Muusikoiden eduskuntavaalit 2011: esittelyssä vasemmiston ja vihreiden musiikki-ihmiset

06.04.2011

Eduskuntavaalit ovat aivan ovella. Vaan ketä äänestää, jos haluaa muusikoiden äänen kuuluviin? Esittelemme kaksiosaisessa juttusarjassa eri puolueiden rockiin paneutuneita ehdokkaita. Tässä vasemmiston ja vihreiden tarjonta, huomenna vuorossa ovat oikeiston, Keskustan ja loppujen puolueiden vastaavat.

Teksti: Saku Schildt, kuva: Yleislakko

On taas koittanut aika, kun Suomen suuntaa määritellään. Uusi eduskunta valitaan 17. huhtikuuta, ja tällä kertaa onkin keskivertoa enemmän tutinaa ilmassa. Kestääkö Perussuomalaisten draivi vaaleihin saakka, millaiseksi Suomi on muuttunut toukokuussa? Mennäänkö Stubbin johdolla maailmalle vai Soinin perässä perämetsiin? ”Pian se nähdään.” – Jouni Mömmö.

Musiikkiasioissakin on nyt mielenkiintoisia ulottuvuuksia, kun Perussuomalaiset täräyttivät mielipiteitä jakavan kulttuuriohjelmansa vasten tukirahoja peräänkuuluttavan taidekansan kasvoja. Piraattipuoluekin hämmentää soppaa tekijänoikeusnäkemyksillään, ja alati epävarmemmaksi käyvä levymyynnin tulevaisuus sälyttää odotuksia tulevan kulttuuriministerin harteille.

Kysyimme puolueilta, keitä musiikkimiehiä ja -naisia heidän ehdokaslistoiltaan löytyy. Aloitamme kaksiosaisen juttumme vasemmiston ja Vihreiden ehdokkailla, olkaapa hyvät:

VASEMMISTOLIITTO on saanut riveihinsä parikin kaulaansa myöten musiikkitouhuihin uponnutta kandidaattia.

• Pyhät nuket -yhtyeen raunioille vuonna 1985 perustetun Nuket-bändin laulaja Kalle Hyötynen on vahvasti duunarin asialla. Hyötynen on esimerkiksi tamperelaisen kirvesmiehien, konemiehien, raudoittajian sun muiden raksamiesten Rakennusliiton osasto 10 -ammattiosaston puheenjohtaja.

• Femma-gaalaa vuosi sitten emännöinyt Popkult-juontaja ja Radio Helsingin toimittaja Silvia Modig on ottanut vaaliteemoikseen muun muassa yksityistämisen ja pätkätöiden vastustamisen, asumismenojen kohtuullistamisen ja ilmastoasiat.

Atte Blom, tuo Love Recordsin perustaja ja myöhemmin Johannassa, UHO Productionissa ja Unja Recordsissa levymogulina toiminut suomirockin suurmies, on kampanjassaan kulttuurin puolesta ja rasismia vastaan. Lisäksi hän tähdentää, että ”Maailmantalous on riistoa / Kapitalismi tarvitsee sotia / Köyhyys on imperialismin elinehto / Kapitalismi unohtaa ihmisyyden”.

• Sakaralle levyttävän FM2000:n kitaristi Ville Vehviläinen ei kotisivuillaan liiemmin vaalitemojaan levittele, mutta mies on näemmä toiminut jo Pieksämäen kaupunginvaltuutettuna, joten poliittista kokemusta on. HS:n vaalikoneessa mies taisi puhua ainakin työssä jaksamisesta.

SUOMEN KOMMUNISTINEN PUOLUE on näemmä erityisen vahvasti muusikoiden suosiossa.

• Groove metal -orkesteri Hatetrendin solisti Markus Mutta ilmoittaa kylmänviileästi aikovansa ”murskata korruptoituneen rahaeliitin”, ja vaatii, että ”Julkisen terveydenhuollon pitää kyetä palvelemaan kaikkia erinomaisella ammattitaidolla sekä riittävän nopeasti, ilman järjettömiä odostusaikoja.”

