Uutta musiikkia viisi vuotta sitten kuolleelta Ezkimolta – pikkuveli vei projektin päätökseen

Tänään ilmestyi single, jolla on mukana Anssi Kela. Kokonainen albumi on luvassa Ezkimon 40-vuotispäivänä.

20.12.2019

Ezkimo, oikealta nimeltään Mikko Mutenia, oli suomiräpin ensimmäisen aallon etulinjan nimiä. Räppäri sai huomiota punchline-paukutuksella Salainen agentti 998, jonka jälkeen ilmestynyt debyyttialbumi Iso E (2002) myi kultaa singlen Entinen siivittämänä.

”Ei silloin ollut ketään samantyylistä räppäriä. Eikä niiltä ajoilta voi kovin montaa nimeä tiputtaa, kunnes on pakko mainita Ezkimo”, räppärin veli Juho Mutenia eli tuottaja Juan Muteniac sanoo.

”Harva muistaa, että Mikko asui Ivalossa, jossa kukaan ei suurin piirtein tiennyt mitä on räppi. Hän oli todellinen outolintu, joka onnistui luomaan kontakteja, muuttamaan pääkaupunkiseudulle ja tekemään diilin BMG:n kanssa.”

Ezkimon toinen albumi Vaa ämsee (2004) poiki muutaman hitin, mutta osui suomiräpin ensimmäisen nousun jälkeiseen krapulaan. Yrittäjiä alkoi olla, mutta teollisuus oli päättänyt kääntää selkänsä.

”Se oli suomiräpille haastavaa aikaa. Sen jälkeen tullut Muteniaatikot-albumi (2009) ei enää menestynyt käsittääkseni lainkaan. Suomiräpin lama ei kuitenkaan vaikuttanut Mikkoon mielestäni. Hän nautti musiikin tekemisestä. Se, että hän sai ylpeänä kuunnella biisiä, oli tärkeämpää kuin mikään muu.”

2010-luvulle tultaessa Ezkimo oli vaihtamassa nimeään Agentti Sumoksi ja julkaisukynnys tuntui madaltuneen. Agentti Sumo julkaisi karskin kuuloisia, nihilistisiä kappaleita Youtubessa. Suunnitelmissa oli Kali Yuga -niminen albumi. Sitten, yllättäen, Ezkimo alias Agentti Sumo eli Mikko Mutenia kuoli 2015.

Mikko ja Juho olivat kuitenkin äänitelleet rutkasti kappaleita 2011–2014. Kali Yuga oli yksi puheissa olleista projekteista, mutta visio oli vaihtunut vuosien aikana monesti.

”Mikon kuoleman jälkeen oli fiilis, että haluan tehdä levyn samantien. Sitten huomasin, että on hirveän raskasta painaa edes play-nappia. Sen jälkeen mietin, että olisi siistiä, jos nämä biisit jäisi meidän yhteisiksi, eikä niitä julkaistaisi koskaan. Kun arvoin, mitä Mikko haluaisi, niin tajusin ettei kumpikaan meistä ole koskaan tehnyt musaa pöytälaatikkoon.”

Viime kesänä aikaa oli kulunut tarpeeksi. Juholle tuli vahva tunne tarttua projektiin ja saattaa se vihdoin valmiiksi.

”Huomasin saavani iloa ja inspiraatiota kuunnellessani niitä keskeneräisiä biisejä. Projekti tuntui tosi positiiviselta ja oli vain siistiä tehdä tämä yhteinen juttu. Se oli myös todella helpottavaa.”

Tänään ilmestyi Ezkimon postuumi single Ajan henki. Mukana vierailemassa on Anssi Kela, jota kuultiin räppärin esikoisalbumillakin.

”Tämä on ollut minulle myös ympyrän sulkemista. Halusin mukaan tyyppejä, jotka kokivat tarpeelliseksi olla mukana ennemminkin kuin vain kaupallisesti. Levy-yhtiöksikin valikoitui Sony, joka on niin lähellä Ezkimon ensimmäisen levyn julkaisijaa BMG:tä kuin mahdollista, ja jonka toimitusjohtajana on Ezkimon kanssa musiikillista historiaa omaava Henri Lanz.”

Kappaleella fiilistellään aikaa, jolloin musiikkia tehtiin sydämestä eikä kaupallisista lähtökohdista. Biisillä myös namedropataan useita suomirock-yhtyeitä.

”En usko, että on mitenkään epätavallinen ajatus, että musa oli ennen jotenkin aidompaa. Silloin oli niin vähän musiikin ulkopuolisia tekijöitä, oli oikeasti kyse siitä musiikista. Nykyisin ulkopuolisilla jutuilla on niin suuri merkitys. Mikko ei ollut tyyppi, joka olisi valmis muuttumaan minkään suuntaan menestyäkseen. Hän näki musiikin taiteena eikä bisneksenä. Se on juttu, mikä ehkä yhdistää noita nimiä, joita biisillä mainitaan.”

Tänään julkaistua singleä seuraa albumi Agentti Sumo, joka julkaistaan 3.2.2020. Päivänä, jolloin Mikko Mutenia olisi täyttänyt 40 vuotta.

”Me juteltiin Mikon kanssa musiikista päivittäin. Hän oli tyyppi, kenelle lähetin aina ekana kaikki uudet jutut ja mielestäni hyvät biisit, ja keskusteltiin niistä. Mikon kuoleman jälkeen on ollut olo, että olen yksin musiikin kanssa. Kesän jälkeen tämän projektin parissa olen kokenut, että se yhteys on jollain tavalla löytynyt taas. Se sama tunne kantaa edelleen. Olen innoissani, että pääsen julkaisemaan tämän.”

Lisää luettavaa