Vuoden nuoreksi taiteilijaksi on valittu Shia LaBeoufin kanssa työskennellyt Nastja Säde Rönkkö

Rönkön ja LaBeoufin dokumenttielokuva näytetään ylihuomenna Rakkautta & anarkiaa -festivaalilla.

25.09.2018

Nastja Säde Rönkkö on valittu Vuoden 2019 nuoreksi taiteilijaksi. Pääasiassa mediataiteen, performanssin, internetin, tekstin ja installaatiotaiteen parissa työskentelevä Rönkkö juuri nyt ajankohtainen myös Rakkautta & anarkiaa -elokuvafestivaalin johdosta.

Rönkön, Shia LaBeoufin ja Luke Turnerin dokumenttielokuva #Takemeanywhere (2016) esitetään osana festivaalia torstaina 27.9. Bio Rexissä kello 21. Koko kolmikko on paikalla näytöksessä.

#Takemeanywhere kertoo kolmikon matkasta läpi Pohjois-Amerikan. He twiittasivat koordinaattinsa ja kutsuivat kenet tahansa poimimaan heidät kyytiin ja viemään minne vain. Kyyditsijöiksi ilmaantuu niin elämäntapamatkaajia, perheitä, aseintoilijoita kuin Hollywood-tähti LaBeoufin faneja. Kamera tallentaa kymmeniaä pieniä tarinoita ja yhteyden saavuttamisen hetkiä. Musiikkina soi muun muassa Bill Callahan, Lion Nabe, Bonnie ”Prince” Billy ja Santigold.

Vuoden nuorena taiteilijana Rönkkö saa Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin ja mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa sekä Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa.

”Taiteeni käsittelee sosiaalisia suhteita ja ihmisyyden perusteita: läheisyyttä, empatiaa, ja läsnäoloa, sekä niiden rakenteita ja merkitystä. Taiteessani painottuvat vuorovaikutteisuus ja kommunikaatio. Yhteisöllisyys joko itse teoksen työvälineenä tai teemana on vahvasti läsnä teoksissani”, Rönkkö kommentoi.

Nastja Säde Rönkkö (s. 1985) on järjestyksessä 35. Vuoden nuori taiteilija. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä ja Lontoossa. Rönkkö valmistui kuvataiteen maisteriksi (MFA) arvostetusta Slade School of Fine Art -taidekoulusta 2011. Hän on opiskellut Lontoossa myös Central Saint Martins College of Art and Design -taidekoulussa (2008, BA, Hons) ja suorittanut opintoja University of East London -yliopistossa (2005, Certificate of Higher Education, Fine Art) sekä Moskovan akateemisessa Surikov-taideinstituutissa (Foundation diploma 2004).

Vuoden nuori taiteilija 2019 – Nastja Säde Rönkkö -näyttely on esillä Tampereen taidemuseossa 25.5.–11.8.2019 ja Aboa Vetus & Ars Nova -museossa 13.9.–3.11.2019.

Lisää luettavaa