Sattumaa vai plagioimista – Onko Mikko Alatalo kopioinut uuden singlensä jenkkiartistilta?

16.09.2013

Tarkkakorvainen YouTube-kommentoija arvelee, että kansanedustaja Alatalo on tehnyt nk. ”rautavaarat”.

Kuva: Mikko Alatalo

Joku Johnny Cash, kuka sellaista nyt Suomessa asti tuntee. Suunnilleen tuolla tavalla lienee Tapio Rautavaara ajatellut 1960-luvun alussa napatessaan Cashin I Walk the Line -klassikon omiin nimiinsä ja levyttäessään ”säveltämänsä” biisin suomeksi Yölinjalla-nimellä. Kesti kaksi vuosikymmentä, ennen kuin tekijätiedot korjattiin ja Yölinjalla-sävellys merkittiin Cashin nimiin.

Mitenkähän lienee Mikko Alatalon uutuuden kanssa, olisiko tässä sattunut jotain samankaltaista? Näin ainakin arvelee YouTube-käyttäjä Chrisse Reunanen, joka on lisännyt Alatalon tuoreen Duunari-singlen videon alle seuraavanlaisen kommentin:

Kuva 8

Niin, Alatalon pari päivää sitten Rumbassakin uutisoitu Duunari eittämättä kalskahtaa Brad Paisleyn vuonna 2003 vuonna julkaisemalta Celebrity-kappaleelta. On tietysti totta, että countryjätkien hengentuotteet toistavat samoja säveliä siinä missä blues-herrojen sävellykset, mutta mutta. Missä menee vaikutteiden ottamisen ja plagioimisen raja? Onko tämä kaikki vain sattumaa? Onko millään mitään väliä?

Emme ole saaneet vielä kommenttia Alatalolta itseltään, mutta toivottavasti myöhemmin saamme. Vertaa kappaleita itse alta:

EDIT: Kymmenen sekuntia uutisen julkaisemisen jälkeen Alatalo lähetti seuraavanlaisen viestin:

En ole tietoisesti kopioinut Paisleytä, mutta olen toki kuunnellut hänen biisejänsä vuosien varrella. Voi olla, että vaikutteita on imeytynyt alitajuntaan. Sama juttu on kolmen soinnun blueskappaleissa, että ne muistuttavat vanhoja biisejä.

Siinä siis tekijän näkemys asiasta, tämä virallisesti ilmoitettakoon.

Lisää luettavaa