Ilmoitus: Miksi sähkön hinta on edelleen niin korkealla?

 

28.12.2022

Mainos: Sähkön-kilpailutus.fi

Kauhukuvat talven ennätyskorkeasta sähkön hinnasta ja jopa suunnitelluista sähkökatkoksista sähkön säästämiseksi kummittelevat monien mielessä.

Tämän lisäksi sähköyhtiöt ja alan asiantuntijat ovat kehottaneet suomalaisia säästämään sähkönkulutuksessa, jotta sähkön hinta saataisiin pidettyä talven aikana mahdollisimman vakaana.

Miksi sähkö on edelleen niin kallista?

Sähköyhtiöt ovat varautuneet tulevaan talveen ja energiakriisin jatkumiseen nostamalla kaikkien sähkösopimusten hintoja.

Aikaisemmin esimerkiksi määräaikaiset sopimukset olivat toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia jopa huomattavasti edullisempia, mutta nykyisin monet suosivat yhä enemmän toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia. Tämä johtuu siitä, että määräaikaisten sopimusten hinnat ovat nousseet moninkertaisesti aiemmasta, eikä kalliiseen sähkösopimukseen haluta sitoutua pitkäksi aikaa.

Sähköpula on todellinen riski

Viime aikoina mediassa on keskitetty runsaasti huomiota siihen, miksi asiantuntijat kehottavat nyt suomalaisia säästämään sähkönkulutuksessa niin paljon kuin mahdollista.

Tämä johtuu siitä, että sähkön riittävyydestä uhkaa tulla todellinen pula. Sähköä täytyy tuottaa joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan, jonka vuoksi uhka sähköntuotannon riittämättömyydestä nostaa sähkön hintoja. Sähkön riittävyys voidaan luonnollisesti varmistaa vähentämällä sen kulutusta.

Sähkön korkeisiin hintoihin ei ole yhtä ainoaa syytä

Sähkönkulutuksen laskeminen ei toki ole ainoa tekijä, joka vaikuttaa sähkön hintaan. Säästöjen vaikutus voi jäädä jopa merkityksettömäksi, jos sähköyhtiöt eivät ota sitä huomioon ostaessaan sähköä markkinoilta.

Merkittävimmät tekijät sähkön korkeassa hinnassa ovat edelleen vallitseva sää, polttoaineiden hinnat sekä päästöoikeuksien kallistuminen. Lisäksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkuu ja energiakriisin kourissa kamppailee koko Eurooppa, mikä on puolestaan johtanut rajuun inflaatioon.

Lisävaikeuksia Suomen tasolla ovat aiheuttaneet myös Olkiluodon ongelmat, sillä ydinvoimalaa ei ole suurista lupauksista huolimatta saatu täyteen toimintaan. Kun sähkön riittävyydestä uhkaa tulla pula, nousee sähkön hinta helposti todella korkealle.

Mitä tulevalta vuodelta voidaan odottaa?

Viimeaikaiset tapahtumat ovat osoittaneet, että sähkömarkkinoiden ennustaminen on erittäin vaikeaa. Asiantuntijat ovat ehtineet jo useampaan kertaan povata, että sähkön hinta tulee laskemaan, mutta muutoksia parempaan ei ole nähty sitten ennen koronaa.

Sähköyhtiöt ovat nostaneet vuoden 2022 aikana lähes kaikkien sähkösopimusten hintoja tasaiseen tahtiin, eikä edullisia sopimuksia ole enää ollenkaan saatavilla.

Aiemmin tehty määräaikainen sopimus on pieni lottovoitto

Paras tilanne on niillä, jotka ehtivät solmia vuoden alussa tai edellisvuonna edullisemman määräaikaisen sopimuksen useammaksi vuodeksi. Koronakriisiä edeltäviin hintoihin tuskin kuitenkaan tullaan palaamaan vielä pitkiin aikoihin.

Samalla media on täyttynyt asiantuntijoiden ja kuluttajien jakamilla energiansäästövinkeillä, sillä nyt tiedetään, että talvesta tulee energiamarkkinoiden suhteen hyvin vaikea.

Olkiluoto – valmistuu vai ei?

Kotimaisilla markkinoilla jännitetään erityisesti Olkiluodon kohtaloa, sillä mikäli ydinvoimalaa ei saada käymään täydellä teholla, sähkön hinta saattaa nousta tammikuussa uusiin huippulukemiin.

Henkilökohtaisten säästötoimien lisäksi sähkötarjouksia kannattaa muistaa katsoa tasaisin väliajoin, sillä vain tällä tapaa varmistat, että sinulla on käytössä markkinoiden edullisin sopimus jokaisena ajankohtana.

Muista kilpailuttaa sähkösopimus

Vaikka edulliset sähkösopimukset ovat näillä näkymin mennyttä, hintojen ollessa korkealla muutaman sentin säästö kilowattitunneissa voi vaikuttaa merkittävästi omaan sähkölaskuun.

Kilpailuttamalla sähkötarjoukset pysyt myös ajan tasalla siitä, miltä nykyiset sähkömarkkinat näyttävät ja mihin suuntaan ne ovat kehittymässä.

Kilpailutus on ilmaista, eikä sido solmimaan uutta sopimusta, jos edullisempaa tarjousta nykyiseen sopimukseen verrattuna ei löydy. Sähkösopimukset kannattaakin kilpailuttaa säännöllisesti ja pienellä kynnyksellä, vaikka uutta sopimusta ei aina löytyisikään.

Juuri nyt toistaiseksi voimassa oleva sopimus on kaikkein turvallisin vaihtoehto ja monet sähköyhtiöt ovat itse asiassa vetäneet sähkön kalliin hinnan vuoksi määräaikaiset sopimukset kokonaan pois käytöstä.

Sähkösopimuksen kilpailutus onnistuu helpoiten osoitteessa Sähkön-kilpailutus.fi. Sivuston helppokäyttöisen vertailutaulukon avulla vertaat sähkösopimukset hetkessä, ja pääset vertailemaan sopimuksia parilla klikkauksella – ilman tietojen luovuttamista. Uuden sähkösopimuksen tilaaminen on yhtä lailla helppoa, ja onnistuu muutamassa minuutissa.

Lisää luettavaa