Väkivaltaa, kohuja ja koko maailmaa järkyttänyt murha – maailman pahamaineisimman levy-yhtiön historiaa muistellaan erikoisella tavalla

Virtuaalimuseo nyt avoinna.

Suge Knight.

Muun muassa Tupacin ja Snoop Doggin kotina tunnettu Death Row Records täyttää ensi vuonna 30 vuotta.

Death Rowin perustivat Dr. Dre, Suge Knight, The D.O.C. sekä Dick Griffey vuonna 1992. Levy-yhtiön tunnetuimpia julkaisuja ovat muun muassa Dr. Dren The Chronic sekä Snoop Doggy Doggin Doggystyle.

Levy-yhtiö tuli musiikkinsa lisäksi tunnetuksi myös kohuista. Death Row’n ympärillä leijui jatkuva väkivallan aura. Suge Knightin kerrotaan kiristäneen Vanilla Icelta rahat levy-yhtiön rahoitukseen uhkaamalla heittää tämän alas parvekkeelta, mikäli hän ei luovuta Ice, Ice Baby -megahitin tekijänoikeuksia Knightille.

Death Row Recordsin artisteilla sekä Suge Knightilla oli jatkuvasti riitaa ja ehtaa biiffiä toisten artistien ja levy-yhtiöiden kanssa. Kaikki viha kulminoitui Tupac Shakurin kuoltua drive-by-ampujan luoteihin vuonna 1996. Snoop Dogg ja Dr. Dre jättivät Death Row Recordsin hieman tämän jälkeen, ja Suge Knight jatkoi väkivallan ja uhkailun linjoilla levy-yhtiön rautaisena yksinvaltiaana. Imperiumi romahti omaan mahdottomuuteensa, ja Death Row ajautui vuonna 2006.

Vuonna 2018 Suge Knight tuomittiin kuolemantuottamuksesta 28 vuoden vankeuteen. Tuomiota pidensi se, että Knight oli ollut vankilassa jo kaksi kertaa aiemmin.

Nyt Death Row Recordsin on avannut virtuaalisen museon, jonka käytävillä voi lukea artistien historiikkeja, nippelitietoa albumeista ja muita pieniä yksityiskohtia pahamaineisen levy-yhtiön historiasta. Museovierailun taustalla soivat tietenkin ikonisimmat Death Row Recordsin kappaleet.

Virtuaalimuseoon pääset tästä.