Toton Mike Porcaro on kuollut – Rumban päätoimittaja listasi viisi miehen parasta bassolinjaa

Mike Porcaro on poissa.

Toton basistina tunnettu Mike Porcaro on kuollut. Porcaro oli kuollessaan 59-vuotias. Hän menehtyi ALS-taudin seurauksena.

Asiasta kertoi Toton kosketinsoittaja ja Miken veli Steve Porcaro Facebookissa. Myös kaksikon veli, Jeff Porcaro soitti Totossa. Jeff Porcaro menehtyi vuonna 1992.

Toton suurin hitti on kaikkien tuntema Africa, mutta yhtyeen soft rock oli paljon, paljon muutakin. Rumban päätoimittaja ja Suomen suurin Toto-asiantuntija Teemu Fiilin listasi Mike Porcaron poismenon kunniaksi miehen viisi parasta bassolinjaa.

MUUTETTU 16.3. kello 12.26 Teemu Fiilinin anteeksipyntöjen kera:

”Toimituksellisen kiireen ja päätoimittajan tältä osin puutteellisen AOR-tietouden (tästä minua ei ole vielä tätä ennen syytetty) vuoksi jutussa on sellainen virhe, että kyseisten biisien alkuperäisversioisaa ei soita vielä Mike Porcaro, vaan yhtyeen alkuperäisbasisti David Hungate. Mike tuli remmiin vasta vuonna 1982 (jonka jälkeen yhtyeen taso harmillisesti myös notkahti). Korvataan nyt kuitenkin videoiksi sellaiset versiot, joilla Mike Porcaro soittaa.”

1. Waiting for Your Love

Mike Porcaron mielivapaan upeaa discobassottelua Waiting for Your Lovessa voi kuvata parhaimmillaan sanalla kuminen (koska sana ”elastinen” on jo varattu muuhun käyttöön). Se venyy, sulaa ja paukahtelee kuin purukumipallo poskessa, mutta pitää silti jämptin poljennon yllä.

2. Georgy Porgy

Valkoisen soulin klassikko, jonka pohjana on niin jämäkkä Jeff Porcaro-Mike Porcaro -groove, että se on kelvannut mm. Devin the Duden, Gurun, Mariah Careyn ja Young Jeezyn sämplättäväksi. Sai käännettyä tuhannet hip hop -päät Toto-faneiksi.

3. Rosanna

IV-levyn megahitti (no, yksi niistä) kertoo Porcaron taidosta kasvattaa. Alkuun lähdetään suorastaan minimialistisesti ja iskuja sekä voimaa aletaan lisäämään hiljaksiin kohti loppuhuipentumaa: toisen ja kolmannen kertosäkeen ekstaattisia slap bass -paukutteluja.

4. Mama

Hydra-albumilta löytyvän, harmillisen vähän huomiota saaneen timanttisen albumiraidan Maman bassottelu olisi mennyt toisenlaisessa sovituksessa hukkaan, mutta kun muu yhtye soittaa (ainakin Toto-mittakaavassa) varsin vähäeleisesti, Mike Porcaron jämptisti groovaava baasolinja nousee kappaleen yhdeksi avainelementiksi.

5. Without Your Love

Epätasaisen Isolation-levyn jälkeen Toto sai uuden buustin uralleen Fahrenheit-albumin slovarihiteillä I’ll Be Over You ja Without Your Love. Jälkimmäinen on niistä paitsi asteen vähemmän juustoisa, myös pitää sisällään Porcaron napakasti kosketinsoitinten kanssa stemmassa soivat bassottelut. Kertosäkeessä yllytään sofistikoituseen slap-bassotteluun, joka ei menen hitustakaan yli hyvän maun rajan.