Rumpalilegenda Clyde Stubblefield on kuollut – James Brownin luottosoittajalta saatiin myös yksi maailman samplatuimpia rumpubiittejä

19.02.2017

Yhdysvaltalainen rumpalipioneeri Clyde Stubblefield on kuollut. Muusikko menehtyi lauantaina kotonaan 73 vuoden ikäisenä munuaisvaivan aiheuttamiin komplikaatioihin, Associated Press uutisoi.

Stubblefield tunnettiin funk-rumpaloinnin edelläkävijänä ja etenkin James Brownin pitkäaikaisena luottosoittajana. Hän oli mukana yhteensä viidellä Brownin levyllä, mukaan lukien klassikot Sex Machine, Cold Sweat, I Got a Feelin’ ja Say It Loud – I’m Black and I’m Proud.

Kuten James Brownin rumpalin kuuluukin, Stubblefieldin groove ja epäinhimillinen soittotarkkuus olivat vertaansa vailla. Elävästä tyylistä huolimatta hän piti bändin tempossa kuin kone.

Funk-kultavuosien jälkeen Stubblefield nousi kuuluisuuteen pyytämättään. Brownin kanssa vuonna 1970 levytetystä Funky Drummer -singlestä samplattu rumpubiitti päätyi lukuisten hip hop -artistien sampleksi, ja on nyt yksi maailman käytetyimmistä rumpusampleista. Yhden tahdin mittaista rumpupätkää on käyttänyt muun muassa Public Enemy, Run-DMC, LL Cool J, N.W.A, Beastie Boys, Prince ja George Michael.

Alla Funky Drummer -kappale, siitä poimittu rumpuloop, ja kokoelma samplea käyttäneitä kappaleita. Kotimaista listalla edustaa Ruudolfin Oukki Doukki.

Kevyet mullat Clyde Stubblefield.

Alla Funky drummer -samplea hyödyntäviä kappaleita.

Lisää luettavaa