• Monivuotinen Idols-tyrkky Ibi Love (oik. Iida Maria Lukander) on ehdolla sitoutumattomana SKP:n listoilla. Hänen ohjemastaan on paha sanoa sen enempää, ei ainakaan Googlella löytynyt. Tai lukee hänen SKP-profiilissaan, että ”Love eternal”.

Kari Peitsamo on jo vanha tuttu SKP:n listoilta, vaikka sitoutumaton on hänkin. ”Koska pörssitalouden kriisi on lopullinen, järjestelmä romahtaa. Mutta uusi sosialistinen yhteiskuntajärjestys on nyt mahdollinen. Siksi Skp”, sanoi Peitsamo Vartti-lehdelle viime marraskuussa.

Yleislakko-punkbändin laulaja Antti Sandberg haukkuu Suomen ammattiyhdistysliikkeita ”värittömiksi, mauttomiksi ja munattomiksi”, ja haluaa saada kaiken energiankulutuksen laskuun.

• Goottimeininkiä arvostavat tarkastakoot myös Marko Korvelan näkemykset. Vanaja-, Anguis Fragilis- ja Huuto 49 -yhtyeissä musisoiva sekä Tristessa-nimellä dj-tiskiä hallinnoiva Korvela muistuttaa, että ”Antamalla äänensä SKP:lle ilmoittaa vastustavansa Euroopan unionin nykykehitystä, Lissabonin sopimusta, Natoa ja kapitalismia. Samalla on myös mukana vaatimassa Suomen irtautumista pääoman EU-projektista.”

VIHREÄTkin tarjoaa kulttuurivaikuttajia:

• Saamelainen muusikko Niko Valkeapää on julkaissut kolme albumillista folk/etno-osastoa: Niko Valkeapää (2003), Sierra (2004) ja Birrat Birra (2008). Hän kertoo sähköpostissa debyyttilevynsä voittaneen ”Suomen Emma-palkintoa vastaavan Spellemann-palkinnon avoimessa luokassa Norjassa”. Aktiivista vaalityötä hän ei taida tehdä ainakaan internetissä, Facebook-sivulle on tullut päivitys viimeksi joulukuussa.

• Tuottajana 1990-luvulla toiminut ja Tom Waitsia tribuuttiprojektissa soittanut jazzmies Martti Wallasvaara haluaa perusturvaa ylös ja leikkauslistoja alas. Myös yrittäjät näyttävät olevan hänen sydäntään lähellä.

• Imperiumi.net:ssä ”kuukauden demo”-arvonimellä palkitun Chromatic Darkin rumpali Otto Simola on vihreiden arvojen ja sivistysyhteyskunnan asialla. Simola tarjoaa kotisivuillaan reteästi 100 syytä äänestää Ottoa.

• Entinen Elmun puheenjohtaja ja 1980-luvulla Radio Cityn toimittajana toiminut Kimmo Helistö on myös ehdolla. Kadotetut-punkbändissä vaikuttanut sekä 22–Pistepirkon ja Jolly Jumpersin kaltaisten yhtyeiden tekeleillä vieraillut monitoimimies kirjoittaa sivuillaan, että ”Progressiivinen verotus on kaiken a ja o. Kestävän kansantalouden perusta on sosiaalinen tasa-arvo. Köyhät ja heikot ensin.”

SDP:llä on riveissään populaarimusiikin saralla kunnostautuneita hivenen vähemmän.

Essentia-yhtyeen laulaja Joonas Lepistö vaatii opiskelijoiden tulorajoja pois ja saa taustatukea itseltään Erkki Tuomiojalta.

• Hämeen Sanomien rock-orientoitunut toimittaja Iisakki Kiemunki on laittanut sivuilleen näppärän mielipideautomaatin.

• Rockabilly-yhtye The Heebies Jeebien kitaristi Niko Korte vaatii nuorille töitä, taloutta kuriin, verotusta uusiksi ja järjestystä työmarkkinoille, noin esimerkiksi.

Unohtuiko joku? Kirjoittakaa kommenttiosioon.

Lisää luettavaa