Vuonna 1994 Bruce Dickinson esiintyi Sarajevossa kesken sen piirityksen – keikasta kertovan dokumentin traileri on julkaistu

"Scream for me Sarajevo!"

28.01.2017

Vuonna 1992-1995 käytiin itäisessä Euroopassa verinen Bosnian sota. Sen kuuluisin tapahtuma oli jopa neljä vuotta kestänyt Sarajevon kaupungin piiritys. Ruoka- ja tarvikepula oli valtava, ja hyökkäykset ja pommitukset vaativat päivittäin siviiliuhreja.

Tämä ei estänyt Iron Maidenista soolouralle lähtenyttä Bruce Dickinsonia esiintymästä Sarajevossa kesken piirityksen vuonna 1994.

Konsertista, sen vaiheista ja Sarajevon kokemuksista julkaistaan vielä tämän vuoden aikana dokumentti Scream For Me Sarajevo. Sarajevolaisen elokuvaohjaajan Jasenko Pasicin tekemä dokumentti sai nyt ensimmäisen trailerinsa, jonka kuvamateriaali on raadollista katsottavaa.

”Luin basisti Chris Dalen kertomuksia keikasta, ja sain idean dokumenttiin. Etsin ihmisiä, jotka olivat mukana tuona iltana, ja kerroin heidän tarinansa. Elokuva näyttää piirityksen julmuuden, sekä sen, miten ihmiset yrittivät siitä huolimatta elää normaalia elämää”, Pasic kertoi haastattelussa.

”Tarve keikalle oli valtava. Olisit voinut antaa kaikkesi, ja tuntui, ettei se koskaan riittäisi. Nämä ihmiset olivat kärsineet niin paljon”, Dickinson muistelee dokumentissa.

Laulaja pohti tapahtumia myös Radio Sarajevon haastattelussa joulukuussa 2015:

”Minä soitan keikan missä vain, oli tilanne mikä tahansa. Olimme koko ryhmä tarpeeksi hulluja, että päätimme kokeilla ajaa rintamalinjan läpi keskelle sotatilaa, ja soittaa keikan siellä. Emme olleet varmoja, milloin pääsisimme palaamaan”, Dickinson kertoi.

”Olihan se myös hölmöä, koska terroriteot keikalla olisivat olleet mahdollisia. Kukaan ei voi ottaa vastuuta terroristin tai sekopään teoista, mutta jos jotain olisi tapahtunut, olisi jälkiviisaus ollut jo myöhäistä. Mutta toisaalta on tärkeää antaa ihmisille toivoa. Sarajevossa ihmiset yrittivät jatkaa elämäänsä sodasta huolimatta. Meidän keikkamme ja ihmisten innostus siitä oli taistelua ilman aseita ja pommeja.”

Dokumentin trailerin näet alta.

Sarajevon piiritys on yksi nykyaikaisen sodankäynnin pisimpiä piirityksiä. Huhtikuussa 1992 alkanut tapahtuma päättyi vasta helmikuussa 1996, kun Nato-johtoinen liittouma pakotti ilmaiskuillaan Serbit luopumaan piirityksestä. Näiden vuosien aikana Sarajevossa kuoli ainakin 12 000 ja haavoittui 50 000 ihmistä.

Lisää luettavaa