Ylioppilaskirjoitusten kirjoitustaidon kokeessa oli aineistona Yeboyahin Elovena

Yo-kirjoituksissa oli mahdollisuus pohtia Yeboyahin kappaleen sanomaa.

Perjantaina järjestettiin Ylioppilastutkintolautakunnan laatima äidinkielen kirjoitustaidon yo-koe. Kokeessa oli tehtävänä valita jokin viidestä eri aiheesta ja kirjoittaa siitä pohtiva tai kantaaottava teksti.

Aiheita olivat: kansallisuus ja identiteetti, kansallisuus ja kulttuuri, monikansallinen maailma, kansallistunne ennen ja nyt, sekä tulevaisuuden suomalaisuus. Kokeesta oli mahdollisuus saada 60 pistettä.

Aineistoja sen sijaan oli valittavissa yksi tai kaksi seuraavista:

Sonja Saarikosken Jos saisin valita, olisin ruotsalainen -kolumni, Jukka Jouhkin blogikirjoitus Intiaanipäähineen ongelma, Matti Riitakorven ja Sami Lindforsin Hyvä ja paha kansallisuusaate -artikkeli, Jussi Pullisen Kaksi nationalismia -essee, Turkka Hautalan novelli Kiinalainen naapuri, Pasi Saukkosen Monikulttuurisuuden tilastointi kaipaa uudistamista -artikkeli, Yeboyahin Elovena-musiikkivideo, sekä käsitepankin määritelmäkooste.

Ja kuten otsikossakin seisoo, Elovena aineistoissa herätti huomiota. Kirjoittajalla oli mahdollisuus lukea lyriikat ja katsoa musiikkivideo. Lyriikoissa vilisee myös englanninkielistä sanaistoa, joten se vaatii kirjoittajalta erityistä tarkkuutta. Siinäkin mielessä kappale sopi aineistoon erityisen hyvin. Tässä näyte mainitun kappaleen lyriikasta:

”Oon filantrooppi, Elovena / Sapioseksuaali, Elovena / Horoskooppimerkki, Elovena / Lempikasvi money tree, Elovena / Haluun olla free, Elovena / Carefree ku RiRi, Elovena / Oon aito G, Elovena / Meen suoraa tunteisii Elovena”

Pelkästään edellä mainitut säkeistöt sisältävät monitulkinnallisia viittauksia, joten kappale sekä sen musiikkivideo antaa oivia mahdollisuuksia 6000 merkkimäärän yo-kirjoitukseen.

Kappale löytyy Yeboyahin Elovena-ep:ltä, jonka hän julkaisi vuonna 2019. Musiikkiura artistilla käynnistyi vuoden 2017 Broflake-sinkun myötä, josta kerroimme tuoreeltaan täällä. Broflakea seurasi Elovena-ep ja ep:tä tänä vuonna julkaistut Mitä tarviit ja Kredi -sinkut.

Täällä voit tutustua mainittuun yo-kirjoitukseen tarkemmin. Linkkejä klikkamaalla pääset tutustumaan aiheisiin ja aineistoihin. Alta voit katsoa Elovena-musiikkivideon, se on osa isompaa visuaalisen ep:n kokonaisuutta. Sen jälkeen tsekkaa Yeboyahin haastis täällä.