Ilmoitus: Genreloikkareiden salaisuus – Miksi metallimusiikki antaa loistavat valmiudet menestyä täysin erilaisessa musiikkigenressä?

05.12.2016

[ILMOITUS]

Musiikkigenrestä toiseen vaihtaminen jo tunnettujen artistien keskuudessa ei ole uusi ilmiö. Bee Gees vaihtoi 60-luvun psykedeelisen rokin ja poolopaidat discoon eikä Michael Boltonkaan jaksanut heilua Blackjack rock-bändin keulilla ikuisesti. Pop- ja RnB-balladit veivät pitkätukkaisen yleisönhuudattajan mukanaan. 2000-luvun ilmiönä on kuitenkin nähtävissä yhä useammin metallimuusikoiden genreloikkaukset muun muassa elektronisen musiikin ja rapin piiriin.

Ehkä kuuluisin metallista suuren yleisön tietoisuuteen toisen genren kautta ampaissut esimerkki on From First To Last -metalcore yhtyeen nokkamies Sonny John Moore. Mies tunnetaan paremmin nykyisellä artistinimellään Skrillex. Sama ilmiö on nostanut päätään myös Suomen musiikkipiireissä sillä esimerkiksi elektronisen musiikin lupaus, Pekko, on aloittanut uransa metallimusiikin parissa. Samalla rap-yhtye Töölön Ketterän lyriikoissa voi kuulla metalliviittauksia uuden aallon Suomi-grimeen yhdistettynä ja onpa orkesterin keikalla nähty esimerkiksi Nihilist -paita koristamassa esiintymislavaa. Sisäpiiritiedon mukaan myös rapin uranuurtaja Timo Pieni Huijaus fiilistelee aika-ajoin vanhan koulun metallia vanhojen aikojen muistoksi. Näiden artistien levyjä löytyy muuten usein hyvissä tarjouksissa esimerkiksi alennuskoodisivustoilta. Miksi sitten juuri metalli antaa näin hyvät lähtökohdat menestykseen täysin erilaisessa musiikkigenressä?

saleduck-rumba_kuva2

1. Metalli vahvistaa soittajan kuvaa musiikista kokonaisuutena

Metallimusiikin, ja varsinkin äärimetallin, monimutkaisuus pakottaa lähes jokaisen soittajan katsomaan musiikkia kokonaisuutena, pelkästään oman soittimen hallitsemisen sijaan. Kappaleita on pystyttävä tekemään yhteistyössä muiden soittajien kanssa, jotta kaikkien soittimien yhdistelmä kuulostaa saumattomalta ja luonnolliselta. Tähän tarvitaan musiikin kokonaiskuvan hahmottamista, mikä antaa loistavat valmiudet samaan myös muissa musiikkigenreissä kun eri soittimien rooli on selvillä alusta alkaen.

2. Soittaja oppii käsittelemään useampia instrumentteja metallimusiikin kautta

Kohta kaksi on suoraa jatkoa ensimäiselle osiolle. Metallin monimutkaisuus ja monitahoisuus usein valmistaa soittajia kokeilemaan ja opettelemaan myös muiden soittimien hallitsemista, jos ei muuten, niin ainakin tietokoneella. Tätä kautta monet soittajat pystyvät tuottamaan suuria kokonaisuuksia täysin itsenäisesti ja rakentamaan kappaleita valmiiksi tai pitkälle muita yhtyeen jäseniä varten. Pitkätukan loikatessa toisen genren huomaan, on alusta asti selvää kuinka uusi musiiki rakentuu ja mikä rooli bändin jäsenillä musiikissa on.

3. Hyvä soittotaito saa genreloikkarin keskittymään täysin musiikkiin

Kiitos jälleen kerran metallin monimutkaisuudelle, metallimuusikko joutuu hiomaan soittotaitonsa huippuun alusta asti. Kun instrumentti on hallussa äärimetallia soitettaessa, se on helposti hallussa jo muissa, hieman kevyemmissä musiikkigenreissä. Musiikkitietämys ja tekninen osaaminen antaa loistavat valmiudet säveltää kaikenlaista musiikkia klassisista tiluista aina MTV:n hittikertosäkeisiin. Monet karvapäät kehittävätkin nopeasti itselleen loistavan sävelkorvan, jota on helppo hyödyntää kaikissa genreissä. Näin myös ulkomusiikilliset tekijät jäävät sivuseikaksi ja tarttuva, hyvin tuotettu musiikki pääsee oikeuksiinsa genressä kuin genressä.

4. Metallimuusikoiden itsekriittisyys ei päästä läpi hiomatonta lopputulosta

Metallimuusikissa vallitsee yleisesti suhteellisen korkea musiikillinen taitotaso. Kun lyödään laaja kirjo eri lähtökohdista tulevia, taitavia muusikoita yhteen metallin alagenreen, saadaan aikaiseksi kekseliäisyyttä ja paljon uudenlaisia koukkuja musiikin sisällä. Kilpailu on siis kovaa, mikä tekee metallimuusikoista hyvin itsekriittisiä. Puolivillaisia sävellyksiä ei siis päästetä kaiken kansan kuunneltavaksi kovinkaan helpolla, mikä tarkoittaa sitä, että genreloikkauksen tapahtuessa kansalle tarjoillaan hiottua ja kauan valmisteltua, laadukasta musiikkia. Tämä itsekriittisyys vaikuttaa positiivisesti uuden musiikin säveltämiseen, sillä tuntemattomassa genressä halutaan yleisesti ottaen tehdä alusta asti hyvää jälkeä.

5. Metalli edistää onnellisuuden tunnetta ja auttaa hallitsemaan negatiivisia tunteita

Erään australialaisen tutkimuksen mukaan metallin kuunteleminen voi auttaa kuuntelijaa hallitsemaan negatiivisia tunteita kuten surullisuutta ja suuttumusta. Vihainen musiikki kohtaa kuuntelijan suuttumuksen, mutta jättää tämän samalla aikaisempaa aktiivisemmaksi ja inspiroituneemmaksi. Samalla se myös vahvistaa onnellisuuden tunnetta ja vähentää väkivaltaisia tuntemuksia. Miten tämä sitten auttaa säveltämisprosessia toisessa musiikkigenressä? Olkootkin ulkomusiikillinen seikka, mutta siinä vaiheessa kun soitin tai tietokone on lentämässä ikkunasta ulos, on hyvä laittaa Reign In Blood soimaan ja hokea goosfrabaa muutaman kerran. Kyllä se siitä inspiraatioksi muuttuu.

[ILMOITUS]

Lisää luettavaa