Tulevaisuuden tusinan 2. sija: Hopeajärven romuluinen rock villitsi musiikkiväen

Tämänvuotisen Tulevaisuuden tusinan hopeasija meni Hopeajärvelle, pari vuotta vanhalle helsinkiläisyhtyeelle. Ektro-levyfirman kiinnittämä orkesteri innosti musiikkivaikuttajat hehkutuksiin.

Toimittanut: Auroora Vihervalli, kuva: Mikko Marjakangas

Neuvottelupöydän ääressä istuu neljä miestä maitokahvia hörppien ja ympärilleen silmäillen. He ovat Hopeajärvi, suomenkielistä melupoppia ja funkrockia rämistävä helsinkiläisyhtye. He ovat tulevaisuuden nimi.

”Tavallaan tämä meni oikein, koska kakkossija on bändin nimen mukainen. Ei me olla mikään Kultalampi”, basisti Ari Salonen arvioi Tulevaisuuden tusina -äänestyksen tulosta. Muut hymähtelevät sanoille.

He ovat kakkossijasta silminnähden iloisia, mutta myös hämillään.

”En olisi viime vuoden puolella osannut funtsia, että me oltaisiin osa Tulevaisuuden tusinaa ja istuttaisiin haastattelussa jossain neukkarissa. Tässä on itse kullakin aika pöllämystynyt fiilis, kun yhtäkkiä meidät noteerataan näinkin laajalti. Kun Hopeajärveä käynnisteltiin vuonna 2011, emme miettineet, millainen tästä bändistä tulee tai mille asteelle tämä jää. Me kaikki neljä tehdään tahoillamme kaikkea muutakin, on arki ja muut proggikset”, laulaja–kitaristi Teemu Tanner summaa.

Vuosi 2013 on ollut Hopeajärvelle merkittävä. Heinäkuussa ilmestyi yhtyeen ensimmäinen virallinen julkaisu, yhtyeen nimeä kantava seitsemän kappaleen mini-lp. Keikkoja on takana reilut kaksikymmentä, joista suurin osa on soitettu tänä vuonna. Mutta mikä tärkeintä, heistä on alettu puhua.

”Me saadaan kehuja ja teilauksia. Se, että meidät ylipäätään jollain tapaa huomataan, on tässä se paras juttu”, Tanner sanoo.

Lisää on tulossa. Hopeajärvi väsää väsymättä uusia kappaleita, heinäkuun jälkeen niitä on tullut jo parikymmentä. Tänä vuonna suunnitelmissa on saada ulos toinen julkaisu ja keikkailla myös Helsingin ulkopuolella.

Tanner puhuu luomishybriksestä, hyvästä fiiliksestä ja innostuksesta. Salonen, rumpali Timo Tikka ja kitaristi Ukko Perttilä nyökyttelevät Tannerin sanojen tahdissa. He vierastavat sanaa nousukiito, mutta se kuvaa hyvin yhtyeen nykytilaa. Uupumattomalla tahdillaan he voivat rämistellä vielä pitkälle.

Sanottua:

Maailmanluokan vino-rokkiahan tämä, tekijöinä nuoresta iästään huolimatta joukko mölysotien konkareita.” – Ville Metsola, Lepakkomies

Hopeajärven ep on aikakone 1990-luvun alternative ja noise rockin henkeen, kuulostaen silti huomisen soundilta. Nuhjuinen, naiivi, mutta nokkela ja vinksahtanut vinyyli on vuoden väkevin debyytti.” – Jukka Hätinen, toimittaja

Pitkästä aikaa oikeasti persoonallinen suomenkielellä laulava bändi. Tuore lähestyminen ’suomirockiin’, silti vahvasti kaanonissa kiinni.” – Antti Hietala, Monsters of Pop

Parasta uutta suomalaista melurockia sitten edesmenneen Sergion.” – Antti Lähde, Aamulehti/Nuorgam

Uuden suomirockin ehdottomasti kiinnostavin nimi.” – Mikko Meriläinen, Soundi