Ilmoitus: Soundcloud-demoihin studiolaatua ja rahoitusta

Demojen julkaisualustoja löytyy toki muitakin kuin Soundcloud ja väittely eri julkaisualustojen paremmuudesta käy aina kiivaana. Loppujen lopuksi täysin riippumatta siitä, suositko mieluummin Bandcampia, Mikseri.nettiä tai jotain muuta demojulkaisualustaa, on julkaisun laatuun panostettava. Varsinkin bänditoiminnassa tämä vaatii käytännössä aina studiossa tehtyjä äänityksiä, eivätkä studiopäivät ole halpoja.

12.01.2022

Kaupallinen yhteistyö: Lainaa.com

Varaa riittävästi aikaa studioon

Studioäänityksien onnistumisen takaa riittävän pitkäksi aikaa varattu studio. On syytä muistaa, että se mitä studiolla saadaan aikaan, on jotain ainutlaatuista ja säilyy läpi elämän. Vaikka tuotoksena ei syntyisi sitä läpimurtolevyä, on studioäänitys itse kullekin soittajalle tärkeä etappi. Studioaikaa äänityksille kannattaa siten varata riittävästi unohtamatta niin ikään aikaa vievää kappaleiden viimeistelyä, miksausta ja masterointia studiossa.

Rahallisesti studiopäivien varaaminen voi kirpaista lompakkoa syvästi. Mikäli itselle sopivana äänitysajankohtana tili näyttää lähes nollaa, löytyy apu laadukkaasta lainavertailupalvelusta. Esimerkiksi Lainaa.com kilpailuttaa studiota varten tarvitsemasi lainasumman yli 40 rahoittajalla. Saaduista tarjouksista valitsemalla itselleen sopivimmat ehdot omaavan lainoittajan, pääset toteuttamaan studioäänitykset parhaat takaisinmaksuehdot sisältävän lainarahan turvin.

Harjoittele, äänitä, kuuntele ja harjoittele lisää

Luonnollisesti tärkein asia ennen studioon menemistä on sisäistää äänitettävät kappaleet sekä kokonaisuuksina että pienissä osissa. Studio ei ole paikka, jossa ryhdytään muokkailemaan riffejä ja miettimään kappaleiden rakenteita täysin uusiksi, ellet omaa pohjatonta lompakkoa lisästudiopäivien vuokraamiseksi.

Kappaleiden täydellinen osaaminen vähentää turhien ottojen määrää. Jakamalla kappaleet osiin ja opettelemalla aloittamaan kappaleen soittamisen tai laulamisen mistä kohtaa tahansa, mahdollistat pienten virheiden korjaamisen nopeasti lyhyillä täydentävillä äänityksillä koko kappaleen uudelleenäänityksen sijasta.

Erittäin hyvää harjoitusta kappaleiden sisäistämiseen on kotiäänityksien tekeminen millä tahansa äänittävällä laitteella, esimerkiksi taskustasi löytyvällä puhelimella. Kuulet heikkolaatuisestakin äänityksestä pieniä virheitä ja parantamisen mahdollisuuksia aivan toisella tavalla kuin itse soiton tai laulun aikana. Samoin kappaleen kokonaisrakenteiden ja eri osien siirtymien heikkoudet paljastuvat armotta myös rahisevalla nauhurilla tehdyltä kotiäänitteeltä. Kerää lopuksi mielestäsi parhaat ja onnistuneimmat kotiäänitykset talteen ja järjestele ne loogisesti voidaksesi hyödyntää niitä studiossa.

Studioon kannattaa aina ottaa mukaan kotiäänityksiä muistuttamana siitä, miten kappale tulikaan parhaimmillaan soitettua ja laulettua. Kotiäänitys palvelee myös demolevyn äänityksestä vastaavaa teknikkoa studiolla. Äänitteiden avulla hän pystyy saamaan heti käsityksen kappaleen rakenteesta. Älä myöskään unohda sopivien referenssilevyjen valintaa niiltä artisteilta, joiden levysoundista itse pidät. Niiden avulla ääniteknikko saa välittömästi käsityksen siitä, miltä toivot demon äänimaailman kuulostavan.

Nauti studiotyöskentelystä

Hyvän valmistautumisen pohjalta on helppo aloittaa varsinaiset äänitykset studiossa. Studiossa on hyvä pystyä rentoutumaan ja siksi on parempi jättää kaikki ylimääräiset häiriötekijät studion ulkopuolelle. Soittajien puolisoilla ja ystävillä ei ole asiaa studioon, vaan käytä kallis studioaika keskittyen olennaiseen yhdessä bändisi jäsenien kanssa. Sama pätee myös päihteisiin. Unohda kliseiset rokkitähtisekoilut ja suhtaudu studiotyöskentelyyn ammattimaisesti. Juhlimisen aika on vasta sitten, kun demolevy on saatu äänitettyä valmiiksi.

Äänitykset aloitetaan soittimien tarkistamisella ja soundien hakemisella. Erityisesti akustisten rumpujen äänittäminen vaatii runsaasti aikaa ja testaamista mikrofonien sijoittelun osalta. Ääniteknikon neuvoja ja ohjeita kannattaa kuunnella, mutta pidä silti puolesi sen suhteen, että soundit muodostuvat sellaisiksi kuin sinä haluat, eivätkä ääniteknikon mieltymysten mukaisiksi.

Tärkeintä on kyetä nauttimaan musisoinnista studiossa ja siten saada välitettyä oman musiikin sanoma äänitteelle. Riittävän pitkä studioaika vähentää hermoilua ja poistaa soitto- ja lauluvirheiden aiheuttamaa stressiä. Onkin parempi käyttää esimerkiksi aiemmin mainittua lainarahaa lisästudiopäivien kattamiseksi kuin yrittää puristaa kaikkea väkisin valmiiksi kireällä aikataululla ja mahdollisimman pienellä budjetilla.

Lisää luettavaa