Mainos: Mikä on yrityslaina? Tutustu eri lainamuotoihin ja korkojen toimintaan

Yrityslainojen suosio nopeassa kasvussa pk-yrityksissä.

28.01.2024

Mainos: Yrityslaina.com

Yrityslaina kiinnostaa suomalaisia yrittäjiä suuresti. Lainarahan avulla moni yrittäjä on saanut yritystoimintansa jälleen kukoistamaan tai onnistunut tekemään unelmistaan totta perustamalla pitkään haaveilemansa yrityksen. Yrityslainaa nimittäin myönnetään jopa täysin uusille yrittäjille.

Tämä on sinänsä uusi asia, sillä yrityslaina oli aiemmin lähinnä harvojen ja valittujen yritysten etu. Sanonnan mukaan ”raha luo rahaa”, ja juuri siitä oli yrityslainoissakin ennen vanhaan kyse. Jotta lainaa myönnettiin, oli yrityksellä jo oltava vakuuttavaa toimintahistoriaa – ja monissa tapauksissa myös kiinteää omaisuutta lainan vakuudeksi. Nykyään vakuuksia ei tarvita edes verrattain suurten summien lainaamiseen.

Yrityslaina on siis kokenut viime vuosien aikana suuren muutoksen. Mutta mikä yrityslaina pohjimmiltaan oikeastaan on? Miten se eroaa esimerkiksi kuluttajalainasta?

Mikä on yrityslaina?

Yrityslaina tarjoaa mahdollisuuden rahoittaa oman yrityksen toimintaa. Sen suurin ero kuluttajalainoihin verrattuna on se, että lainaa myönnetään nimenomaan yritykselle. Lainan takaajana toimii kuitenkin aina yksityishenkilö tai useampia yksityishenkilöitä. Jos yritys ei pysty maksamaan lainaansa, joutuvat nämä vastuuhenkilöt ottamaan lainanmaksusta vastuun.

Yrityslainan ja kuluttajalainan välillä on se perustavanlaatuinen ero, että kuluttajansuojalaki ei suojaa yrityslainoja lainkaan. Tämän lain etuna on lainaa hakiessa se, että lainanmyöntäjä ei voi petkuttaa lainanottajaa ehdoilla, jotka määritetään lain puitteissa kohtuuttomiksi. Toisin sanoen kuluttaja voi toimia vapaammin tietäen, että aivan hatusta vedettyjä lainasopimuksia ei hänelle voida tarjota.

Yrittäjän tilanne on kuitenkin toinen. Hänen on otettava täysi vastuu siitä, että lainasopimusta on noudatettava, kun siihen on kerran nimensä laittanut. On siis äärimmäisen tärkeää ymmärtää kaikki sopimuksen koukerot täydellisesti. Juuri tästä syystä monet yrittäjät suosivat yrityslainan kilpailuttamista rahoitusalan ammattilaisten toimesta, ennen kuin suostuvat mihinkään lainasopimukseen.

Mikä tahansa suomalaiseen kaupparekisteriin nimetty toiminimi, osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö tai avoin yhtiö voi hakea yrityslainaa. Sitä myönnetään kaikille yhtiöille, joiden takaajalla on luottotiedot kunnossa. Yrityslainoihin pätevät toki siinä mielessä samat säännöt kuin ennenkin, että yrityksen toimintahistorialla ja vakuuksilla on oma vaikutuksensa myönnetyn lainan kokoon ja hintaan.

Yrityslainan maksuaika ja suuruusluokka

Yrityslaina on tavallisesti hieman kuluttajalainaa lyhyemmällä maksuajalla varustettu laina. Yrityslainaa voidaan ottaa vain muutamaksi kuukaudeksi tai vuodeksi, kun kuluttajalainoilla on tapana olla huomattavasti pidempiä. Toisaalta myös yrityslainan maksuajaksi voidaan sopia vaikka 10 tai 20 vuotta, joten pitkäkin laina-aika on mahdollinen.

Kannattaa tosin ottaa huomioon se, että pidempiä lainoja ei välttämättä myönnetä, kun haet lainaa ensimmäistä kertaa. Jos kuitenkin päätät hakea uutta lainaa myöhemmin samalta lainanmyöntäjältä, ovat he usein myötämielisempiä pidempien lainajaksojen suhteen. Toisin sanoen ensimmäinen lainasi on tavallisesti laina-ajaltaan hieman lyhyempi. Pääset nauttimaan pidemmistä yrityslainoista maksamalla ensimmäisen lainasi sopimuksen mukaisesti.

Suuruusluokaltaan yrityslainat voivat nousta jopa miljooniin euroihin. Tässä tapauksessa puhutaan kuitenkin vakuudellisesta yrityslainasta. Ilman vakuuksiakin lainaa voi silti saada satojatuhansia euroja. Myös pienemmät lainasummat tuhannesta eurosta lähtien ovat yrityslainoissa yleisiä.

Yrityslainan kolme tärkeintä muotoa

Yrityslainaa myönnetään tavallisesti kolmessa eri muodossa. Niihin kuuluvat vakuudeton yrityslaina, vakuudellinen yrityslaina sekä yritysluotto.

Mikään näistä yrityslainamuodoista ei sinänsä ole toista parempi, vaan jokaiselle on oma aikansa ja paikkansa. Sinun ei välttämättä tarvitse tietää, minkätyyppistä lainaa olet hakemassa, mikäli päätät kilpailuttaa lainasi. Selitä lainantarpeesi alan ammattilaisille mahdollisimman selkeästi, niin he osaavat auttaa sinua valitsemaan oikein.

