – Tuoreen singlen aihevalinta yllättää

17.09.2014

I Kveld Med Ylvis -show’n uuden kauden ensi-illassa julkaistu Trucker’s Hitch nojautuu jälleen tasaiseen konebiittiin ja absurdiin aiheeseen.

Teksti: Susanna Schildt

Eilen tiistai-iltana Oslon Folketeateretissa nähtiin Suomessakin viime talvena pyörineen komediallisen I Kveld Med Ylvis –talk show’n uuden kauden ensi-ilta. Neljännelle tuotantokaudelle esiintymisen panoksia oli nostettu ja koko lähetys lähetettiin aiemmin nauhoitetun sijaan suorana TVNorgella.

Konsepti oli kuitenkin kokonaisuudessaan sama kuin aiemmin: viihteellisiä haastatteluja, sketsejä ja poikamaista pilailua. Ja tietysti ironinen musiikkivideo.

Ennakkoon mainostettu Trucker’s Hitch on Aviciin, Psyn ja countryballadit risteyttävä tanssipop-irvailu. Beyoncélle ja Rihannallekin hittejä tehtailleen Stargate-yhtiön kanssa yhteistyössä tehdyn kappaleen takana on pitkälti sama tuotantotiimi kuin viimevuotisen The Fox -hitin.

Trucker’s Hitch toistaakin sekä The Foxin musiikillista kaavaa että aiheen käsittelyä: Ylvis tiivistää listahittien kliseet ja niputtaa ne odottamattomaan aihevalintaan. Kuten komediassa usein, pienestä tehdään suurta ja suuremmasta absurdia. Mutta miten jopa videon lopun tanssikohtauksen taustana oleva metsä vaikuttaa tutulta?

Uutta sen sijaan on kappaleen julkaisija: duo julkaisee syksyn aikana Universal Music Nordicin kautta yhteensä kahdeksan uutta kappaletta, joista Trucker’s Hitch on ensimmäinen.

Universal-sopimuksen myötä musiikin voi olettaa olevan entistä suuremmassa roolissa Bård ja Vegard Ylvisåkerin uralla. Viime kesänä The Foxin aiheuttamaa musiikillista nostetta hyödyntänyt veljespari kiersi Norjan konserttilavoja Expensive Jacket Tour -kiertueella, joka osoitti, että Ylvis osaa yhdistää komedian ja pop-kliseet myös livenä. Kiertueen päätti elokuun lopussa ONS2014 –festivaalin yhteydessä järjestetty valtava ilmaiskonsertti Stavangerin torilla.

Sattumalta lentoon lähtenyttä viraalihittiä lienee mahdotonta toistaa. Viime vuoden kettumaisella onnistumisellaan Ylvis on kuitenkin onnistunut keräämään kansainvälisesti varsin vakiintunutta fanikuntaa, mikä on erityinen saavutus pientä skandinaavista kielialuetta edustavalle komediaryhmälle. Uuden kauden myötä Ylvis suuntaa uudelleen valtameren taakse vieraillakseen ainakin NBC:n Today -show’ssa lokakuussa.

Nimekkäistä taustajoukoista huolimatta Trucker’s Hitch tuskin saavuttaa kappaleena omilla avuillaan samanlaista menestystä kuin The Fox. Ovatko kappaleiden samankaltaisuudet onneton yritys toistaa viime vuoden menestys vai Ylvikselle tyypillistä lahjomatonta parodiaa omasta menestyksestä? Vastaus tiedetään kenties Stargate-yhtiössä, mutta todennäköisesti mukana on molempia. Kukapa ei menestystä toivoisi.

Musiikillisesti Ylviksen loppuvuosi voi kuitenkin olla mielenkiintoisempi, kun julkaistuilla kappaleilla on vähemmän vertailupaineita viime vuoden kauden avausbiisin menestykseen.

Suomessa I Kveld Med Ylvis LIVE nähdään perjantaisin kanava Kutosella.
Ensi-iltalähetys pe 19.9.2014 klo 21.00.

Lisää luettavaa