Tippa yritti jahdata jotain, mitä ei saanut kiinni – nyt aaveet seuraavat häntä

Suosion takia kadonnut fokus sai Tipan hylkäämään albumillisen biisejä. Nyt hän palaa breikin jälkeen uuden singlen ja entistä popimman linjan kanssa. Lue haastattelu.

20.08.2021

Tippa julkaisi tänään Aaveet-nimisen kappaleen. Sen kerrotaan olevan ensimmäinen single tulevalta albumilta. Mutta hetkinen, mitä tapahtui albumille, jonka piti ilmestyä Tipan läpimurtosinglen Satutat mua ja Roska silmäs -kappaleen jälkeen?

”Silloin oli levyllinen biisejä valmiina, mutten julkaissut sitä”, Tippa kertoo.

”Tuli liian nopeasti kaikkea päälle, fokus karkasi ja paine kasaantui. Kukaan ei oikein tiennyt mitä oltiin tekemässä. Istuttiin joka päivä studiolla muttei saatu mitään järkevää aikaan. Henkilökohtaisesti tuntui siltä, että yritän jahdata jotain, mitä on mahdoton saada kiinni. Päätettiin sitten vähän pitää breikkiä siitä, henkitellä rauhassa.”

Rauhassa hengittelyyn kuului kuitenkin Costeen kanssa löysin rantein tehty koronaprojekti Viaton-ep ja vuosina 2016–2018 kirjoitetuista biiseistä koostettu Matias-ep. Viimeksi mainitulla julkaisuilla sanoituksissa alkoi olla aiempaa henkilökohtaisempia sävyjä.

”Se oli tarkoituksellista ja mulle tärkeätä. Tämä linja jatkuu uusissa biiseissä. Ei ne päiväkirjan sivuja kuitenkaan ole, mutta heijastavat jollain tasolla sitä elämää mitä olen tässä elellyt. Paljon ihmissuhdeasioita, riippuvuutta, hyvien ja huonojen päivien tunteita.”

Yhteistyö Satutat mua -biisin tuottaneiden Tidon ja Goodjoblarryn alias Yung Larryn kanssa on jatkunut tiiviinä. Aaveet on Tipan, Tidon ja Jurekin käsialaa. Tippa kertoo, että uusia kappaleita on tehty myös Miikka Koiviston ja Mikko Tiaisen kanssa. PME:n kautta tiimiin on tullut myös Henri Pulkkinen eli Paperi T.

”Papru on tuonut sellaista minua rauhoittavaa läsnäoloa. Hän antaa mun tehdä vapaasti, ja sitten sen jälkeen mietitään yhdessä, mihin suuntaan mennään.”

Tippa sanoo, että Aaveet on soundillisesti jatkumoa Satutat mua -kappaleelle. Sävellys on popkappale, joka pelaa Nirvanan levyiltä opitulla hiljaisen ja lujan dynamiikalla. Tahtilaji on verrattain harvinaisesti kolmijakoinen. Tunnetuimpia esimerkkeja kolmijakoisista biiseistä ovat esimerkiksi Jenni Vartiaisen Missä muruseni on, PMMP:n Päiväkoti ja Hectorin Yhtenä iltana, mutta sen jälkeen listauksesta tuleekin vaikeaa.

”En ole juurikaan kuullut kolmijakoisia suomalaisia singlejä. Saa nähdä ymmärtääkö jengi sitä, heh!Suomalaisen popin ei tarvitse tarkoittaa, että kuulostetaan Popedalta, voi olla tällainen tyylikäs ja moderni tuotanto. Olen laulajana myös kehittynyt mielestäni.”

Jos Aaveet on soundillisesti jatkumoa Satutat mua -biisille, niin uuden singlen avausrivit ”Moi, hei missä päin meet, ja onks kaikki ookoo, vastaat joo vaik ei oo” tuovat mieleen Tippa-T:n katalookin Retardix-singlen hokeman: ”Mä soitan, sä vastaat, nähääks, joo.”

”Nyt kun sanot niin joo. Ei ole kyllä tarkoituksellista, mutta ehkä se kertoo mun tyylistä kirjoittaa.”

Kolme vuotta sitten haastattelussa Tippa sanoi, että hänellä on ensimmäistä kertaa elämässään julkaisusuunnitelma levy-yhtiön kanssa.

”Haha, toisin kävi… Kyllä tässä on henkilökohtaista kasvua tapahtunut. Viimeksi saattoi olla luottavainen fiilis, mutta tällä kertaa se onnistuu. Se albumin julkaisu on ensimmäinen tavoite. Seuraava single on vielä pehmeämpi popkappale.”

Aaveet-kappaleelle on tehty lyriikkavideo, joka on katsottavissa alta.

”Sairastuin heinäkuussa koronaan, se sekoitti videoplänejä, mutta saatiin tehtyä hieno video nopealla aikataululla. Pääsin vähällä, en olisi erottanut perusflunssasta ellen olisi käynyt testissä.”

Lisää luettavaa