Ilmoitus: Kymmenen säästövinkkiä unelmien festarireissun rahoittamista varten

Haaveiletko jo kesäisestä unelmien festarireissusta, mutta raha tuntuu olevan esteenä? Tässä tilanteessa kannattaa lukea tähän artikkeliin kootut kymmenen säästövinkkiä, joiden avulla voit rahoittaa unelmiesi festarireissun.

ILMOITUS

1. Vinkki: Yhdistelylaina

Jos taloutesi on ajautunut siihen pisteeseen, että elät ikään kuin kädestä suuhun eli raha menee melkein saman tien kuin se tulee tilillesi, on tähän usein syynä se, että olet ehkä tullut ottaneeksi useita erillisiä lainoja. Näin käy helposti, kun haluaa jotakin oikein paljon, eikä siihen oikein olisi varaa. Useiden erillisten lainojen maksamisesta kertyy kuitenkin kohtuuttomasti kuluja, sillä maksat esimerkiksi korkoa useammasta kuin yhdestä lainasta. Tämä on suuri syy siihen, että sinusta saattaa tuntua siltä, kuin lainataakka ei kevenisi lainkaan, vaikka yritätkin sinnikkäästi huolehtia useiden lainojen takaisinmaksusta.

Tässä tilanteessa yhdistelylaina on hyvä ratkaisu. Yhdistelylainan hakeminen, vertailu ja kilpailuttaminen onnistuu Yhdistalaina.com sivustolla. Yhdistelylainan avulla säästämästäsi summasta kannattaa laittaa joka kuukausi sivuun rahaa unelmiesi festarireissua varten ja säästyvä aika kannattaa käyttää sen suunnitteluun. Näin unelmiesi festarireissun onnistuminen on lähempänä kuin uskotkaan

Kaikilla meistä ei ole liikaa lainoja, joten lainojen yhdistämisen sijaan lainat kannattaa kilpailuttaa. Luottokortin tapaan toimiva joustoluotto on nykyään suosittu tapa rahoittaa arjen eri menoja. Festarireissun rahoitusta joustoluotolla pohtivan kannattaa ensin kilpailuttaa joustoluotto. Joustoluoton kilpailuttamisella voi säästää jopa satoja euroja vuodessa. Joustoluoton kilpailuttaminen onnistuu Joustoluotto.com sivustolla.

2. Vinkki: Lisätulot

Sen lisäksi, että karsit arjessassi pois kaikki mahdolliset turhat kulut ja pyrit minimoimaan esimerkiksi heräteostokset ja ruokahävikin, tarvitset luultavasti myös lisätuloja voidaksesi toteuttaa unelmiesi festarireissun. Festareilla ei ole kiva pihistellä senteistä, joten mitä enemmän saat säästöön reissua varten, sen parempi!

Lisätuloja voi saada esimerkiksi mainosten jakamisesta tai vaikkapa naapurin lasten hoitamisesta silloin tällöin iltaisin. Pääkaupunkiseudun sosiaali-, terveys- ja koulutusalan opiskelijoiden tai alan ammattilaisten kannattaa tutustua Seuren henkilöstöpalveluun, josta voi saada satunnaisia tai lyhytaikaisia keikkoja esimerkiksi kouluihin ja päiväkoteihin.

Lisätuloja on mahdollista saada myös netin kautta. Esimerkiksi Freelancer.com ja UpWork ovat netin kautta välitettävään työhön erikoistuneita sivustoja, joihin kannattaa luoda mahdollisimman ammattimainen profiili, jos freelancerina toimiminen kiinnostaa sinua. Voit tarjota näillä sivustoilla esimerkiksi graafista suunnittelua, koodauspalvelua, kotisivujen valmistamista, oikoluku- tai käännöspalveluita – riippuen siitä, millaiselta alalta sinulla on kokemusta.

3. Vinkki: Karsi arjen pienet turhat kulut

Kun tavoitteena on saada rahoitettua unelmien festarireissu tai kenties jopa -kesä, kannattaa omasta arjesta karsia kaikki pienet turhat kulut. Ne saattavat tuntua pieniltä ja mitättömiltä, mutta niistä kertyy ajan kanssa yllättävän suuria summia, jos olet altis sortumaan niihin kerta toisensa jälkeen. Tyypillisiä pieniä arjen turhia kuluja voivat olla esimerkiksi take away -kahvi, aikakauslehtien irtonumerot, pienet suklaapatukat ja muut herkut ja monet muut pienet ostokset, joita tulee helposti tehneeksi lähes huomaamatta.

Take away -kahvin sijaan kannattaa nauttia aamukahvi kotona ja ottaa tarvittaessa myös mukaan kotona keitettyä kahvia. Nykyään on saatavilla näppäriä kesto-termosmukeja, joissa kahvi kulkee näppärästi mukana vaikka töihin tai opinahjoon aamu toisensa jälkeen.

Aikakauslehtien irtonumeroista pääsee nauttimaan myös kirjastossa – ja täysin maksutta. Yleensä lehti tulee luettua maksimissaan kerran ja sekin usein melko huolimattomasti sivujen yli hyppien. Kun asiaa ajattelee tarkkaan, on tällaisesta aika turhaa maksaa useita euroja. Monia lehtiä on mahdollista lukea myös e-versioina verkon kautta ja niistä voikin löytyä runsaasti hyödyllistä tietoa tulevista festareista ja niillä esiintyvistä suosikkiartisteistasi.

Suklaapatukat on helppo korvata esimerkiksi kotitekoisilla myslipatukoilla, joille ei tule kovin paljon hintaa ja jotka ovat huomattavasti terveellisempiä. Tällaisia patukoita on hyvä pakata mukaan myös festarireissulle, sillä niillä on hyvä taltuttaa nälkää tilanteissa, joissa ei malta jonottaa festareiden ruokakojuilla.

