Ilmoitus: Saarihyppelyä ja sademetsäfestarit Indonesissa – lue vinkit onnistuneeseen reppureissuun

31.10.2016

rokotefi_tunniste_uusi

[ILMOITUS]

”Lomalla viimeinkin, voin ottaa iisimmin, seuraavat kaksi viikkoa matkin Naantalin aurinkoo”, lauletaan JVG:n Kran Turismo -biisissä. Syysiltojen pimetessä ja viistoräntää odotellessa entistä useamman mieli alkaa haluta mainitun laulun rantabaariin ja palmun alle.

Mihin reppureissaajan sitten kannattaa suunnistaa ja mitä asioita tulisi ottaa huomioon matkaa suunnitellessa. Aasia on säilyttänyt asemansa reppureissaajien ykkösmaanosana jo pitkään, samoin kuin Thaimaa sen suosituimpana kohteena. Entistä suurempien turistimassojen vyöryessä reppureissaajien suosimille rannoille, ovat he alkaneet etsimään uusia kohteita muualta Aasiasta.

Yksi eniten suosiotaan viime aikoina nostanut maa on yli 17000 saaresta koostuva Indonesia, joka tarjoaa trooppiseen saarihyppelyyn todennäköisesti parhaat mahdollisuudet koko maailmassa. Tuliperäisen saariryhmän luonto ja miljoonakaupungit tarjoavat loputtomasti mahdollisuuksia pidemmällekin reissulle, jolle seuraavassa muutama mielenkiintoinen kohdepoiminta.

Pulau Weh on pieni saari, joka sijaitsee Indonesian luoteiskulmassa lähellä Banda Acehia, johon vuoden 2004 tsunami iski pahiten. Pulau Weh tarjoaa rauhallisen ympäristön leppoisaan chillailuun, ja sitä ympäröivät kristallinkirkkaat vedet ovat kuuluisia hyvistä sukelluskohteistaan, joiden vuoksi suurin osa eristyksissä olevalle saarelle eksyykin.

Sumatra sijaitsee kivenheiton päässä Pulau Wehiltä. Maailman kuudenneksi suurin saari levittäytyy lähes 2000 kilometrin matkan pohjoisesta etelään. Yksi Sumatran helmistä on saaren keskiylängöllä sijaitseva Lake Toba, joka on kraatteriin muodostunut Indonesian suurin järvi. Mikä onkaan sen mukavampaa kuin pulahtaa kotoisaan järveen keskellä tropiikkia.

Jaava on maailman väkirikkain saari. Siellä saarihyppelijän ei todellakaan tarvitse tuntea itseään yksinäiseksi. Indonesian pääkaupunki Jakarta on mieletön sekoitus vanhaa ja uutta. Yli kymmenen miljoonan asukkaan Jakartan yöelämä on vertaansa vailla ja jokaisen makuun ja tyylisuuntaan löytyy varmasti sopiva paikka, jossa karistaa rantojen hiekat varpaistaan.

Bali on kaikille nimenä tuttu, ja sinne saarihyppelijällä on vain alle tunnin lauttamatka Jaavan itäkärjestä. Tämä hindulainen saari on parhaiten tunnettu hyvistä surffirannoistaan sekä kuvauksellisista riisipelloistaan. Vaikka Balilla onkin monen mielestä jo liikaa turisteja, löytää kokenut reppureissaaja pienellä vaivalla hiljaisia rantoja täydellisine surffiaaltoineen ja viehättävine hippitunnelmaisine vuoristokylineen.

Balilta itään päin matkatessa seuraavana törmää pieniin Gili-saariin, joilta ei löydy lainkaan autoja, ja elämänmeno on sen mukaisesti rauhallista. Suurimmat turistimassat eivät ole myöskään vielä löytäneet Lombokia, Sumbawaa ja Floresin saarta Balilta itään, joista jälkimmäisestä yksi reppureisaajien suosikkiopas povaa Indonesian ”next big thingiä”, jota saanemme kuitenkin epäillä. Mikäli päätyy reissultaan näin kauas, niin Floresin vieressä sijaitsevia Komodon ja Rincan saaria ei kannata jättää väliin, sillä siellä on mahdollisuus bongata luonto-ohjelmistakin tuttu maailman suurin lisko Komodon varaani.

Borneon saari on tunnettu myös luontokohteistaan ja erityisesti orangeistaan. Borneon Malesian puoleisessa osassa järjestetään myös yksi mielenkiintoisimmista festareista Rainforest World Music Festival, joka nimensä mukaisesti on keskellä sademetsää. Festivaalilla esiintyy niin paikallisia virtuooseja kuin artisteja kaikista muistakin maanosista. Ensi vuonna festivaali järjestetään 14.–16. kesäkuuta, joten mikä olisikaan hienompaa kuin aloittaa kesäloma sademetsäfestareilta (rwmf.net).

Indonesiaan ja muualle Kaakkois-Aasiaan matkatessa vaatetuksen valintaan ei tarvitse käyttää paljon mielikuvitusta. Matkaa suunnitellessa kannattaa sen sijaan tarkistaa, että seuraavat matkan onnistumisen kannalta tärkeät asiat ovat kunnossa.

Indonesiaan matkustaessa vaaditaan turistiviisumi, mutta sen voi hankkia myös paikan päälle saavuttaessa (visa on arrival) ja sen hankkiminen on ilmaista. Ilmainen turistiviisumi on voimassa enintään 30 vuorokautta. Mikäli oleskelu ylittää kuukauden, tulee maahan saavuttaessa ostaa erikseen pidemmän ajan viisumi noin 35 dollarin hintaan. Ulkoministeriö kuitenkin suosittelee viisumin hankkimista etukäteen. Passin on oltava hyvässä kunnossa ja siinä tulee olla vähintään 1 tyhjä aukeama viisumia varten, ja sen on oltava voimassa
vähintään 6 kk maahan saapumisesta.

Indonesiaan matkaavan tulee huolehtia myös riittävästä rokotesuojasta.

Yhteistyössä rokote.fi
10/2016, FIN/VAC/0038/16

[ILMOITUS]

rokotefi_tunniste_uusi

Lisää luettavaa