Naisten linjan toiminnanjohtaja kommentoi lahtelaisbändin raakaa raiskausvideota

21.01.2014

Metalliyhtye Disclarity kampanjoi seksuaalista väkivaltaa vastaan sangen graafisella kuvastolla.

Teksti: Saku Schildt, kuva: kuvakaappaus videosta

Vuoden inhottavin musiikkivideo taidettiin julkaista heti tammikuussa. Lahtelaisen Disclarityn seksuaalista väkivaltaa vastaan suunnatulla Save Me from Myself -biisin videolla esitetään niin etova raiskauskohtaus, että pahaa tekee.

Videon kuvamateriaali on niinkin raflaavaa, että sitä katsoessa tulee miettineeksi, lipsahtaako se vähemmän ylevän shokeeraamisen puolelle. Video päättyy Naisten linjan ja raiskauskriisikeskus Tukinaisen yhteystietoihin, joiden perusteella videon olettaa toteutetun näiden yhdistysten avustuksella.

Naisten linjan toiminnanjohtaja Pia Puu Oksanen kuitenkin kertoo, ettei yhdistys ollut mukana videon suunnittelemisessa.

”Meiltä kysyttiin lupa, voiko yhteystietomme laittaa videon yhteyteen. Keskustelimme aiheesta ja päätimme antaa luvan, vaikka video herättää kahdensuuntaisia tuntemuksia. Toisaalta en halua moralisoida, onhan vastaavanlaista kuvastoa runsaasti esimerkiksi tv-ohjelmissa”, Oksanen sanoo.

Oksasen mielestä video tuntuu hivenen sensaationhakuiselta, mutta siinä on hyviäkin puolia: tarinan loppu on valoisa, ja sen kehotus avun hakemiseen on hyvä. Hän kuitenkin huomauttaa, että tosielämässä videon kuvaamat ”puskaraiskaukset” ovat huomattavasti harvinaisempia kuin esimerkiksi parisuhteeseen kuuluva seksuaalinen väkivalta.

”Videon lähtöasetelma on sikäli helppo, että siinä esitetyn hyökkääjän voi ongelmitta nähdä yksiselitteisesti uhkana. Lähipiirin tekemästä seksuaalisesta väkivallasta toipuminen voi olla vaikeampaa. Siinä uhri saattaa esimerkiksi kokea olleensa itse jollain tavalla syyllinen tapahtuneeseen”, Oksanen sanoo.

Oksanen kallistuu lopulta pitämään Disclarityn videota voittopuolisesti hyvänä keskustelunavauksena.

”Onhan sen esittämä väkivalta eri tavalla ajatuksia herättävää kuin vaikka monien rap-musiikkivideoiden väkivalta ja asenneilmasto.”

Lisää luettavaa