Turkulaisfestivaali repäisi oikein kunnolla – järjestää ennakkoklubin Lontoossa

Ilmiö leviää Lontooseen.

Hannes Renvall

Turkulainen vaihtoehtofestivaali Ilmiö ulottaa lonkeronsa myös ulkomaille.

Ilmiö järjestää nimittäin ennakkoklubin maineikkaassa lontoolaisessa kokeellisen musiikin mekassa Café Otossa. Perjantaina 12. huhtikuuta juhlittava klubi-ilta tarjoaa lontoolaiselle yleisölle suomalaisen nyky-undergroundin helmiä kolmen esityksen verran, kun lavalle nousevat Lau Nau & Pekko Käppi, Shogun Kunitoki ja Ahti & Ahti.

Lau Nau eli Laura Naukkarinen on kotimaisen musiikkikentän omintakeisimpia nimiä, joka keikkailee, ja tekee musiikkiaan, kansainväliselle yleisölle. Hänen teoksissaan soi elokuvallisuus, kokeellisuus, folkmusiikin perinteet sekä kaikuja modernista taide- ja kamarimusiikista. Lau Naun kanssa Cafe Otossa esiintyy, kuuluisien jouhikkotaiteilijoiden harvalukuiseen joukkoon lukeutuva Pekko Käppi. Multi-instrumentalisti Käppi tunnetaan kirjavasta tuotannostaan, joka yhdistelee ennakkoluulottomasti maailmanmusiikkia, ambient-vaikutteita, rock-perinnettä ja suomalaista kansanmusiikkia.

Psykedeelistä instrumentaalimusiikkia soittavan kvartetin Shogun Kunitokin musiikissa kuuluu kaikuja niin akateemisesta avant-gardesta kuin traditionaalisemmasta rockperinnöstäkin. Espoolainen kulttibändi on julkaissut kaksi täyspitkää albumia tamperelaisen Fonal Records -levy-yhtiön kautta joista molemmat, Tasankokaiku ja Vinonaamakasio on noteerattu laajalti myös maailmanlaajuisesti.

Vuonna 2018 perustetun Ahti & Ahti -yhtyeen muodostavat kaksikko Marja Ahti ja Niko-Matti Ahti. Musiikissaan duo yhdistelee kenttä-äänityksiä sekä elektronista ja akustista ääntä. Esiintyessään erilaisten tilojen ja tapahtumien, olentojen ja esineiden äänet järjestellään huolellisesti assosiatiivisella tavalla ja kehrätään kokoon vahvistettujen esineiden ja modulaarisyntetisaattoreiden avulla.