Tom Waitsin tuotantoa ja Pitchforkin hehkuttamaa jazzia Helsingissä

Savoy Jazzfest juhlitaan maaliskuun alussa. Tässä katsaus tapahtuman ohjelmistoon.

15.02.2022

Neljättä kertaa järjestettävä Savoy Jazzfest nähdään Helsingissä 3.-6. maaliskuuta.

Nelipäiväinen tapahtuma järjestetään Savoy-teatterissa torstaista sunnuntaihin, mutta jazzviikko käynnistyy jo keskiviikkona Töölönlahden rannassa. Laulaja Pete Parkkonen ja kotimaisista muusikoista koostuva jazzorkesteri esittävät tässä erikoistapahtumassa jazzin, popin ja rockin klassikoita. Konsertti järjestetään Pikku-Finlandiassa, joten se ei ole suoranaisesti osa päätapahtumaa.

Varsinaisen ohjelman aloittaa torstaina jazzyhtye Artemis, jonka musiikillinen johtaja on mittavan uran tehnyt pianisti Renee Rosnes. Lisäksi kokoonpanoon kuuluu klarinetisti ja sopraanosaksofonisti Anat Cohen, trumpetisti Alexandra Ridout, tenorisaksofonisti Nicole Glover, basisti Noriko Ueda ja rumpali Allison Miller. Täysin naismuusikoista koostuva ryhmä on yhä hieman poikkeuksellinen näky miesvaltaisessa genressä, ja yhdysvaltalaisyhtyeen esiintymisiä onkin kehuttu laajalti. Vuonna 2020 eponyymin debyyttialbuminsa julkaisseen Artemisin piti esiintyä Suomessa jo samana vuonna, mutta koko kiertue peruuntui.

Artemis

Perjantain ensimmäinen esiintyjä on Manu Katché. Hän on yksi maailman arvostetuimpia sessiorumpaleita, ja tuttu muun muassa Stingin, Joni Mitchellin sekä Peter Gabrielin levyiltä ja lavoilta. Jazzfesteillä Katchén kanssa esiintyy tämän Scope-ryhmä, johon kuuluvat basisti Jérôme Regard, kitaristi Patrick Manouguian sekä kosketinsoittaja Jim Herderson.

Päivän toinen esiintyjä on norjalainen laulaja-lauluntekijä Rebekka Bakken, joka esiintyy UMO Helsinki Jazz Orchestran keulilla. Kymmenen soololevyä julkaissut artisti hallitsee lukuisia eri musiikkityylejä, ja hänet tunnetaan valloittavasta ja viihdyttävästä esiintymistyylistä. Jazzfesteillä Bakken ja orkesteri esittävät Tom Waitsin tuotantoa.

Lauantaina festareilla esiintyy yhdysvaltalainen Vijay Iyer, jonka esimerkiksi Pitchfork kuvailee olevan ”yksi kiinnostavimpia ja tärkeimpiä nuoria jazzpianisteja tällä hetkellä”. Lukuisia palkintoja voittanut Iyer esittää tapahtumassa vajaa vuosi sitten ilmestyneen UnEasy-albuminsa kappaleita. Miehen rinnalla nähdään rumpali Jeremy Dutton sekä levylläkin soittanut basisti Linda May Han Oh.

Samana päivänä lavalla nähdään toinenkin trio, jota johtaa niin ikään yhdysvaltalainen Nicholas Payton. 1990-luvulla uransa aloittanut trumpetistina ja multi-instrumentalistina menestynyt artisti tunnetaan musiikkiuransa ohella kantaaottavista ja provokatiivisista kirjoituksistaan. Paytonin yhtye esiintyy Suomessa myös edellisenä päivänä Turku Jazz Festivalilla.

Nicholas Payton

Sunnuntaina koko tapahtuman paketoi Christian McBride yhdessä Inside Straight -yhtyeensä kanssa. Vaikka McBride tunnetaan etenkin jazzmuusikkona, hän on soittanut yli kolmellasadalla levyllä muun muassa Paul McCartneyn, Celine Dionin ja James Brownin kanssa. Keikkalavoille paluun tekevä kokoonpano esittää klassisen suoraviivaista ja voimallisesti svengaavaa jazzia. McBriden lisäksi yhtyeeseen kuuluu saksofonisti Steve Wilson, vibrafonisti Warren Wolf, pianisti Peter Martin ja rumpali Carl Allen.

Savoy Jazzfest 2.-6.3.2022
Pikku-Finlandia
Ke 2.3. Pete Parkkonen Jazz Orchestra: ”Dream A Little Dream of Me”

Savoy-teatteri
To 3.3. Artemis
Pe 4.3. Manu Katché, Rebekka Bakken & UMO Helsinki Jazz Orchestra
La 5.3. Nicholas Payton Trio, Vijay Iyer
Su 6.3. Christian McBride & Insight Straight

Liput tapahtumaan Savoy-teatterin lipunmyynnistä tai osoitteesta Lippu.fi. Lisätiedot tapahtumasta Savoy-teatterin nettisivuilta.

Lisää luettavaa