Miten tehdä sarjakuvaan soundtrack – eli Circle-mies Janne Westerlundin ja Jyrki Nissisen erikoinen yhteistyö

Miten tehdä musiikkia sarjakuvaan?  Janne Westerlund vastaa.

Kuva: Nauska

Kehittymättömät ufot on Jyrki Nissisen 200-sivuinen sarjakuva, johon Falconista (ex-Circlestä), Plain Ridesta ja soolotuotannostaan tunnettu Janne Westerlund on tehnyt soundtrack-albumin. Sarjakuvan julkaisee Zum Teufel -kustantamo.

Rumba otti yhteyttä Janne Westerlundiin erikoisen yhteistyön tiimoilta.

Miten yhteistyönne sai alkunsa?

Projekti lähti liikkeelle perinteiseen tyyliin, eli Nissisen Jyrki tuli puolitoista vuotta sitten Plain Ride -keikan jälkeen kysymään kiinnostaisiko yhteistyö. Oli erittäin helppo vastata myöntävästi, koska oon jo vuosikaudet fanittanut Jyrkin sarjakuvia.

Olet säveltänyt musiikkia niin levylle kuin esimerkiksi tanssiesitykseenkin. Miten tämä erosi sävellysprojektina muista töistäsi? Millä tavoin lähdit soundtrackittämään sarjakuvaa?

Tässä suurin haaste oli varsin käytännöllinen: soundtrack-LP kestää alle 50 minuuttia, kun taas 200-sivuisen sarjakuvan lukemisesta ei selviä lähimainkaan vastaavassa ajassa. Synkronistinen lähestyminen ei siis tullut kyseeseen, vaan musiikista piti yrittää tehdä omillaankin kantava lisäulottuvuus kirjan maailmaan. Siksi sävelsin levylle myös joitakin kohtauksia, joihin juonessa pelkästään viitataan.

Milloin saamme kuulla uutta materiaalia sinulta, Plain Ridelta tai Circleltä?

Kiirettä piisaa: Falconilta (ex-Circle) on juuri menossa levy painoon, Plain Riden uutta studiomateriaalia palaan sorvaamaan ensi viikolla, ja soolobiisejä syntyy kaiken muun ohessa melkein kuin itseltäni salaa. Niitä alan työstää pidemmälle varmaankin vuodenvaihteen tienoilla.

Soundtrack-levy Kehittymättömät ufot -sarjakuvaan ilmestyy lokakuun lopulla. Tarkkaa julkaisupäivää sillä ei vielä ole. Alta kuulet ensimmäisen maistiaisen albumilta.