Valitut Palsat: Pyhimys, D.R.E.A.M.G.I.R.L.S., Kimmo Pohjonen, Yari ja Voivod

Kuvat julkaistu Rumbassa 2/18.

Tomi Palsa

Pyhimys (otsikkokuva)
Kulttuuritalo, Helsinki
13.10.2018
Hiphopin erikoismies Pyhimys järjesti viimaisen syksyn kunniaksi kaksi ainutlaatuista konserttia Kulttuuritalolla. Puitteet komealle illalle olivat kohdillaan. Lavalla oli Pyhimyksen keikkakokoonpanon lisäksi jousitrio, rumpali ja pieni puhallinsektiokin. Joukko tanssijoita pyöri lavalla ja yleisön joukossa. Valitettavasti juuri tanssijoiden tuomasta draamallisesta lisästä ei jäänyt juuri mitään käteen. Pyhimykseen suunnattu järeä valospotti jätti kaiken muun lavalla tapahtuneen varjoihinsa. Harmi homma, sillä muilta osin ilta oli ihan täyden kympin ja seuraavan levelin toimintaa.

D.R.E.A.M.G.I.R.L.S.
Tavastia, Helsinki
18.10.2018
Kauas taakse jääneen festarikesän tärkein esitys oli Dreamgirlsin keikka Flow-festivaalilla. Silloin dj-duo D.R.E.A.M. sai tehtäväkseen kerätä kiinnostavista uusista kyvyistä iskuvoimaisen joukon, joka potkisi patriarkaattia munille ja tuulettaisi ummehtuneita rap-piirejä. Flow-konsertti onnistui yli odotusten ja Dreamgirlsista tuli käsite jo ennen ryhmän toista varsinaista esiintymistä. Tavastian yli pyyhkäisi sellaiset energiavirtaukset, että kyynisempikin voi hyvillä mielin uskoa tulevaan.

Kimmo Pohjonen Skin
Klubi, Tampere
21.9.2018
Tampereen legendaarinen Tullikamari vietti juhlavasti syntymäpäiviään syyskuussa. Rakennus on ollut musiikinrakastajien riemuksi nykykäytössään jo kolmen vuosikymmenen ajan. Itse olen asunut puolet tuosta ajasta Tampereella ja väittäisinkin, että olen nähnyt Pakkahuoneen ja Klubin seinien sisällä enemmän keikkoja kuin missään muualla. Kutsuvierastilaisuudessa oli tarjolla muun muassa Kimmo Pohjonen Skinin konsertti ja ilmaista alkoholia. Tuo yhdistelmä vie helposti jalat alta itse kultakin.

Yari & Se tuntematon numero
Klubi, Tampere
27.10.2018
Uuden aallon todellinen klassikko, Se-yhtye johtajanaan Yari, lopetti toimintansa vuonna 1985. Melkein kaikki aikalaisyhtyeet ovat ehtineet jo niistää oman perintönsä tyhjiin paluukiertueilla ja muilla julkisuustempuilla, mutta Se on pysynyt naftaliinissa ja pysyy edelleen. Onneksi pääjehu Yari löysi Litku Klemetin yhtyeestä itselleen hengenheimolaisia ja pyysi heidät taustayhtyeekseen valituille keikoille. Litkun ryhmä sekä Yari ansaitsivat toisensa. Toivottavasti tämä yhteistyö saa jatkoa eikä Klubin keikka jäänyt viimeiseksi, kuten illan aikana vihjattiin.

Voivod / Snake
Tavastia, Helsinki
17.10.2018
Harvoin sitä näkee 35-vuotisjuhlia viettävää orkesteria, jonka toiminta on yhtä riemastuttavaa ja innokasta kuin Voivodilla. Itse olin toivonut näkeväni nämä nuoruuteni sankarit keikalla yli 30 vuoden ajan ja vasta nyt siihen avautui kohdallani mahdollisuus. Ja aivoni räjähtivät iloisesti useaan otteeseen keikan aikana. Yhtye on aina loikkinut erilaisten genrekarsinoiden ylitse, ja samalla riemumielellä Voivod esiintyi lavallakin ja oli selkeästi otettu yleisön hurmoksellisesta vastaanotosta. ”Täällä pitää käydä useammin”, todettiin lavaltakin käsin. Naulan kantaan!