Vakuudeton yrityslaina

Pitkäaikaisempaa lainaa hakevan yrittäjän yleisin valinta on vakuudeton yrityslaina. Tämäntyyppistä lainaa myönnetään kaikille yrityksille riippumatta siitä, millaisesta firmasta on kyse. Voit saada vakuudetonta yrityslainaa yhtä lailla toiminimellesi kuin suurelle osakeyhtiöllekin.

Vakuudettoman yrityslainan saadaksesi sinun ei tarvitse antaa lainanmyöntäjälle minkäänlaisia vakuuksia. Saat lainarahat itsellesi helposti ja nopeasti, ja niiden takaisinmaksaminen tapahtuu sovitun maksusuunnitelman mukaisesti. Vakuudetonta yrityslainaa voi saada tuhannesta eurosta aina 300 000 euroon asti.

Vakuudellinen yrityslaina

Toinen varteenotettava vaihtoehto pitkäaikaiseksi rahoitusratkaisuksi on vakuudellinen yrityslaina. Jos sinulla on fyysistä omaisuutta, jonka voit asettaa lainasi vakuudeksi, pääset käsiksi huomattavasti suurempiin lainasummiin. Vakuudelliset yrityslainat alkavat 40 000 eurosta ja nousevat aina useampiin miljooniin euroihin asti riippuen siitä, kuinka arvokkaita vakuuksia lainaa vastaan asetetaan.

Vakuudellinen yrityslaina voi olla vakuudetonta parempi vaihtoehto myös pienemmille lainasummille (lähde: yrityslaina.io ). Tämä johtuu siitä, että vakuuksien ansiosta lainan ehdot ovat lainanottajan kannalta edullisemmat. Voit säästää vakuuksien ansiosta korkomenoissa tai saada pidemmän maksuajan kuin ilman vakuuksia. Mikäli vakuuksia löytyy, kannattaa niiden käyttöä siis harkita tarkkaan.

Yritysluotto

Kolmas tavallinen tapa hankkia lisärahoitusta yritykselle on yritysluotto. Yritysluoton avulla voit hallita lainaasi paremmin lyhyellä ajanjaksolla. Sinun ei tarvitse sitoutua maksamaan ottamaasi lainaa takaisin kuukausierissä, vaan voit kuitata velkasi pois juuri silloin kuin itse haluat. Tämä tekee yritysluotosta hyvän vaihtoehdon monelle yrittäjälle, jonka arkeen kuuluvat yllättävät menoerät.

Yritysluoton etuna on myös se, että korkokulut jäävät huomattavasti pidempiä yrityslainoja matalammiksi. Koska maksat korkoa vain niiltä päiviltä, jolloin yritysluotto on käytössä, voit säästää korkokuluissa suuria summia. Yritysluottoa voi saada 5 000 eurosta aina 350 000 euroon asti.

Miten yrityslainan korot toimivat?

Yrityslainallesi määritetään kiinteä korko, joka on voimassa koko laina-ajan. Tämä nimellinen korko ilmoitetaan prosenttina, joka ei sisällä mitään muita lainaan liittyviä kuluja. Toisin sanoen esimerkiksi 5 % koron päälle on vielä laskettava kulujen osuus, jotta lainan kokonaishinta saadaan muodostettua.

Nimelliskorkoa tärkeämpi lukema on todellinen vuosikorko. Se kertoo tarkasti lainan kokonaiskustannukset, koska siinä nimelliskoron päälle on laskettu myös kaikki muut kulut. Näiden kulujen suhteen kannattaa pitää silmänsä auki, sillä eri lainanmyöntäjillä on erilaisia toimintamalleja. Jotkut niistä voivat periä monia erilaisia sivukuluja, joista muodostuu lopulta merkittävä menoerä.

Helpoin tapa laskea yrityslainan hinta on tehdä se suoraan euroissa. Korko voi olla erityisesti lyhyemmissä lainoissa hieman hämäävä, joten euromääräinen laskutapa auttaa ymmärtämään, kuinka paljon kuluja lainaan oikeasti liittyy. Jos pyydät esimerkiksi vuoden yrityslainan, laske kuukausierien hinnat yhteen ja poista tuloksesta sitten lainasumma. Näin näet, paljonko laina tulee maksamaan sinulle euroissa.

Yhteenveto yrityslainasta

Yrityslaina, joka voi olla esimerkiksi rakennuslaina, sopii kenelle tahansa yrittäjälle niin kulujen kattamiseen kuin yritystoiminnan kehittämiseenkin. Tämäntyyppinen laina taipuu moneen, eikä sen saaminen ole hankalaa. Voit kilpailuttaa juuri tällä hetkellä saatavilla olevat lainatarjoukset netissä vain muutamassa tunnissa. Eikä paljon kauempaa kulu siihenkään, kun sopimus on kirjoitettu ja rahat yrityksen tilillä.

Yrityslainan ero kuluttajalainaan on kuitenkin pidettävä aina mielessä. Kuluttajansuojalaki ei yritystäsi suojaa, joten käytä finanssialan ammattilaisten taitoja hyödyksesi lainaa hakiessasi. Näin vältyt siltä ikävältä tilanteelta, että olet laittanut nimesi paperiin, josta löytyvät ehdot eivät ole yrityksesi edun mukaisia.

Kun muistat ottaa tämän huomioon ja suunnittelet lainasi pilkuntarkasti, ei ongelmia yrityslainan kanssa varmasti tule. Jos uskot lainarahan edistävän yrityksesi toimintaa, kokeile lainatarjouksen kilpailuttamista ilmaiseksi. Tee sitten omat laskelmasi tarjousten perusteella mahdollisimman huolellisesti ja laske, kannattaako yrityslainan ottaminen omalla kohdallasi vai ei.

Lisää luettavaa