4. Vinkki: Kierrätys kunniaan

Kierrättäminen on säästäjän hyvä ystävä ja se on myös oivallinen ympäristöteko. Hyväkuntoiset käytetyt tavarat on mahdollista myydä ja ansaita näin rahaa unelmien festareita varten, ja jopa huonokuntoiset lumput on mahdollista saada vielä hyötykäyttöön. Esimerkiksi H&M kerää lumppuja. Voit ostaa myös tarvitsemiasi vaatteita ja muita tarvikkeita kierrätettyinä. Ehkäpä löydät jopa tulevan festarireissun bilevaatteet kierrätettyinä sopuhintaan! Jopa festarilippuja voi löytää kierrätyssivustojen kautta, mutta niiden kohdalla kannattaa olla tarkkana, ettei tule huijatuksi.

5. Vinkki: Suosi herkullista, terveellistä mutta edullista ruokaa

Säästöbudjetilla elämisen ei tarvitse merkitä pelkän makaronin syömistä. Itse asiassa säästäväisenkään ihmisen ei tulisi säästää ruuan terveellisyyden kustannuksella. Kannattaakin opetella laittamaan herkullista ja terveellistä ruokaa mahdollisimman edulliseen hintaan. Edellä mainitut kotitekoiset myslipatukat ovat vain yksi esimerkki siitä, kuinka keittiössä voi tehdä edullisia, mutta terveellisiä ja herkullisia valintoja. Elleivät linssit vielä kuulu ruokavalioosi, kannattaa ehdottomasti opetella käyttämään niitä. Saat loihdittua linsseistä maukkaita kasvisruokia, kuten keittoja ja curryja, kunhan vain perehdyt hieman erilaisiin resepteihin ja uskaltaudut kokeilemaan erilaisia raaka-aineita ennakkoluulottomasti. Hyödynnä ennakkoluulottomasti myös tähteitä.

6. Vinkki: Vastusta ruokahävikkiä

Ruokahävikkiä voi ehkäistä kahdella tavalla: suosimalla mahdollisuuksien mukaan hävikkituotteita ja ehkäisemällä ruokahävikin syntymistä omassa keittiössä. Hävikkituotteiden ostaminen on nykyään entistä helpompaa, sillä sitä varten on kehitetty erilaisia sovelluksia ja palveluita. Kokeile vaikkapa Fiksuruokaa tai Matsmartia, joista voit tehdä ruuan lisäksi muitakin löytöjä. Viime aikoina on ollut mahdollista löytää jopa hävikiksi joutuneita kasvomaskeja.

Ruokahävikin ehkäiseminen ja minimoiminen on erityisen tärkeää omassa keittiössä. Suunnittele siis ruokaostoksesi huolella ja vältä heräteostoksia. Seuraa ruokatuotteiden viimeinen käyttöpäivä -päivämääriä ja käytä tuotteet aina hyvissä ajoin tätä ennen. Opettele hyödyntämään myös tähteet mahdollisimman monipuolisesti.

7. Vinkki: Suosi kestotuotteita

Kestotuotteiden suosiminen auttaa säästämään rahaa. Esimerkiksi kuukautisten aikana voi käyttää kestositeitä, kuukautisvuodon kestäviä pikkuhousuja tai kuukuppia. Tuotteet maksavat hankittaessa melko paljon, mutta kun niitä käyttää kerta toisensa jälkeen, maksavat ne pian itse itsensä takaisin. Jos kuukautiset osuvat festareiden aikaan, kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan etukäteen, kuinka niiden hoitaminen onnistuu hygieenisesti festarialueella. Joissakin tapauksissa kuukautisia kannattaa ehkä siirtää festareiden jälkeiseen aikaan lääkäriltä saatavien lääkkeiden avulla.

Jos sinulla on jo lapsia, kannattaa tutustua kestovaippoihin. Niitä on mahdollista ostaa myös käytettyinä ja säästää näin vaippojen hankintakustannuksissa. Näppärä vanhempi ompelee vaipat itse, vaikkapa käytetyistä froteepyyhkeistä.

Ostoksilla kestokassi on lyömätön apuväline. Myös niitä on mahdollista ommella itse. Muovipussin hinta saattaa tuntua pieneltä, mutta kun niitä ostaa kymmeniä tai satoja, hinta nouseekin jo merkittäväksi. Muovipusseista säästetyt sentit ovat hyvä lisä festaribudjettiin.

8. Vinkki: Tee se itse

Monia asioita kannattaa tehdä itse, jos vain suinkin osaa, sillä näin voi säästää rahaa festareita varten. Esimerkiksi pienet ompelutyöt kannattaa usein tehdä itse, samoin esimerkiksi leipää leipomalla säästää yllättävän paljon. Ihan kaikkia töitä ei kuitenkaan kannata, eikä saa, tehdä itse, vaan esimerkiksi sähkötyöt tulee jättää suosiolla ammattilaiselle.

9. Vinkki: Airbnb

Jos sinulta löytyy kotoasi ylimääräinen huone tai jos voit viettää itse muutaman yön vaikkapa ystäväsi tai vanhempiesi luona, kannattaa omaa kotia tai huonetta tarjota Airbnb -käyttöön ja ansaita näin lisätuloja. Ehkäpä löydät samalla mukavaa seuraa tulevalle festarireissulle.

10. Vinkki: Tee budjetti ja pysy siinä

Yksi tärkeimmistä keinoista seurata omaa taloutta ja pyrkiä sen hallitsemiseen on budjetin laatiminen. Käytä apunasi vaikkapa Excel-taulukkoa, johon kirjaat tarkkaan tulosi, menosi ja budjettisi. Kun budjetti on laadittu, pyri pysymään siinä.