Yksi tämän hetken tärkeimmistä säveltäjistä saapuu ensi kesänä Suomeen – julkaisi nyt uuden albumin, joka on vuoden parhaimmistoa

Fred Again.. asialla.

22.11.2021

Mikä yhdistää Halseyta, Ed Sheerania ja Stormzya? Tietysti Fred Gibson, joka on säveltänyt heistä jokaiselle biisejä. Gibsonin yleisin yhteistyökumppani menestyneestä kolmikosta on Sheeran, jonka uusimman levyn vastaavana tuottajana hän toimi. Britillä on siis selvä jälkensä nykypäivän pop-musiikissa, mutta se ei ole asia, joka hänestä tekee erityisen kiinnostavan.

Tästä kaikesta on nimittäin kaukana hänen Fred Again.. -aliaksensa, jonka turvin Gibson tekee elektronista musiikkia. Perjantaina ilmestyi toinen studioalbumi Actual Life 2, joka on edeltäjäänsä eheämpi kokonaisuus ja samalla yksi vuoden parhaimmista julkaisuista. Actual Life 2 onnistuu antamaan selkeän kokonaiskuvan siitä, mistä Fred Again.. -projektissa on kyse.

Musiikissa melankoliset harmoniat kohtaavat usein nostattavan klubitunnelman. Tästä oivina esimerkkeinä toimivat ennakkoon julkaistut Billie (Loving Arms) ja Hannah (The Sun) -sinkut. Auringonlaskuun ratsastava jälkimmäinen saa voimansa kaihosta, ensimmäisellä samplataan Billie Ray Martinin Your Loving Arms -ysärihittiä. Britin käsittelyssä diskojytä saa tyylikkyyttä ja jämäkkyyttä. Usein samplet eivät ole näin suoria, vaan monesti Fred Again.. on saanut ystäviltään puhesamplen, jota hän hyödyntää koko biisin mitalla. Lisää toimintatavoista löydät täältä.

Hyvistä nostatuksista huolimatta pääpaino on herkkyydessä. Siinä mielessä artistia voi kuvailla äärimmäisen taitavaksi, sillä herkkyys ei kärsi kovasta tahdista. Sosiaalisen median julkaisusta on nimittäin pitkin vuotta selvinnyt, että levyä on tehty milloin missäkin ja nopealla aikataululla. Monesti Fred Again.. tekee kappaleita esimerkiksi junassa tai muissa julkisissa paikoissa. Ei siis varsinaisesti oman studionsa uumenissa turvassa hälinältä. Se kuuluu myös levyllä lyhyiden äänileikkeiden muodoissa ja kuljettaa kuulijaa matkalla eteenpäin.

Ihailtavaa on myös se, ettei tehokkuus kuitenkaan korvaa laatua. Jokainen yksittäinen julkaisu tuo aina jotain lisää. Ensi kesään mennessä näitä hetkiä on varmasti kosolti lisää. Kesä toimii päätepysäkkinä siksi, että britin on määrä nousta Flow Festivalin lavalle. Mikäli meno ei muutu, lienee luvassa yksi viikonlopun katsotuimmista ja puhutuimmista keikoista.

Lisää luettavaa