Yle: ”Palkkioksi näkyvyyttä” – Suomi 100 -tapahtuma yrittää saada esiintyjiä ilmaiseksi, pääsyliput 300 euroa

15.02.2017

Viralliseen Suomi 100 -ohjelmaan kuuluva Vuosisadan kulttuurigaala yrittää kalastella artisteja esiintymään ilmaiseksi, uutisoi Yle. Turun Logomossa järjestettävän ja ”yhdeksi Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kohokohdiksi” kuvaillun tapahtuman epäkohtiin puuttui jazzmuusikko Jussi Fredriksson.

”Periaatteemme on tehdä esiintyjäsopimukset ensisijaisesti pro bono -periaatteella Vuosisadan kulttuurigaalaan. Jos tämä esittämäni pro bono -periaate ei teidän osalta ole mahdollinen, voit toki silti tehdä ehdotuksen esiintymisestä gaalan yhteydessä. Meillä on jo nyt paljon pro bono -esiintyjiä, jotka näkevät gaalan myönteisenä kulttuurin uutena avauksena”, tapahtuman järjestäjän Life Style Invest Oy:n toimitusjohtaja Mikko Vanni kirjoittaa Ylen haltuun saamissa sähköposteissaan Fredrikssonille.

Myös muut gaalan järjestelyissä mukaan olevat perustelevat tätä ”yhteistyöhankkeena”, johon kannattaa osallistua ”näkyvyyden” takia.

”Lähtökohta on se, että haluamme luoda yhteistyöhankkeen kulttuurintekijöiden kanssa. Ensimmäinen kysymys ei silloin ole se, kuka saa rahaa ja kuinka paljon”, kommentoi puolestaan Vuosisadan kulttuurigaalan esiintyjistä vastaava Timo Simonen.

”Tässä taitaa olla ajatuksena, että esiintyjä pääsee miljoonayleisön eteen suoraan tv-lähetykseen ja kerran vuosisadassa tilanteeseen, joka tarkoittaa kulttuurin saralla hyvin valikoitua joukkoa. Tällainen keikka kannattaa tehdä monestakin syystä”, kirjoittaa Turun kaupungin puolesta tapahtumaa tuottava Kimmo Hyyppä.

Hyypän mukaan tuotantohenkilökunta ja tapahtumaa tuottavat kumppanit saavat palkkaa, koska he eivät saa ”tällaista markkinointinäkyvyyttä omalle työlleen”.

”Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus, vähän kuten Oscar-gaala”, Hyyppä vertaa.

Vuosisadan kulttuurigaala ei ole hyväntekeväisyystapahtuma. Illalliskortit tapahtumaan maksavat noin 300 euroa per henkilö.

Lue lisää tapahtumasta Ylen sivuilta.

Lisää luettavaa